Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πινγκ πονγκ ευθυνών για την κατάρρευση της ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας – Στο σκοτάδι και… το επιτελικό κράτος

Πινγκ πονγκ ευθυνών για την κατάρρευση της ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας – Στο σκοτάδι και… το επιτελικό κράτος
Ενόχληση Μητσοτάκη, πυρά αντιπολίτευσης και το απόλυτο μπάχαλο στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού
Σχετικά Άρθρα

Η κακοκαιρία Μήδεια ήταν πράγματι μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών ενώ συγκαταλέγεται σε μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 20 ετών στην Αττική.
Πέρα από τα συνήθη προβλήματα μιας έντονης χιονόπτωσης – π.χ κλείσιμο δρόμων, ολισθηρότητα, κοκ -, στην περίπτωση της Μήδειας το μείζον πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι τουλάχιστον 70.000 νοικοκυριά (έως και 250.000 κάτοικοι σε τουλάχιστον 20 δήμους της Αττικής) έμειναν χωρίς ρεύμα και άρα χωρίς θέρμανση υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αντιμετωπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις και προβλήματα υδροδότησης.
Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ακόμα χιλιάδες νοικοκυριά που εξακολουθούν να παραμένουν για 4ο συνεχές 24ωρο χωρίς ρεύμα.
Και όλο αυτό, όχι σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας, αλλά μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και ενώ κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι και κρατικός μηχανισμός είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την έλευση της κακοκαιρίας.
Είναι προφανές πως η σφοδρότητα ενός φυσικού φαινόμενου μπορεί να είναι τέτοια που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός.
Αλλά είναι εξίσου προφανές πως το επιτελικό κράτος που επικαλείται με τόσο στόμφο η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη είναι ακόμα … στο σκοτάδι.

Πινγκ πονγκ ευθυνών

Και ενώ χιλιάδες πολίτες στην Αττική – αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια – παρέμεναν αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα, άρχισε να ξεδιπλώνεται το απόλυτο μπάχαλο.
Το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση προέκυψε λόγω της πτώσης δέντρων (υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.000) υπό το βάρος του χιονιού πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.
Και κάπου εκεί άρχισε αυτή η απίστευτη ιστορία των αλληλοκατηγοριών.
Η Περιφέρεια Αττικής διά στόματος του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη υποστήριξε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας μάλιστα πως «είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι «οι πυκνοκατοικημένοι δήμοι που έχουν πολλά δέντρα οφείλουν να μεριμνούν σχετικώς».

Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς…

Παρέμβαση έκαναν και οι εργαζόμενοι, με τη ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ να κάνει λόγο για «ανέξοδη κριτική» από παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, που «προσπαθούν να μεταβιβάσουν ευθύνες και να κατηγορήσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα για τα συνεργεία είναι οι κλεισμένοι δρόμοι και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων, που είναι «ευθύνη άλλων».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης επέρριψε από την πλευρά του ευθύνες στην Πολιτική Προστασία γιατί άργησε να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Λεκανοπεδίου που είχαν πληγεί έντονα από τη «Μήδεια» αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής και στους Δήμους που δεν έσπευσαν για τη διάνοιξη δρόμων από το χιόνι και στην κυβέρνηση συνολικά για τον σχεδιασμό.
Ωστόσο, σε σημερινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στον κ.Βορίδη όσο και στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς σημειώνουν ότι οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Ενόχληση Μητσοτάκη

Και ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος φέρει την ευθύνη κοπής ή κλαδέματος ενός δέντρου, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην απόλυτη αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.
«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφαση μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος.
Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας.
Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως σημείωσε και τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν σε κρίσιμα δίκτυα υποδομής.

Έλλειψη επενδύσεων

«Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση - από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ - ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας.
Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα.
Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Το χάος έχει την υπογραφή του Μητσοτάκη

Η απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει, υποδεικνύοντας ως τον απόλυτο υπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη.
«Για τέταρτη μέρα χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος «από το πινγκ πονγκ ευθυνών».
Ας σταματήσει να αναζητά «υπευθύνους» για μετακύλιση ευθυνών.
Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του.
Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δεν γίνεται το ίδιο στη βόρεια Ελλάδα;

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το πρόβλημα οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Για παράδειγμα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα αποδίδεται στη συρρίκνωση των επενδύσεων σε έργα θωράκισης των γραμμών μεταφοράς μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και στη μείωση του προσωπικού και κυρίως ιδιαίτερα έμπειρων εργαζομένων.
Άλλοι το αποδίδουν στη μη υπογειοποίηση των γραμμών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα έκθετο το δίκτυο σε ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ βέβαια υπάρχει και το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΔΕΔΔΗΕ για κλαδέματα δέντρων, κοπές δέντρων, πρόσβαση στα σημεία βλαβών, κοκ.
Προφανώς όλοι αυτοί είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αττική αλλά για όλη την Ελλάδα.
Συνεπώς γιατί δεν έχει καταγραφεί μια τόσο μεγάλη δυσλειτουργία με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 4 ήμερες π.χ. στη βόρεια Ελλάδα, όταν αυτή είναι αντιμέτωπη με αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, οι οποίες άλλωστε είναι και πιο συχνές και κυρίως πιο «σκληρές»;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης