Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι κινήσεις τακτικής στις χρηματιστηριακές αγορές υποδηλώνουν ότι έρχεται διόρθωση

Nomura: Οι κινήσεις τακτικής στις χρηματιστηριακές αγορές υποδηλώνουν ότι έρχεται διόρθωση
Σε κινήσεις τακτικής επιδίδονται οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές
Σχετικά Άρθρα

Σε κινήσεις τακτικής επιδίδονται οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές, προκαλώντας νευρικότητα στη Wall Street και αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ο δείκτης VIX/Φόβου παρουσίασε μεγάλη μεταβλητότητα, στον απόηχο του short squeeze, δηλαδή του μαζικού «κλεισίματος» short θέσεων ακόμα και με απώλειες, που προκάλεσε το φαινόμενο GameStop.
Στο τελευταίο της report, η Nomura επεσήμανε ότι η αγορά μεταβλητότητας προεξοφλούσε άνοδο με άξονα τα put options, ενώ τώρα «βλέπει» αύξηση στα call options – κάτι που μπορεί να δίνει σήμα για πτώση στο χρηματιστήριο.
VIX_term_2.11.jpg
Tι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Η Nomura, λοιπόν, αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να προσεχτεί από τους επενδυτές είναι μια στροφή της αγοράς με επιδίωξη την αποκόμιση κερδών από την άνοδο της μεταβλητότητας – κάτι που ενδεχομένως αποτελεί σήμα για πωλήσεις και μείωση του «κινδύνου», υπό τον κράτος του φόβου να υπάρξει βουτιά στο χρηματιστήριο («υπάρχει πιθανότητα για ένα ατύχημα συντριβής μικρού γάμμα, με δυνατότητα να σπάσει κάτω από το βάρος του δικού του δέλτα»).
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως η Bank of America τις προηγούμενες ημέρες είχε εκτιμήσει διόρθωση στον S&P 500 έως -10%.
Πέρα από τα παραπάνω, η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία εξηγεί γιατι η μεταβλητότητα βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα, με την εκτιμώμενη και την πραγματική μεταβλητότητα να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση:
Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται η ζήτηση για ivol ως προτιμώμενη αντιστάθμιση, σε έναν κόσμο που οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν όλα τα assets, η ζήτηση που παρουσιάζεται εκ μέρους των μικρομετόχων, που δεν εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση ως καλό σημάδι, αλλά και ο φόβος να ανοίξουν θέσεις short.
VVIX_2.11.jpg
Πράγματι, οι πωλητές μεταβλητότητας έχουν εξαφανιστεί.
Αυτό σημαίνει ότι η αντιστάθμιση έναντι πιθανής διόρθωσης έχει γίνει πολύ ακριβή.
Ακόμη, λοιπόν, και αν κάποιος θέλει να σορτάρει την αγορά, θα πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά.
Τέλος, σύμφωνα με τη Nomura, είναι τέτοια η ακραία απόκλιση στη δομή όρων (SPX 1m στο 90ό εκατοστημόριο) που δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ελάχιστη κινητικότητα στα παράγωγα προκάλεσε άνοδο στον δείκτη VIX και στα παράγωγά του, καθώς αναμένεται να υπάρξουν τρομακτικές ροές βραχυπρόθεσμης κάλυψης.
Για την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία αυτό σημαίνει ότι η αγορά του δείκτη VIX θα συνεχίσει να προεξοφλεί τυχόν ατύχημα, σε μια Wall Street που μεταβλητότητα και μόχλευση εναλλάσσονται.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης