Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «7 λεπτά τρόμου» που περιμένουν το Perseverance πριν προσεδαφιστεί στον Άρη

Τα «7 λεπτά τρόμου» που περιμένουν το Perseverance πριν προσεδαφιστεί στον Άρη
Ο πλανήτης Άρης είναι «αφιλόξενος» και δύσκολος προορισμός για διάφορους λόγους

Σε λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, το ρόβερ Perseverance της NASA θα φτάσει μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών στην επιφάνεια του Άρη.
Αν καταφέρει να προσεδαφιστεί επιτυχώς στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη αυτό θα επιβεβαιωθεί όταν οι τεχνικοί της NASA το ακούσουν να εκπέμπει μια ραδιοφωνική ειδοποίηση.
Μέχρι να φτάσει το σήμα του Perseverance στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) κοντά στο Λος Άντζελες όπου είναι οι τεχνικοί της NASA, θα χρειαστούν 7 λεπτά.
Σε αυτά τα «7 λεπτά τρόπου», όπως τα ονομάζουν οι τεχνικοί, αναμένεται να γίνει η δραματική του κατάβαση στην επιφάνεια του Άρη.
Ο Άρης είναι «αφιλόξενος» και δύσκολος προορισμός για διάφορους λόγους.
Πρώτον, είναι εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά και επιπλέον η ατμόσφαιρά του ατμόσφαιρα δεν είναι πυκνή.
Μέχρι στιγμής οι μηχανικοί της NASA βασίζονταν στην τοποθέτηση αερόσακων στους ανιχνευτές τους, επιτρέποντάς τους να αναπηδήσουν μετά από πτώση από αλεξίπτωτο.

H νέα γενιά ρόβερ είναι πολύ περίπλοκη και βαριά για τέτοιους ελιγμούς

Για παράδειγμα το Perseverance βασίζεται σε μια πλατφόρμα πυραύλων που ονομάζεται sky crane για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη.
Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, στη συνέχεια, ένα τεράστιο αλεξίπτωτο θα απελευθερωθεί αυτόματα και αυτό θα μειώσει την ταχύτητα του ανιχνευτή σε μερικές εκατοντάδες μίλια την ώρα.
Στη συνέχεια, οι πυραυλοκινητήρες του sky crane θα πυροδοτηθούν και ο ανιχνευτής θα επιβραδύνει μέχρι να αιωρηθεί περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη.
Τότε θα πρέπει να κρατήσουμε την ανάσα μας καθώς ο γερανός θα κατεβάσει το Perseverance με καλώδια έως ότου αγγίξει την επιφάνεια, τα καλώδια θα κοπούν και το sky crane θα πετάξει για να κάνει τη δική του ανεξέλεγκτη προσγείωση σε μια ασφαλή απόσταση από το Perseverance.
Μόνο τότε θα μεταδοθεί ένα μήνυμα στους μηχανικούς της Nasa που θα τους ενημερώνει για τα καλά νέα.
Το 2,7 δισεκατομμυρίων δολ. ρόβερ θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero και σκοπός του θα είναι να ψάξει για ίχνη μικροβιακής ζωής, να μελετήσει τα καιρικά φαινόμενα και τη γεωλογία του Κόκκινου Πλανήτη και να συλλέξει δείγματα τα οποία θα ανακτήσει κάποια μελλοντική αποστολή.
Το Perseverance διαθέτει και το Ingenuity, ένα μικρό drone το οποίο θα είναι το πρώτο ιπτάμενο αεροσκάφος που θα λειτουργήσει ο άνθρωπος σε έναν άλλο πλανήτη.
Ο Al Cen, επικεφαλής της ομάδας προσγείωσης της JPL, χαρακτήρισε τα «7 λεπτά τρόμου» ως το πιο κρίσιμο και πιο επικίνδυνο μέρος της αποστολής 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το CNBC.
«Η επιτυχία δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη", δήλωσε ο Cen.
«Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να προσγειώσουμε το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο περίπλοκο ρόβερ που έχουμε δημιουργήσει ποτέ στον πιο επικίνδυνο έδαφος».
Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από μια περίπλοκη ακολουθία γεγονότων - από το υπερηχητικό αλεξίπτωτο έως το πως ο γερανός θα κατεβάσει το Perseverance με καλώδια έως ότου αγγίξει την επιφάνεια του Άρη.
«Δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης».
Αν όλα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί, η ομάδα της Nasa θα λάβει ένα ραδιοφωνικό σήμα παρακολούθησης λίγο πριν από τις 13:00 ώρα Ειρηνικού.
Για να το κάνει αυτό όμως, πρέπει πρώτα να επιβιώσει από τα «7 λεπτά τρόμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης