Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές- Σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX - Αργία στη Wall Street

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές- Σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX - Αργία στη Wall Street

Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη κινήθηκαν σήμερα 15/2 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών κατά της covid-19 και για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 14.109,48 μονάδες, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ηγείται της διαδικασίας με περισσότερους από 15 εκατ. εμβολιασμούς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο εγχώριων διαβατηρίων εμβολίων που θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα για την είσοδο σε καταστήματα ή χώρους φιλοξενίας στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόκειται να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου AstraZeneca σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών.
To ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi.
Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές της εξόρυξης, λόγω του ράλι στις τιμές του χαλκού.
Άλμα +20% καταγράφει η μετοχή της γαλλικής Vivendi, μετά από την ανακοίνωση ότι θα διανείμει το 60% του κεφαλαίου της θυγατρικής Universal Music Group στους μετόχους.
Ο επικεφαλής της Fed J. Powell κατέστησε σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προτιμήσει να στηρίξει τα μέτρα τόνωσης και η κυβέρνηση Biden φαίνεται να ακολουθεί την τάση, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο.

Κλειστή η Wall Street λόγω της «Ημέρας των Προέδρων»

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα 15/2 το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λόγω της εθνικής αργίας στις ΗΠΑ που φέρει επισήμως τον τίτλο «Γενέθλια του Ουάσινγκτον», πατέρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αλλά που από τη δεκαετία του '80 είναι γνωστότερη ως η «Ημέρα των Προέδρων».
Η αργία τηρείται κάθε τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, ώστε να καλύπτονται τα γενέθλια του G Washington (22 Φεβρουαρίου), καθώς και εκείνα του επίσης εμβληματικού προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, A. Linkoln, στις 12 Φεβρουαρίου.

Νέος πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας για την covid – ΠΟΥ: Ευρεία διασπορά στην Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019

Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει ξεσπάσει σχετικά με την προέλευση της επιδημίας της covid τη στιγμή που επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στην Wuhan τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.
Το εύρημα αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορούσε στην Κίνα πολύ νωρίτερα από την πρώτη του «επίσημη» εμφάνιση στα μέσα Δεκεμβρίου.
Και ενώ είναι σε εξέλιξη μια νέα διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας για το τι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019, ο μεγαλύτερος προβληματισμός των επιστημόνων εστιάζει στις μεταλλάξεις και στο σενάριο, αυτές να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, απειλώντας ακόμα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ήδη η βρετανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, φέρεται να είναι αυτή που τείνει να κυριαρχήσει καθώς έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες.
Να μην αρθεί η χρήση της μάσκας ζητούν Αμερικάνοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καταγράφεται μια μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτά παραμένουν διπλάσια σε σχέση με το καλοκαίρι.
Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά νωρίς να αρθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας, αναφερόμενη κυρίως στις αποφάσεις των κυβερνητών των Πολιτειών της Μοντάνα και της Αϊόβα να άρουν το μέτρο.
Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Πάντως, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Thierry Breton υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει στόχο να διαθέσει εμβόλια κατά της COVID-19 σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν ως το τέλος του καλοκαιριού» ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 επιπλέον αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε lockdown.

Ευρωζώνη: Πτώση 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο 2020

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσεη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,6%.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για σημαντικό πισωγύρισμα, καθώς τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 2,6%.
Στο σύνολο του δ΄τριμήνου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,9%, μετά το +16% στο γ΄τρίμηνο.
Στα τέλη Δεκεμβρίου η παραγωγή παρέμεινε 2% χαμηλότερη έναντι του προ πανδημίας επιπέδου.

Ευρωζώνη: Στα 29,2 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο 2020

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσαν αύξηση το Δεκέμβριο του 2020, παρά τα συνεχόμενα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat.
Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 29,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020, μεγαλύτερο από τα 22.6 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι προσαρμοσμένες εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,3%.

Ασία: Πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Nikkei 225, για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Πάνω από τις 30.000 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο, για πρώτη φορά μετά από τριάντα και πλέον χρόνια.
Το κλίμα επηρέασαν οι ελπίδες πως θα εγκριθεί μεγάλο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, τα καλά αποτελέσματα χρήσης που συνεχίζουν να ανακοινώνουν ιαπωνικές εισηγμένες και την πρώτη έγκριση εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,91% στις 30.084 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τη 2η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,04%, στις 1.953,94 μονάδες.
Οι αγορές της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν παραμένουν και σήμερα κλειστές, λόγω των εορτασμών για το νέο σεληνιακό έτος.
Κλειστή θα παραμείνει και η Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης