Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Χωρίς επιχειρήματα οι «ταύροι» των αγορών, πλέον όλοι μιλούν για φούσκα

tags :
Rabobank: Χωρίς επιχειρήματα οι «ταύροι» των αγορών, πλέον όλοι μιλούν για φούσκα
Τα πλέον mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως η αγορά δεν έπρεπε να έχει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αναφέρει η ολλανδική Rabobank

Χωρίς επιχειρήματα έχουν ξεμείνει οι «ταύροι» των αγορών, αφού πλέον ακόμα και τα πιο mainstream οικονομικά μίντια υποστηρίζουν ότι διανύουμε περίοδο ακραίας φούσκας.
Αυτό υποστηρίζει με ριπόρτ της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι Financial Times με άρθρο τους στις 12 Φεβρουαρίου καλούν τη Fed να κλείσει τις κάνουλες παροχής ρευστότητας.
Το Bloomberg, παίρνοντας στη σκυτάλη, συνεχίζει την κριτική:
Η επανάσταση της Reddit δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χειραγώγηση για την οποία ευθύνεται η Fed.
Τα πλέον mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως η αγορά δεν έπρεπε να έχει τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η λύση είναι δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις

Στο μεταξύ, λύση για το πρόβλημα του αναπληθωρισμού, όπως γίνεται πλέον ευρέως αποδεκτό, δεν είναι η νομισματική αλλά η δημοσιονομική πολιτική – αν και πολλοί αμφισβητούν αυτή τη λύση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιηθεί η πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, σε αυτό το σκηνικό, τώρα που τα εμπορεύματα αποτελούν επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης λόγω των κεντρικών τραπεζών, ο πληθωρισμός σίγουρα θα αυξηθεί εμπροσθοβαρώς.
Από την άλλη, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν, ο κίνδυνος καταστέλλεται σκόπιμα από τους λογικούς ανθρώπους, δημιουργώντας παράλογα αποτελέσματα.
Βέβαια, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να απομακρυνθεί.
Όπως η Ενέργεια, απλώς αλλάζει μορφή.

Τα ερωτήματα της Rabobank

Μάλιστα, η Rabobank διατυπώνει κάποια ερωτήματα:
-Πώς οι υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα πλήττουν το 95% των παγκόσμιων πολιτών που δεν λαμβάνουν επιδόματα στις ΗΠΑ;
-Πώς μπορεί να μοιάζει ο οικονομικός κόσμος όταν τα συνταξιοδοτικά ταμεία παραμένουν κολλημένα, όντας αναγκασμένα να διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δίχως τέλος φούσκα;
-Θα προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθούν;
Ναι, οι κυβερνήσεις θα λατρέψουν τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια δανεισμού βραχυπρόθεσμα – παρότι υποτίθεται ότι λειτουργεί ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς;
-Με μια απότομη καμπύλη απόδοσης της αγοράς οι τράπεζες θα είναι πιο ευτυχισμένες και θα εκκινήσουν μια σειρά από παραγωγικές επενδύσεις;
-Η κανονικότητα θα επανέλθει με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης του Biden ή όταν τα επιτόκια ομαλοποιηθούν; 
Υπάρχουν τρόποι για την επωφελή αξιοποίηση ενός μείγματος νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια διαρθρωτική αναμόρφωση ολόκληρης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος - όχι μόνο το ατελείωτο QE, ή ad hoc περιόδους που συνάδουν με τη σύγχρονη νομισματική θεωρία, χωρίς συνταγή.

«Τέρμα στην αποκεντρωμένη οικονομία»

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο κινδυνεύει να χαθεί ενώ καθοδηγείται από την ίδια δυναμική της κεντρικής τράπεζας:
Το Bitcoin σημείωσε άνοδο την 11η Φεβρουαρίου, καθώς ορισμένοι οργανισμοί αγνόησαν τη φούσκα και δεσμεύθηκαν να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.
Όμως, σύμφωνα με τη Rabobank, τα κράτη είναι έτοιμα να εκτυπώσουν χρήματα, να συντρίψουν την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων και να χρηματοδοτήσουν την εθνική ασφάλειά τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι απίθανο να επιλέξουν ένα τόσο αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα όπως αυτό της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Αντ’ αυτού, μάλλον προετοιμάζουν το νομοθετικό πλαίσιό τους, ώστε να «κηρύξουν» τα κρυπτονομίσματα παράνομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης