Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ρήξη Ρωσία και ΕΕ - Αυστηρή προειδοποίηση Lavrov, θορυβημένο το Βερολίνο

Προς ρήξη Ρωσία και ΕΕ - Αυστηρή προειδοποίηση Lavrov, θορυβημένο το Βερολίνο
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για διάρρηξη σχέσεων με την ΕΕ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες επιβάλλουν επώδυνες οικονομικές κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Προς την οριστική ρήξη βαίνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, παρά την... προσπάθεια του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Josep Borrell, για αποκατάσταση των σχέσεων, που επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη του Alexei Navalny.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαρρήξει τις σχέσεις με την ΕΕ σε περίπτωση επιβολής επώδυνων οικονομικών κυρώσεων.
«Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, σε περίπτωση που δούμε εκ νέου κυρώσεις σε κάποιους τομείς που προξενούν κινδύνους στην οικονομία μας, περιλαμβανομένων των πλέον ευαίσθητων πεδίων» απάντησε ο Lavrov ερωτηθείς εάν η Μόσχα θα διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ.
«Δεν θέλουμε να αυτο-απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά είμαστε έτοιμοι γι' αυτό.
Εάν θέλεις ειρήνη πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πίεση στην ΕΕ για κυρώσεις

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την Πέμπτη (11/2/2021) στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, μετά τη σχετική πρόθεση που εκδήλωσαν Παρίσι και Βερολίνο.
Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε τις χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αποπέμποντας από τη Ρωσία Γερμανούς, Πολωνούς και Σουηδούς διπλωμάτες χωρίς καν να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, o οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Θορυβημένο το Βερολίνο

«Θορυβημένο» από τις δηλώσεις του Lavrov δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», ανέφερε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Heiko Mass ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη Borrell στη Μόσχα

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, επισκέφθηκε τη Μόσχα -όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών- ώστε να εκφράσει την αντίθεση της ΕΕ στη σύλληψη του Alexei Navalny, ενός σκληρού επικριτή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Πρόκειται για μια συνάντηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της ΕΕ καθώς ο Borrell δεν κατάφερε να αντικρούσει τα σχόλια του Lavrov του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο».
Παράλληλα, ο Borrell έμαθε μέσω του twitter κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ότι η Ρωσία απέλασε τρεις διπλωμάτες της ΕΕ λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις στήριξης του Navalny.
«Μια συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε σε επιθετικό ύφος και η απέλαση τριών διπλωματών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές δεν ήθελαν να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ», ανάφερε ο Borrell σε δημοσίευση του δύο ημέρες μετά το ταξίδι.
Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος πρότεινε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μια απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε εταιρείες και άτομα της Ρωσίας.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών -αν και έχουν κοινά οικονομικά, ενεργειακά και στρατηγικά συμφέρονται- έχουν επιδεινωθεί μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

... και στο βάθος ο Nord Stream 2

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, η τελευταία κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, Nord Stream 2.
Πρόκειται για ένα project που έχει δεχθεί έντονη κριτική, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται για τον αγωγό.
Μάλιστα, ούτε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει παρουσιάσει κάποιες ενδείξεις για αλλαγή στάσης σε αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης