Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιλεκτικά υψηλότερα, αλλά με χαμηλό τζίρο – Αντίδραση από Πειραιώς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιλεκτικά υψηλότερα, αλλά με χαμηλό τζίρο – Αντίδραση από Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με καθαρό τζίρο μόλις 31 εκατ. ευρώ, το έστω και οριακά ανοδικό κλείσιμο θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία. Δε βγαίνουν συμπεράσματα από τέτοιους τζίρους, αλλά μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κατάφερε να ξανακλείσει ανοδικά, αλλά κυρίως να βγάλει αντίδραση η Πειραιώς. Από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης χάνει 4,07% ενώ σε επίπεδο εβδομάδος ενισχύθηκε κατά 1,50%. Ανοδικές οι 4 από τις 5 συνεδριάσεις.

Ωραίο το κλείσιμο της Alpha Bank και μάλιστα σε υψηλό ημέρας με τη ζήτηση στην πλευρά των αγοραστών να δείχνει 653 χιλ. τεμάχια στο τέλος. Ήπια ανοδικά Εθνική, Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Aegean και ακολούθησαν Viohalco, ΟΠΑΠ και Jumbo. H βραχυπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. παρέμεινε ανοδική. 

ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με καλό όγκο η σημερινή αντίδραση της μετοχής. Τεράστια η πίεση που είχε ασκηθεί το προηγούμενο διάστημα και βέβαια αυτή η αντίδραση δεν αλλάζει πολλά σε επίπεδο απόδοσης μέσα στη νέα χρονιά. Θα λέγαμε πως πάτησε στα 0,70 ευρώ, αλλά άμα δε γίνει επίσημα γνωστό το που θα γίνει η αύξηση δε μπορούμε να ξέρουμε πως θα κινηθεί η μετοχή. Με μεγάλο όγκο και σήμερα και συγκεκριμένα 5,1 εκατ. τεμάχια. Στα 0,7460 ευρώ και στο +4,28% με υψηλό ημέρας τα 0,7652 ευρώ και χαμηλό 0,7060 ευρώ.

ΠΕΙΡ (απάντηση): Η στήλη «Παρασκήνιο της Αγοράς» πάντα προσπαθεί με τη λογική να αναλύσει τα όσα γίνονται στο ΧΑ. Η τράπεζα κρατικοποιήθηκε και πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ξανά. Αυτό λέγεται. Αν ασκήσει το ΤΧΣ όλα του τα δικαιώματα δε καταλαβαίνουμε πως θα μειωθεί το ποσοστό του. Επίσης όσο πιο χαμηλά γίνεται μία αύξηση τόσο πιο χαμηλά πάει η τιμή πριν την αποκοπή. Δε σημαίνει πως αν γινόταν υψηλότερα θα ήταν κακό. Άποψή μας αυτή.

AEGEAN: Η καθυστέρηση στο άνοιγμα στοιχήσει στην εταιρεία, αφού καίει αρκετό ρευστό κάθε μήνα. Η αγορά πάντως περιμένει την αύξηση κεφαλαίου και εδώ. Στα 4,2150 ευρώ και στο -3,99% με χαμηλό στα 4,15 ευρώ. Αποτίμηση 301 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Τέτοιες αγορές μετοχών από insider δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες. Η PRESKONGO LIMITED, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον κ. Pavel Saroch, Β’ Αντιπρόεδρο, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., προέβη στις 11.02.2021 σε αγορά, 800.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 8.480.000 ευρώ! Στα 10,66 ευρώ και στο -1,30%.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Αν προχωρούσαμε και εδώ σε μία εκτίμηση με βάση τη ρευστοποιήσιμη αξία, όπως κάναμε πρόσφατα σε κάποιες άλλες εισηγμένες θα παρατηρούσαμε τα εξής: Με βάση τον ισολογισμό χρήσης 2019, η αξία των οικοπέδων και των ακινήτων είναι στα 16,2 εκατ. ευρώ μετά από αποσβέσεις και αποζημιώσεις 4,6 εκατ. ευρώ. Επίσης η αξία των ακινήτων που είναι γραμμένα ως επένδυση ήταν 36,1 εκατ. ευρώ μετά από αποσβέσεις 6 εκατ. ευρώ.

Δεν υπολογίζουμε αξία μεταφορικών μέσων, εξοπλισμού και επίπλων η οποία έχει σχεδόν μηδενίσει μετά από αποσβέσεις 12 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 24 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος (21,1 εκατ. ευρώ) να αφορά υποχρέωση που απορρέει από τη διαθήκη του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη και η εταιρεία τα οφείλει στους κληρονόμους. Δηλαδή σε ένα σενάριο πώλησης των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να εισπράξει περί τα 50 εκατ. ευρώ, να δώσει τα 24 εκατ. ευρώ και να μείνουν άλλα 26 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση λίγο πάνω από 12 εκατ. ευρώ καταλαβαίνετε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η μετοχή έχει ξανακάνει την κίνηση να υπερβεί τα 0,40 ευρώ, αλλά από το Φεβρουάριο του 2020 δεν έχει μπορέσει να παραμείνει πάνω από το συγκεκριμένο σημείο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να απεγκλωβιστεί. Η αποτίμηση θεωρείται χαμηλή. Στα 0,3880 ευρώ και στο +10,23% με υψηλό όγκο 77 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 12,4 εκατ. ευρώ. Η κίνησή της σήμερα τράβηξε πολλά βλέμματα.

ΚΕΚΡΟΨ: Ακολουθεί την ανοδική γραμμή πιστά εδώ και αρκετούς μήνες. Την βρήκε πριν λίγες συνεδριάσεις στα 2,75 ευρώ ολοκληρώνοντας μία διόρθωση από τα 3,40 ευρώ περίπου. Αν πάει σε νέα υψηλά η επόμενη στάση είναι στα 3,80-3,90 ευρώ.

ΚΛΜ: Στα θετικά πως σήμερα ήταν από τις λίγες φορές που η μετοχή έκλεισε σε υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στα 0,59 ευρώ με άνοδο 3,51%. Ο όγκος χαμηλός και λίγο κάτω από 10 χιλ. τεμάχια. Στα αρνητικά, η ανακοίνωση για την πορεία των πωλήσεων των Ιανουάριου από την οποία θα περιμέναμε να είχε αφυπνίσει περισσότερους επενδυτές. Φαίνεται πως έχει τοποθετηθεί καλά στα νέα δεδομένα για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η πορεία των διαδικτυακών πωλήσεων επιτρέπει στη διοίκηση να κάνει σημαντικές αλλαγές στον αριθμό καταστημάτων για παράδειγμα και στην εκμετάλλευση των ακινήτων της.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μετά την ανάγνωση των προτάσεων της διοίκησης και τις πρόσφατες κινήσεις της θα πρέπει να δούμε από πιο κοντά τι μπορεί να φέρουν οι αγορές που έχει κάνει σε πλοία. Ο εφοπλιστής Γιουρούκος έχει αρκετά καλό όνομα. Με βάση κάποια στοιχεία από το site της εταιρείας του εφοπλιστή και με βοήθεια από τον αναλυτή που εμπιστεύεται η στήλη θα μπορούσε το ποσοστό που αναλογεί στην εισηγμένη να αντιστοιχεί σε συνολικά EBITDA 10,5 εκατ. δολάρια το χρόνο. Μετά τις σχετικές υποθέσεις για αποσβέσεις και τόκους μένει κέρδος προ φόρων 6,5 εκατ. δολάρια. Για να δούμε…

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης