Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε αυστηρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια - Υπό επιτήρηση η Θεσσαλονίκη - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από 15/2

Σε αυστηρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια - Υπό επιτήρηση η Θεσσαλονίκη - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από 15/2

Πάνω από το 50% των κρουσμάτων στην Αττική - Ξεκινούν τη Δευτέρα τη λειτουργία τους τα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη

Σχετικά Άρθρα

(upd) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα, Σάββατο  13/2, το πρωί στις 06:00 οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, μετά την εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές.
Παράλληλα, συνεχίζει να καταγράφεται σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, ενώ η επιτροπή λοιμωξιολόγων βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων τη χρήση διπλής μάσκας.
Ενδεικτικά  της σταθερά αυξητικής τάσης εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι τα  1.410 νέα κρούσματα σε σύνολο 47.662 ελέγχων (23.271 μοριακά και 24.391 rapid test) που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στις 12/2 , οι 293 διασωληνωμένοι ασθενείς και οι 21 θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουμε, με αφορμή και τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών.
Ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ αύξηση της τάξης του 2,8% παρατηρήθηκε και στον μέσο όρο θετικότητας.

Γώγος: Αναβάθμιση των οδηγιών για τη μάσκα – Επιπλέον προστασία έως 15% με τη διπλή

Για αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού, σε κλειστούς χώρους όπου και είναι αυξημένη η πιθανότητα μετάδοσης.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό.
Σημείωσε δε, πως παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σωστή χρήση της διπλής μάσκας

Βασικό, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, είναι να γίνεται σωστή χρήση των μασκών που ήδη χρησιμοποιούνται.
Για τις υφασμάτινες, εξήγησε ότι που πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην μπαίνει αέρα από το πλάι.Για τη διπλή μάσκα και πώς αυτή χρησιμοποιείται, τόνισε ότι από μέσα πρέπει να μπαίνει η χειρουργική, η γνωστή πράσινη – μπλε, και μετά απέξω μια υφασμάτινη.
Όπως εξήγησε, «αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10%, περίπου 15%, προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους».

«Βράζει» με 762 κρούσματα η Αττική –Στο 83% η πληρότητα των ΜΕΘ

Τα μισά από τα συνολικά κρούσματα εντοπίστηκαν  και πάλι στην Αττική, η οποία μετρά 762 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων οι 194 στο κέντρο της Αθήνας.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δείχνουν 5.100 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης στον αριθμό αυτό, αλλά με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Εξαίρεση στη γενικότερη εικόνα αποτελούν ο Δυτικός Τομέας Αθηνών που την Παρασκευή 12/2 κατέγραψε 116 κρούσματα και η πόλη του Πειραιά με 101, όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.
Το ποσοστό αύξησης του αριθμού των διαγνώσεων ανέρχεται στο σημαντικό 20-30%, το οποίο, ωστόσο, είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν αποτελέσματα κι έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας.
Αναμένεται μια επιτάχυνση της αποσυμπίεσης και βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας έχει φτάσει το 83%, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Σε αυστηρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια - Υπό επιτήρηση η Θεσσαλονίκη

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα 13/2 το πρωί στις 06:00 οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου.
Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει χθες 95 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα.
Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.
Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη,  με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες.
Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Σχεδόν 2.000 οι νοσηλευόμενοι - Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα

Περίπου 200 εισαγωγές ημερησίως καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευομένων σε περισσότερους από 1.900.
Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα οι νέες διασωληνώσεις ανέρχονταν στις 67, ενώ τα χθεσινά στοιχεία δείχνουν 109 άτομα, αύξηση που φτάνει το 69%.
Όπως γίνεται κατανοητό, η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επηρεάσει και τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες.
Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 20-30%, ενώ ο ρυθμός των εισαγωγών σημείωσε παρόμοια περαιτέρω αύξηση.
Στις 12/2 πάντως, το 51% των κλινών COVID-ΜΕΘ στην επικράτεια έχει καλυφθεί, ενώ αυτή την εβδομάδα άλλαξε και πάλι η ισορροπία μεταξύ εισαγωγών-εξιτηρίων από ΜΕΘ, με τον αριθμό των εισιτηρίων να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των εξιτηρίων.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από το Σάββατο 13/2 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

 • ο δήμος Εορδαίας,
 • ο δήμος Θηβαίων,
 • ο δήμος Τανάγρας,
 • ο δήμος Σπάρτης,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
 • ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
 • ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
 • ο δήμος Τεμπών
 • η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
 • ο δήμος Καλυμνίων και
 • ο δήμος Καρπάθου.

Παράλληλα,  τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί.
Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Παράταση  των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Τι ισχύει στην Αττική


Για τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τα σαββατοκύριακα η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 18:00 έως τις 5:00.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια της Αττικής ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα

Η  επιβάρυνση είναι σταθερή με 1.147 κρούσματα ανά ημέρα.
Κάθε μέρα γίνονται 45.000 τεστ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 10.000 στην επικράτεια.
Συνολικά, πάνω από 1.900 άτομα νοσηλεύονται με μέση ημερήσια αύξηση τα 200 άτομα.
Το 51% των κλινών ΜΕΘ έχει καλυφθεί.
Στο 83% η καλυψη στην Αττική, ενώ πλέον είναι μεγαλύτερος ο αριοθμός των εισιτηρίων από τα εξιτήρια.
Για την Αττική φαίνεται να σταθεροποιήθηκε η αύξηση με 5.100 ενεργά κρούσματα.
Πάντως, αναμένεται  περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας.

Για διπλή μάσκα

Με αφορμή τις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας, προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλη η κινητικότητα στην Αττική

Ωστόσο ένας ακόμα πονοκέφαλος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι οι αυξημένες μετακινήσεις που παρατηρούνται στην Αττική και παρά το lockdown που έχει επιβληθεί.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2,   όταν και πλέον δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης για όσους εργαζόμενους τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης.
Πλέον,  οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κυκλοφορούν από την ερχόμενη Δευτέρα με νέα βεβαίωση από την «Εργάνη», η οποία θα συμπληρώνεται από το σύστημα και στην οποία θα αναγράφεται το ωράριο εργασίας.
Άλλώστε από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Περί μετακινήσεων των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα γίνονται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ παύσουν να ισχύουν οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
Στο δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού.
Παράλληλα, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επίσης, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Σχετικά με τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα νέα έντυπα

Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας και νόμιμης άδειας, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα βεβαίωσης κίνησης του εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως, μέχρι και τις 17/2/2021 και ώρα 06:00΄.
Για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και τις 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες - άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Επίσης, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Επιπλέον, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Έλεγχοι

Τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.


Στους 6.077 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/2 ακόμη  1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170.244, εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
11111111111111.JPG

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.086 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.695 (61,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράληλλα 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

2222222222222222.JPG
Οι 213 (72,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 1.204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

333333333333.JPG
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.574 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


444444444444444.JPG


Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των ηλικιών 75 - 79

Άνοιξε την Παρασκευή 12/2 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 75 – 79, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει ως στόχο οι εμβολιασμοί για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα να αρχίσουν από τη Δευτέρα 15/2
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί και για τα άτομα 60 – 64 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μέσω της σχετικής πλατφόρμας κλείνονται ήδη τα ραντεβού από την  περασμένη Τετάρτη.
Όσοι πολίτες θέλουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, μπορούν να το κάνουν με τους εξής τρόπους:
-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού
-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Σε λειτουργία τη Δευτέρα 15/2 τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το mega εμβολιαστικό κέντρο (Helexpo) στο κτίριο «Προμηθέας», στο Μαρούσι, το οποίο επιθεώρησε το Σάββατο 13/2 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 15/2.
Ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν, 96 εμβολιαστικά κέντρα.
emvoliastiko_kendro_Marousi2.JPG

Η δυναμικότητα του μέγα σταθμού στη Helexpo για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.
Η έναρξη του σταθμού θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού 48 εμβολιαστικών κέντρων.
Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Στην πρώτη φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.
Τα 96 εμβολιαστικά κέντρα εκτείνονται σε δύο επίπεδα των 3.000 τ.μ. και στοιχίζονται σε έξι τομείς των οκτώ κυψελών. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και διαφορετική έξοδος, ενώ για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπάρχει διάδρομος για τη μετακίνηση τους στο χώρο.
Επίσης, διατίθεται ιατρείο για κλινική εξέταση και χώρος βραχείας νοσηλείας με monitor, καρδιογράφο, μηχάνημα παροχής οξυγόνου και δύο φορεία για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί, επίσης, ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Το εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από την ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.
Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου 136 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ενώ σημειώνεται πως διάρκεια του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες.
Τονίζεται δε πως κάθε 8 εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.
Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 - Vaccination».


Αττική: Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο

Βάσει των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 11/2 το πρωί  στην Αττική, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους ενώ εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί τις καθημερινές.
Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί.
Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, δεν απαγορεύονται.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία
 • για σοβαρούς λόγους υγείας
 • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
 • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
 • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
 • για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Σε τηλεκπαίδευση τα σχολεία

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 11/2 και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

 • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
 • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
 • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% - Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).
Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Έως 9 άτομα στις Εκκλησίες

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Τι ισχύει για αθλητισμό, αρχαιολογικούς χώρους

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα.
Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
4068785654.JPG
2500000.JPG
30548665.JPG
39995855.JPG
3054856867454535325.JPG

Τι ισχύει για  το λιανεμπόριο

Σταμάτησε από την  Πέμπτη 11/2  το click away.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν

• Καταστήματα τροφίμων
• Φαρμακεία
• Pet Shops
• Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
• Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
• Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
• Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
• Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop

Εν λειτουργία παραμένουν και οι κάτωθι υπηρεσίες:

• Καθαριστήρια
• Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
• ΚΤΕΟ
• Συνεργεία οχημάτων

Το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις Λαϊκές Αγορές τα Pet Shops, τα Καθαριστήρια, τις Υπηρεσίες τηλεφωνίας

• Διάρκεια ισχύος των μέτρων, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν.
Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
• Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπουβεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.
• Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Πώς λειτουργούν τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς και τα ανθοπωλεία

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π

Όσον αφορά τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.
Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

www.bankingnews.grΡoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης