Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Το σχέδιο για συνεργασία με τις ΗΠΑ και αντιμετώπιση της Κίνας στο πλαίσιο του ΠΟΕ

ΕΕ: Το σχέδιο για συνεργασία με τις ΗΠΑ και αντιμετώπιση της Κίνας στο πλαίσιο του ΠΟΕ
Σκοπός της Κομισιόν η εναρμόνιση των εμπορικών κανόνων με τους στόχους για πράσινη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Σχετικά Άρθρα

Η μεταρρύθμιση του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το διεθνές εμπόριο κατά την επόμενη δεκαετία, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

ΗΠΑ και Κίνα

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Joe Biden για να αντιμετωπίσει η κρίση εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΠΟΕ, όπου η διευθέτηση των εμπορικών συγκρούσεων και των διαπραγματεύσεων έχει βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της αμερικανικής στάσης.
«Βασικός παράγοντας της κρίσης είναι ότι η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ δεν οδήγησε στο μετασχηματισμό της τελευταίας σε οικονομία της αγοράς», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
«Ο ΠΟΕ δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί νέους κανόνες για να αντιμετωπίσει την ισχυρή παρουσία στο εμπόριο της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο».

Κλιματική αλλαγή

Με βάση την υπό διαμόρφωση στρατηγική, οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν οι εμπορικοί κανόνες να είναι προσανατολισμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος, και ο οργανισμός να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κυβερνητικές επιδοτήσεις.
Η Κομισιόν η οποία είναι το όργανο που επιβλέπει τις εμπορικές πρακτικές της Ε.Ε., έχει θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τον βασικότερο παράγοντα στη νέα, ανοιχτή, και βιώσιμη στρατηγική της.

Εμπορικές πρακτικές

Σε αυτή τη βάση επιθυμεί περισσότερες «πράσινες» πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε μια εμπορική συμφωνία ενώ θέλει και εκ μέρους του ΠΟΕ να παρέχεται η σχετική ώθηση.
Οι πρωτοβουλίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν από την απελευθέρωση του εμπορίου σε πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, έως συμφωνίες για τη μείωση των κυβερνητικών επιδοτήσεων αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Οι προτάσεις

Όπως τονίζει η Κομισιόν θα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για τον ΠΟΕ, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέρος της οποίας αποτελούν τα εργασιακά δικαιώματα και η ισότητα των φύλων και στις διαταραχές που προκαλούνται στο παγκόσμιο εμπόριο από τις συναλλαγές από εταιρείες που απολαμβάνουν κυβερνητική στήριξη.

Λειτουργία

Η Ε.Ε. θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του Σώματος Εφέσεων του ΠΟΕ, του τελικού διαιτητικού οργάνου το οποίο κρίνει  τις διεθνείς εμπορικές διαφορές, ένα όργανο το οποίο η κυβέρνηση Trump επί της ουσίας έθεσε εκτός λειτουργίας, όταν δεν ενέκρινε την τοποθέτηση των νέων δικαστών, στη θέση εκείνων των οποίων η θητεία είχε λήξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης