Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Κόντρα κυβέρνησης - δικαιοσύνης για τη νυχτερινή απαγόρευση λόγω κορωνοϊού

Ολλανδία: Κόντρα κυβέρνησης - δικαιοσύνης για τη νυχτερινή απαγόρευση λόγω κορωνοϊού
Ολλανδικό δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Χάγης να ακυρώσει αμέσως τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει λόγω κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία για τη νυχτερινή απαγόρευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η ολλανδική κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου που τη διέταξε να αποσύρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς αποφάνθηκε ότι στερείται νομικής βάσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Η δικαστική απόφαση επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση, καθώς έχει πει κατ΄επανάληψη ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού.
Σύμφωνα με το ANP, η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την ετυμηγορία του μέχρι να εξεταστεί η έφεσή της. Το δικαστήριο θα αποφασίσει για αυτό το αίτημα αργότερα σήμερα.

Έκκληση Rutte για τήρηση του μέτρου

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε με σκοπό να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι στερείται νομικής θεμελίωσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση μετά την εντολή δικαστηρίου της Χάγης στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο ισχύει από τον Ιανουάριο, ο Rutte είπε πως η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλει την απόφαση και πως το μέτρο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο.

Η δικαστική απόφαση

Ολλανδικό δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Χάγης να ακυρώσει αμέσως τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει λόγω κορωνοϊού, κρίνοντας ότι στερείται νομικής βάσης.
Στην πρώτη τέτοια απόφαση δικαστηρίου κατά των περιορισμών κυκλοφορίας ενάντια στην πανδημία, αναφέρεται ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε νόμο για έκτακτες καταστάσεις, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση σχετικά στο κοινοβούλιο σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο δεν υφίστατο τέτοια πιεστική ανάγκη στην περίπτωση αυτή».
Η απόφαση προσθέτει πως «μακροπρόθεσμα μέτρα όπως αυτά πρέπει να βασίζονται σε κανονική νομοθεσία».
Το δικαστήριο στη Χάγη τονίζει στην απόφασή του ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές για ποιο λόγο η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μετάδοσης ήταν ήδη σε πτώση στην Ολλανδία όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απαγόρευση

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, που επιτρέπει μόνο σε άτομα με σοβαρό λόγο να βγαίνουν από τα σπίτια τους, εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 τα ξημερώματα και την περασμένη εβδομάδα επεκτάθηκε έως τις 3 Μαρτίου τουλάχιστον.
Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προκάλεσε επανειλημμένες διαδηλώσεις αφότου επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης