Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγωγή κατά της απόφασης της ΓΣ του Ελλάκτωρ από Μπάκο-Καυμενάκη – Ζητούν δημόσια πρόταση από Reggeborgh

Αγωγή κατά της απόφασης της ΓΣ του Ελλάκτωρ από Μπάκο-Καυμενάκη – Ζητούν δημόσια πρόταση από Reggeborgh
Η εταιρεία GREENHILL συμφερόντων Μπάκου-Καυμενάκη ζητούν από την Reggeborgh να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ
Αγωγή κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Ελλάκτωρ κατέθεσε η εταιρεία GREENHILL συμφερόντων Μπάκου-Καυμενάκη που εκπροσωπούν την εταιρία Invesco και είναι μέτοχος με 25,57% στον Ελλάκτωρ.
Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι η Reggeborgh κατέχει συνολικά 37,37% του Ελλάκτωρα οπότε θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση
Σε αυτήν την αγωγή μεταξύ άλλων ισχυρίζεται η GREENHILL ότι η εταιρία με την επωνυμία Reggeborgh Invest B.V., με καταστατική έδρα στο Rijsen του Δήμου Rijsen – Holten, δραστηριοποιείται διεθνώς , μέσω συμμετοχών της, μεταξύ άλλων και στον κλάδο υποδομών.
Ελέγχων μέτοχος της ως άνω εταιρίας είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η οικογένεια Wessels, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της την ολλανδική κατασκευαστική εταιρία Volker Wessels.
Στην ελληνική αγορά η εταιρία Reggeborgh Invest B.V. δραστηριοποιείται μέσω της βασικής ανταγωνίστριας της εναγόμενης, ήτοι την κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ του αντίστοιχου ομίλου.
Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει την ίδια δραστηριότητα, τα ίδια μεγέθη με την εναγόμενη εταιρία και βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση έναντι αυτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Η σύνδεση με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

H εισηγμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, ότι στις 24/3/2020 επήλθε αύξηση στα δικαιώματα ψήφου της παραπάνω ολλανδικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα, στις 24/3/2020 το ποσοστό της Reggeborgh Invest B.V. αυξήθηκε στο 30,2562%, που αντιστοιχούν σε 31.292.010 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, από 25,1084%, ήτοι 25.968.005 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, που ήταν πριν από τη συναλλαγή.
Συνεπώς, η Reggeborgh Invest B.V αποτελεί το μέτοχο της ως άνω εταιρίας με την μακράν μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού κατέχει μετοχές με δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου.
Μέχρι προσφάτως ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος έχει το μισό αριθμό μετοχών, ήτοι μετοχές που αντιστοιχούν στο 15% του μετοχικού κεφαλαίο και εν συνεχεία ακολουθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατέχει ίδιες μετοχές ύψους 6,2627%, οι οποίες ως γνωστόν δεν προσμετρώνται για τον σχηματισμό απαρτίας και πλειοψηφίας κατά την διενέργεια των γενικών συνελεύσεων της εταιρίας (άρθρο 50 παρ. 1α) του Ν. 4548/2018.
Επιπλέον από τις επίσημες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στον τύπο δεν προκύπτει, ότι υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Ενόψει τούτου και της μεγάλης διασποράς μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ιδίως της περιορισμένης συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις αυτής, προκύπτει δίχως άλλο, ότι η Reggeborgh Invest BV είναι όχι μόνο ο τυπικά μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά και ότι ασκεί κυριαρχική επιρροή στη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Όμως η ολλανδική εταιρεία δεν εκδήλωσε συμμετοχικό ενδιαφέρον μόνο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις στο ΧΑ, αλλά και από την επίδικη γενική συνέλευση και για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Θέτει θέμα ανταγωνισμού

Η θέση της Reggeborgh Invest B.V. ως πλειοψηφούντος μετόχου τόσο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όσο και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ελεύθερου ανταγωνισμού, κάτι που σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου έχει κινητοποιήσει ήδη όχι μόνο την εγχώρια αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το ενδιαφέρον της ως άνω εταιρίας για την εναγόμενη άρχισε, τουλάχιστον επισήμως και όσον αφορά την δηλωθείσα έμμεση και άμεση συμμετοχή της, να εκδηλώνεται το Σεπτέμβριο του έτους 2020, όταν με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στηριζόμενη σε ενημέρωση από την εταιρεία Reggeborgh εμφανίστηκε να κατέχει ήδη ποσοστό άνω του 5% της εταιρείας (ανακοίνωση εναγομένης 21.9.2020 σε συνδυασμό με αναφορά στο call option όπως θα αναφερθεί αμέσως κατωτέρω) και από εκείνη τη χρονική στιγμή άρχισε να αυξάνει στοχευμένα τη συμμετοχή της στην εναγόμενη εταιρία με απώτερο στόχο, όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της επίδικης γενικής συνέλευσης, να αποκτήσει προφανώς τον έλεγχο επ’ αυτής, ορίζοντας σε αυτήν το διοικητικό συμβούλιο της απολύτου επιλογής της, όπως άλλωστε και πέτυχε.
Ειδικότερα η ως άνω ολλανδική εταιρία άρχισε συστηματικά να αυξάνει το ποσοστό της φτάνοντας να αποκτήσει τουλάχιστον 30.707.365 ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου όπως εμφανίστηκαν να ψηφίζουν στην επίμαχη γενική συνέλευση, οι οποίες αντιστοιχούν στο 14,33% του μετοχικού κεφαλαίου της εναγόμενης εταιρίας.

Οι εμπλεκόμενοι μέτοχοι

Περαιτέρω και εκτός των 10.647.370 μετοχών της Kendra Securities, τις οποίες προσμέτρησε στη συμμετοχή της, φέρεται επί τη βάσει των ανακοινώσεων της ως άνω εταιρίας στο ΧΑ, ότι έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης (call option) 26.882.023 μετοχών της εναγόμενης εταιρίας που ανήκουν στον Λεωνίδα Μπόμπολα και αντιστοιχούν στο 12,546% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εναγόμενης εταιρίας μέσω σχετικής συμφωνίας προαίρεσης (η αλλαγή αυτή στα δικαιώματα ψήφου ανακοινώθηκε στις 16.09.2020).
Σημειωτέον, όπως είναι προφανές, στοιχεία της συμφωνίας αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά ως προς το σύνολό τους στο κοινό, ωστόσο μία σειρά δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για από κοινού άσκηση δικαιωμάτων ψήφου της ως άνω ολλανδικής εταιρίας Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.
Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται εν είδει ενός εκ των υστέρων αποδεικτικού τεκμηρίου με την εκλογή του Λεωνίδα Μπόμπολα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με την επωνυμία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, της σημαντικότερης δηλαδή θυγατρικής της εναγόμενης εταιρίας.
Τούτου δοθέντος, προκύπτει, ότι το συνολικό ποσοστό της εταιρίας με την επωνυμία Reggeborgh Invest B.V.” δεν είναι αυτό του 14,33% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά συνυπολογίζοντας και το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα βάσει της συμφωνίας call option, αυτή ανέρχεται τουλάχιστον στο 27,506% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην εναγόμενη εταιρία.
Περαιτέρω σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε από την ταύτιση των συμπεριφορών κατά τη διενέργεια της επίδικης γενικής συνέλευσης, η ως άνω ολλανδική εταιρία ενεργούσε σε πλήρη συνεννόηση (acting in concert) με τις ακόλουθες εταιρίες:

Η Astrobank

Με την εταιρία Astrobank Public Company Limited, η οποία κατείχε κατά το χρονικό διάστημα της επίδικης γενικής συνέλευσης 7.784.562 μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,63% του μετοχικού κεφαλαίου της εναγομένης.
Σημειωτέον, ότι διαφαίνεται κατά υπάρχουσες πληροφορίες ότι η Astrobank Public Company Limited εμφανίσθηκε στις γενικές συνελεύσεις της εναγομένης κατά το αυτό χρονικό διάστημα με την ως άνω ολλανδική εταιρία Διαφαίνεται ομοίως ότι κατά την επίμαχη γενική συνέλευση επιβεβαιώθηκαν τα ως άνω δημοσιεύματα αφού η ως άνω εταιρεία, όπως η ολλανδική εταιρία έτσι, καταψήφισε την προταθείσα από το διοικητικό συμβούλιο μείωση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και υπερψήφισε την ανάκληση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου, καθώς και την εκλογή νέου (και αντιστοίχως την ανάκληση της υφιστάμενης Επιτροπής Ελέγχου και την εκλογή νέας), όπως ζητήθηκε από την ολλανδική εταιρία με το αίτημά της στις 3.12.2020.
Περαιτέρω διαφαίνεται από όσα γνωστοποιούνται ή διαρρέουν, ότι συντονισμένα με την ολλανδική εταιρία ενεργούσε και η εταιρία με την επωνυμία Barclays Private Bank Trust Limited for BPCI Limited η οποία φέρεται ότι εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τον Αύγουστο του έτους 2019 αποκτώντας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ποσοστό λίγο κάτω από 4% του fund Amber Capital. 
Ήδη δημοσιεύματα από μακρού χρόνου αναφέρονταν σε συντονισμό της ανωτέρω συμμετοχής με την εταιρεία Reggeborgh Invest B.V. κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την επίμαχη γενική συνέλευση όταν και εμφανίστηκε ως κατέχουσα πλέον 13.159.198 μετοχές , ήτοι ποσοστό 6,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εναγομένης και καταψήφισε την προταθείσα από το διοικητικό συμβούλιο μείωση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και υπερψήφισε την ανάκληση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου, καθώς και την εκλογή νέου (και αντιστοίχως την ανάκληση της υφιστάμενης Επιτροπής Ελέγχου και την εκλογή νέας), όπως ζητήθηκε από την ολλανδική εταιρία με το αίτημά της στις 3.12.2020, ενώ το σύνολο των λοιπών ξένων θεσμικών επενδυτών της εταιρείας κατά την επίμαχη γενική συνέλευση υπερψήφισε τις προτάσεις της τότε διοίκησης και καταψήφισε τις προτάσεις της εταιρείας Reggeborgh Invest B.V., ακολουθώντας και τις συστάσεις των δύο μεγαλύτερων διεθνών proxy advisors, Glass Lewis και ISS.

Η Reggeborgh με 37,276% στον Ελλάκτωρ

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται τελικώς, ότι η εταιρία με την επωνυμία Reggeborgh Invest B.V. ήλεγχε, αμέσως ή εμμέσως αλλά σαφώς, κατά το χρονικό διάστημα της επίδικης γενικής συνέλευσης στις 27-1-2021 και για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, το 37,276% των δικαιωμάτων ψήφου της εναγόμενης εταιρίας, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αποκαθήλωση της προηγούμενης διοίκησης και το διορισμό διοίκησης της απολύτου επιλογής της.

Οι συνέπειες από την άσκηση σημαντικής επιρροής της Reggeborgh Invest


Ο έλεγχος του 37,276 % των δικαιωμάτων ψήφων της εναγόμενης από την ολλανδική εταιρία Reggeborgh Invest, όπως αυτός επισημοποιήθηκε πανηγυρικά με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της εναγόμενης εταιρίας, έχει ως συνέπεια ότι η ως άνω εταιρία ασκεί σημαντική επιρροή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Τούτο προβλέπεται ρητά στο δίκαιο σύμφωνα με το οποίο όποιος κατέχει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 20% των δικαιωμάτων ψήφου τεκμαίρεται, ότι ασκεί σημαντική επιρροή στην εταιρία.
Ένας από τους τρόπους απόδειξης της σημαντικής αυτής επιρροής είναι η αντιπροσώπευση στο διοικητικό συμβούλιο ή σε ισοδύναμο όργανο της εταιρία, κάτι που εν προκειμένω δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού η ως άνω ολλανδική εταιρία στη ΓΣ της 27-1-2021
α) υποστήριξε σθεναρά και επιχειρηματολογώντας και
β) επιτυχώς επέβαλε στο διοικητικό συμβούλιο της εναγόμενης εταιρίας τα μέλη της απολύτου επιλογής της.
Το ίδιο συνέβη και με την εκλογή των μελών της επιτροπής ελέγχου.
Η άσκηση κυριαρχικής επιρροής από την ως άνω ολλανδική εταιρία δεν είναι όμως χωρίς συνέπειες, αφού η έννομη τάξη επιφυλάσσει ιδιαίτερους κανόνες για εκείνα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιρροή επί άλλων προσώπων:

Να υποβάλλει η Reggeborgh δημόσια πρόταση

Επιπλέον: προκύπτει ζήτημα παραβίασης της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 3556/2007 από την ως άνω ολλανδική εταιρία, όπως προφανώς και από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, δεύτερον από την παράβαση της ως άνω διάταξης θα πρέπει να εξεταστεί, εάν από την πλευρά της ολλανδικής εταιρίας και του Λεωνίδα Μπόμπολα έχει διενεργηθεί χειραγώγηση αγοράς.
Επίσης προκύπτει ζήτημα παραβίασης της διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 4361/2007, διότι υπερβαίνοντας το όριο του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εναγόμενης εταιρίας, θα έπρεπε να υποβληθεί από την ολλανδική εταιρία Reggeborgh Invest B.V. υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς στους λοιπούς μετόχους της εναγόμενης εταιρίας.
Και τούτο διότι, εφόσον διαπιστωθεί από την ΕΚ, ότι πράγματι υφίσταται το ως άνω ποσοστό, όπως άλλωστε υποστηρίζεται σε διάφορα δημοσιεύματα, έχει λάβει χώρα υπέρβαση του 1/3 των δικαιωμάτων ψήφου, με αποτέλεσμα να υπέχει η ολλανδική εταιρία υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας εξαγοράς.
Οι συνέπειες επομένως για την κεφαλαιαγορά είναι σημαντικές τόσο για την λειτουργία της ίδιας της κεφαλαιαγοράς (προστασία του θεσμού) όσο και για τους επενδυτές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται άμεσος έλεγχος της συμπεριφοράς της εναγόμενης.

Ζητούν από τον Μπόμπολα να προσκομίσει στο δικαστήριο τη σύμβαση που σύναψε με την Reggeborgh

Προκειμένου να αποδειχθούν όλα τα παραπάνω, η GREENHILL έχει στραφεί με παρεμπίπτουσα αγωγή και προς τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα ζητώντας του να προσκομίσει στο δικαστήριο τη σύμβαση που σύναψε με την Ολλανδική εταιρεία.
Από αυτήν ενδεχομένως να προκύπτει, πέραν των άλλων, και συμφωνία κοινής άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί από τους παραπάνω μετόχους.
Επίσης με το ίδιο δικόγραφο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει στη δίκη και να εξετάσει αν υπάρχει όντως παραβίαση των διατάξεων του δικαίου των ΑΕ και της Κεφαλαιαγοράς.
Συνοψίζοντας επομένως όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στην υπό κρίση περίπτωση τίθεται το ζήτημα κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι, εφόσον και μετά την παρέμβαση της ΕΚ επιβεβαιωθεί αυτό που υποστηρίζεται στην αγωγή, αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων, έχουν διενεργήσει μία σειρά παραβάσεων του δικαίου της κεφαλαιαγοράς, όπως παράβαση του Ν. 3556/2007, του Κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς και το σημαντικότερο εξ όλων της υποχρέωσης για υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς από την πλευρά της ολλανδικής εταιρίας Reggeborgh Invest.

Επιπλέον σε αυτήν την αγωγή διατυπώνεται ως ισχυρισμός η ακυρότητα της εκλογής κάποιων μελών στο ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λόγω της προγενέστερης συμπεριφοράς τους ή των θέσεων που κατείχαν και της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων που προκαλείται με τα νέα τους καθήκοντα.
Αυτό αρκεί για να ακυρωθεί η εκλογή τους στο ΔΣ της Ελλάκτωρ.
Τούτο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τρία από τα πέντε νεοκλεγέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων με αυτήν.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος αλλά και ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχουν προβεί από τη θέση που είχαν πριν την ανάληψη καθηκόντων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε νόμιμες μεν τότε ενέργειες αλλά σε ενέργειες που αντικειμενικώς έδρασαν και μετενεργώντας δρουν σε βάρος των συμφερόντων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Ταυτόχρονα διαφαίνεται ότι άλλο μέλος, ανεξάρτητο μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου, εμμέσως πλην σαφώς συνεργάζεται επιχειρηματικά με την ολλανδική εταιρία Reggeborgh Invest B.V..
Συνεπώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα περί της αντικειμενικής τους δυνατότητας να σκέπτονται και να δρουν προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και σε αντίθεση με τις μέχρι πρότινος πράξεις τους και σκέψεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης