Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Λιγότερες κατά 10 εκατομμύρια ή 30% οι παραδόσεις εμβολίων από τη Pfizer - BioNTech το Δεκέμβριο

EE: Λιγότερες κατά 10 εκατομμύρια ή 30% οι παραδόσεις εμβολίων από τη Pfizer - BioNTech το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Pfizer δεσμεύτηκε να παραδίδει 3,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων την εβδομάδα από τις αρχές Ιανουαρίου, και συνολικά 21 εκατομμύρια δόσεις έως τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters

Σχετικά Άρθρα
Η Pfizer δεν έχει ακόμη παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 που έπρεπε να ληφθούν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με διαρροές από αξιωματούχους ΕΕ, λιγότερες κατά το ένα τρίτο περίπου από τις παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί από την αμερικανική εταιρεία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Αυτή η καθυστέρηση στις παραδόσεις είναι ένα άλλο πλήγμα για τον πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και την αμερικανική εταιρεία Moderna ενώ επίσης έχει αντιμετωπίσει προηγούμενες καθυστερήσεις στο εμβόλιοτης Pfizer.
Επίσης, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λογική ενός συστήματος ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων της ΕΕ το οποίο υιοθετήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου για να εξασφαλίσει τις έγκαιρες παραδόσεις των δόσεων, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, παρά τις ελλείψεις.

Παραδόσεις

Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Pfizer είχε παραδώσει στην Ευρώπη 23 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία.
Πρόκειται περίπου για 10 εκατομμύρια δόσεις λιγότερες από ό,τι είχε δεσμευθεί η Pfizer στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος που συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες.
Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεών της ήταν εμπιστευτικά.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η Pfizer δεσμεύτηκε να παραδίσει 3,5 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα από τις αρχές του Ιανουαρίου και συνολικά 21 εκατομμύρια δόσεις έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εκτός προγράμματος

Στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφηκαν καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων πρόβλημα το οποίο οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι επιλύθηκε σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο μήνα
Εντούτοις, πολλές δόσεις που έπρεπε να παραδοθούν τον Δεκέμβριο εκκρεμούν, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.
Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου 2020.
Την επόμενη ημέρα, η BioNTech ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρείες θα παραδίδουν στην ΕΕ 12,5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα
Μόνο περίπου 2 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις που οφείλονται τον Δεκέμβριο έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

To έλλειμμα

Το έλλειμμα θα ανέλθει περίπου στο 30% του συνολικού προβλεφθέντος εφοδιασμού για την περίοδο από το Δεκέμβριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η εταιρεία είχε δεσμευτεί να παραδώσει τις ελλιπείς δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου.
Η ΕΕ έχει δύο υπογράψει συμβόλαια με την Pfizer με αντικείμενο την προμήθεια 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Οι εξαγωγές

Παρόλο που οι προμήθειες της ΕΕ έχουν μειωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε όλα τα αιτήματα για την εξαγωγή εμβολίων COVID-19 - κυρίως από την Pfizer / BioNTech - αφού δημιούργησε τον μηχανισμό για την παρακολούθηση των ροών των δόσεων των εμβολίων που κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκά εργοστάσια.
Κατά την περίοδο μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 16 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως σε 57 αιτήσεις εξαγωγής εμβολίων σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.
Πριν από τη δημιουργία του συστήματος παρακολούθησης, η ΕΕ είχε ήδη εξάγει εκατομμύρια εμβόλια στο Ισραήλ, τη Βρετανία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, κυρίως της Pfizer, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων που αναφέρονται σε έγγραφο της ΕΕ που το οποίο επικαλείταο το Reuters.
Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, οι χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει μόλις περίπου το 5% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον οργανισμό Our World in Data.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης