Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν μια μεγάλη επίθεση των ανταρτών Χούθι

tags :
Υεμένη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν μια μεγάλη επίθεση των ανταρτών Χούθι

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση της Υεμένης κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις προσπάθειες των ανταρτών Χούθι να προωθηθούν προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαρίμπ, όπως υποστήριξαν σήμερα στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Οι αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν προσπαθούν εδώ και έναν χρόνο να καταλάβουν τη Μαρίμπ, μια πόλη πλούσια σε πετρέλαιο και το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στη βόρεια Υεμένη.
Πρόσφατα, ενέτειναν τις επιθέσεις τους, ξεκινώντας μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, στις 8 Φεβρουαρίου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό έδωσαν μάχη με τους Χούθι σε πολλά μέτωπα, στα δυτικά, τα νότια και τα βόρεια της Μαρίμπ.
Η πόλη απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες από το 2014.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να τους απωθήσουν» ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει κάποιον απολογισμό των απωλειών.
Άλλοι στρατιωτικοί είπαν ότι οι Χούθι προώθησαν εκατοντάδες μαχητές τους στα νότια της Μαρίμπ και κατέλαβαν ορισμένες τοποθεσίες για λίγες ώρες, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω των πληγμάτων που δέχτηκαν από τη σαουδαραβική πολεμική αεροπορία. Αδιευκρίνιστος αριθμός ανταρτών σκοτώθηκε ενώ 18 από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν, σε ενέδρα στα νότια της Μαρίμπ.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις στοχοθέτησαν τις ενισχύσεις που έφταναν από τη Σαναά και βομβάρδισαν τις θέσεις των ανταρτών στα βόρεια της πόλης.
Η κατάληψη της Μαρίμπ θα σηματοδοτούσε ένα σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση, αφού η βόρεια Υεμένη θα περνούσε έτσι ολόκληρη στον έλεγχο των ανταρτών.
Οι Χούθι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει και τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε πως οι αντάρτες έπληξαν με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) τα αεροδρόμια Άμπχα και Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία τους για δύο ώρες.
Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανέφερε από την πλευρά του νωρίς σήμερα το πρωί πως κατέστρεψε ένα drone με εκρηκτικά που εξαπέλυσαν οι Χούτι προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σαουδική Αραβία δεν επιβεβαίωσε τη διακοπή της λειτουργίας των αεροδρομίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης