Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω πληθωρισμού - Τι σηματοδοτεί

Μεγάλη επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω πληθωρισμού - Τι σηματοδοτεί

Πάνω από το 1,3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, στα υψηλά 12 μηνών

Σχετικά Άρθρα
Πάνω από το 1,3% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, είναι αυξημένες.

Υψηλά έτους για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ, του 10ετούς, έφτασε το 1,309%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρχίσει να επηρεάζει τις αγορές.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε επίσης, αγγίζοντας το υψηλό έτους στο 2,095%.
bonds_usa_17-2-21.JPG

Κλειδί ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας

"Η αγορά εξετάζει απλώς τον ρυθμό της ανάκαμψης, το ρυθμό διάθεσης του εμβολίου και το μέγεθος των πακέτων στήριξης.
Και οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη σύντομα, με την επιπλέον ρευστότητα που έχει εισέλθει στο σύστημα να οδηγεί αργά ή γρήγορα σε υψηλότερο πληθωρισμό", δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής στη Schwab Center for Financial Research στη Νέα Υόρκη.

Αμερικανικά ομόλογα αξίας 20,7 δισ. δολαρίων πούλησαν ξένοι επενδυτές το Δεκέμβριο

Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν ομόλογα του αμερικανικου΄δημοσίου το Δεκέμβριο 2020, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου τμήματος Υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, αφού πραγματοποίησαν καθαρές αγορές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters.
Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, αλλοδαποί επενδυτές πούλησαν 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικάνικα ομόλογα τον Δεκέμβριο, αφού αγόρασαν ομόλογα αξίας 9,6 δισεκατομμύρια δολ. τον Νοέμβριο, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε υψηλά 8 μηνών και οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς

Ακολουθώντας την ίδια πορεία με τους αμερικανικούς τίτλους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών.
Ειδικότερα, η απόδοση στο γερμανικό δεκαετές έφτασε στο -0,35%.
Επιδείνωση όμως καταγράφεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,59%.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Πληθωρισμός

«Η αισιοδοξία για την οικονομία πυροδοτείται από τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και την “εξαγωγή” των ανησυχιών για πληθωρισμό από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης.
Είναι απλά μία κίνηση που κατευθύνεται από την αμερικανική αγορά», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antoine Bouvet.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,79%, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ιστορικά χαμηλά πιθανόν να τα έχουμε δει.
Να σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές ήταν στο 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020.
bonds_gr_17-2-21.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης