Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Έρχονται φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στον Τουρισμό

tags :
Έρχονται φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στον Τουρισμό
του Χάρη Ντιγριντάκη
Ενισχύει τα αμυντικά όπλα των τουριστικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση ούτως ώστε να μείνουν όρθιες την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Στην φαρέτρα των εταιρειών του τουρισμού των μεταφορών και της πολύπαθης εστίασης εισέρχονται εργαλεία-κονδύλια προερχόμενα κυρίως από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα τρεις από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, τα οικονομικά μεγέθη των οποίων έχουν υποστεί καθίζηση εξαιτίας της επέλασης του COVID-19, αναμένεται να επωφεληθούν κατά βάση από το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτεία σχεδιάζει να παρέχει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια, τα οποία θα εξαργυρωθούν για την κάλυψη μέρους των ανελαστικών δαπανών των εταιρειών.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη και η προστασία των θέσεων απασχόλησης και των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και ταυτόχρονα πληρούν τις προϋποθέσεις για να επανέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης, αναπληρώνοντας ένα τμήμα των απωλειών που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Διπλή στήριξη στον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, με μία διπλή ένεση ρευστότητας μελετά να τονώσει έτι περαιτέρω τον τουρισμό η κυβέρνηση πριν από την έναρξη της νέας σεζόν σε μία χρονιά υψηλού ανταγωνισμού και απαιτήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης. Κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν τη δημιουργία ad hoc εργαλείων που θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και θα έχουν αναπτυξιακό-επενδυτικό χαρακτήρα.
Το πρώτο στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα «περνάει» μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα αφορά επί της ουσίας τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού μέσω κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου. Στόχο αποτελεί η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος μέσα στο επόμενο δίμηνο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να θωρακιστούν ενόψει της μεγάλης επανεκκίνησης του τουρισμού.
Παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, προσανατολισμένων στον τουρισμό, που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και θα στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να πραγματοποιήσει ειδικά workshops με φορείς της τουριστικής αγοράς, με άξονα την ενίσχυση των επιχειρήσεων ενόψει της νέας σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι σε μία πρώτη επισκόπηση, τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2020 κατέγραψαν πτώση του κύκλου εργασιών κατά 78%, με τον τζίρο τους να διαμορφώνεται σε μόλις 1,83 δισ. ευρώ από τα 8,4 δισ. ευρώ του 2019.

Τα κουπόνια

Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη χορήγηση κουπονιών, τα οποία θα συμψηφίζονται με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιλέξιμων εταιρειών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αμφίδρομο όφελος για κράτος και πληττόμενες επιχειρήσεις.
Το νέο μέτρο θα καλύπτει την περίοδο Mαρτίου 2020 – Iουνίου 2021, ενώ το «κλειδί» για κάλυψη των πάγων δαπανών για μια εταιρεία είναι να παραμένει ζημιογόνα .Ο προϋπολογισμός για την κρατική ενίσχυση εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ., με το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση να προκύπτει αφού αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έχει λάβει η εταιρεία από άλλα μέτρα στήριξης.

Η επιλογή

Σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στη βάση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη χρήση του 2020 με ζημίες θα κληθούν να δηλώσουν τις πάγιες δαπάνες τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια και κάθε άλλο είδος δαπάνης που θα καθοριστεί από την υπουργική απόφαση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται αυτόματος έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι δαπάνες καλύπτονταν από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έλαβαν επιχειρήσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής .Όσον αφορά τις μισθοδοσίες θα ελέγχεται εάν μία επιχείρηση έχει ενισχυθεί μέσω του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας ή του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία.
Τα ποσά που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αθροίζονται και θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει μια επιχείρηση για τις δαπάνες της. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει εάν μία επιχείρηση δικαιούται ενίσχυση ή όχι. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%.
Στη συνέχεια, στα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθείται και στις επιστρεπτέες προκαταβολές θα καλούνται οι επιχειρήσεις να υποβάλουν μία δεύτερη τελική αίτηση προκειμένου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα.
Eν τω μεταξύ, ενισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ΄ εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Επιτροπή για Πληρωμές

Στη σύσταση 12μελούς Ομάδας Εργασίας που θα επιφορτιστεί με την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 προχωρά το υπουργείο Τουρισμού.
Όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, η Ομάδας Εργασίας αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες πληρωμής των τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ειδικά εκείνων που δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2020.

Τι προβλέπεται

Η πληρωμή αφορά:

α) στη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης του COVID-19,
β) στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατ’ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων,
γ) στη στήριξη επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. και τουριστικά τρένα,
και δ) στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Το έργο

Έργο της Ομάδας Εργασίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως 1 Μαρτίου 2021, είναι ο συντονισμός των ενεργειών των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου που εμπλέκονται στα ανωτέρω αναφερόμενα μέτρα, η βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών που τυχόν προκαλούν καθυστερήσεις στις πληρωμές και η συνεργασία με λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες εκτός Υπουργείου με σκοπό την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελικών δικαιούχων.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συντάσσει σε εβδομαδιαία βάση ενημέρωση σχετικά με την πορεία εξέλιξης των θεμάτων που σχετίζονται με την πληρωμή των δικαιούχων, η οποία υποβάλλεται στον υπουργό και την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης