Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες - Στους 6.103 οι νεκροί – Τι αλλάζει από 15/2 στις μετακινήσεις

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες   - Στους 6.103 οι νεκροί – Τι αλλάζει από 15/2 στις μετακινήσεις
Ανησυχία για την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων - Νέα έντυπα για τις μετακινήσεις εργαζομένων από 15/2
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ανησυχία προκαλεί η άνοδος των λεγόμενων σκληρών επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (13/2/2021), αφού αυξήθηκε ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της νόσου, στους 26 ενώ στους 300 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η Αττική διατηρεί τα σκήπτρα στις μολύνσεις με 583 νέα κρούσματα ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει 138.
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν 16 περιφέρειες.
Ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αύξηση της τάξης του 2,8% παρατηρήθηκε και στον μέσο όρο θετικότητας.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τέθηκαν το Σάββατο 13/2, το πρωί στις 06:00 οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, μετά την εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές.

Αλλαγές στη χρήση μάσκας

Αλλαγές στις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…
Εκεί ενδεχομένως να (...) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως την Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα.
«Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.
«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος…
Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι.
Προστατεύομαι μόνο κατά 7%.
Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς και άλλους Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα, φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο καιρός ευνοεί τον ιό

Όσον αφορά την κακοκαιρία, εξήγησε ότι, έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοση του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία.
«Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση , όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα».
Όπως ανέφερε, ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες.
«Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε.
Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου.
Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό.
«Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει» τόνισε.

Αυστηρό lockdown

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα 13/2 το πρωί στις 06:00 οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές.
Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.
Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη, με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες.
Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από το Σάββατο 13/2 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:
• ο δήμος Εορδαίας,
• ο δήμος Θηβαίων,
• ο δήμος Τανάγρας,
• ο δήμος Σπάρτης,
• η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
• ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
• ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
• ο δήμος Τεμπών
• η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
• ο δήμος Καλυμνίων και
• ο δήμος Καρπάθου.
Παράλληλα, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί.
Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.
Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Τι ισχύει στην Αττική

Για τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τα σαββατοκύριακα η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 18:00 έως τις 5:00.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια της Αττικής ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα

Η επιβάρυνση είναι σταθερή με 1.147 κρούσματα ανά ημέρα.
Κάθε μέρα γίνονται 45.000 τεστ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 10.000 στην επικράτεια.
Συνολικά, πάνω από 1.900 άτομα νοσηλεύονται με μέση ημερήσια αύξηση τα 200 άτομα.
Το 51% των κλινών ΜΕΘ έχει καλυφθεί.
Στο 83% η καλυψη στην Αττική, ενώ πλέον είναι μεγαλύτερος ο αριοθμός των εισιτηρίων από τα εξιτήρια.
Για την Αττική φαίνεται να σταθεροποιήθηκε η αύξηση με 5.100 ενεργά κρούσματα.
Πάντως, αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας.

Για διπλή μάσκα

Με αφορμή τις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας, προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλη η κινητικότητα στην Αττική

Ωστόσο ένας ακόμα πονοκέφαλος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι οι αυξημένες μετακινήσεις που παρατηρούνται στην Αττική και παρά το lockdown που έχει επιβληθεί.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2, όταν και πλέον δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για όσους εργαζόμενους τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης.
Πλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κυκλοφορούν από την ερχόμενη Δευτέρα με νέα βεβαίωση από την «Εργάνη», η οποία θα συμπληρώνεται από το σύστημα και στην οποία θα αναγράφεται το ωράριο εργασίας.
Άλλώστε από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Περί μετακινήσεων των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα γίνονται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ παύσουν να ισχύουν οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
Στο δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού.
Παράλληλα, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επίσης, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Σχετικά με τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα νέα έντυπα

Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας και νόμιμης άδειας, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00΄.
Για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και τις 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες - άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Επίσης, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Επιπλέον, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Έλεγχοι

Τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

ΕΟΔΥ: Στους 6.103 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, 1.222 νέα κρούσματα Covid -19 εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες.
krousmata.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του Covid είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 νεκροί.
thanatoi.JPG
Στους 300 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

exelixi.JPGnomoi.JPGilikies.JPG
deigmata.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης