Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η υγρασία της μάσκας μας προστατεύει από τον κορωνοϊό λένε οι ειδικοί

Η υγρασία της μάσκας μας προστατεύει από τον κορωνοϊό λένε οι ειδικοί
Η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, ανέφεραν πρόσφατα ότι η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων όπως η λοίμωξη COVID-19.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης των J.M.Courtney και Ad Bax στο περιοδικό Biophysical Journal.

Η μελέτη

Από τα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται πως η μάσκα αυξάνει σημαντικά την υγρασία στον αέρα που εισπνέει το άτομο που τη φοράει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υψηλό ποσοστό υγρασίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η χρήση μασκών προσώπου έχει συνδεθεί με μικρότερη βαρύτητα λοίμωξης COVID-19.
Η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γρίπη.
Το υψηλό επίπεδο υγρασίας μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού στους πνεύμονες, ευοδώνοντας την βλεννοεπιθηλιακή κάθαρση.
Με αυτό το μηχανισμό, ο οργανισμός αποβάλλει τη βλέννα, μαζί με δυνητικά επιβλαβή σωματίδια από τους πνεύμονες.
Υψηλότερα ποσοστά υγρασίας μπορούν να βελτιώσουν και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, με την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται ιντερφερόνες και στρέφονται ενάντια σε ιούς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης