Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σενάρια διάσπασης των Ρεπουμπλικάνων για να απαλλαγούν… από τον Trump

ΗΠΑ: Σενάρια διάσπασης των Ρεπουμπλικάνων για να απαλλαγούν… από τον Trump
Δεκάδες στελέχη του Κόμματος μελετούν τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος
Σχετικά Άρθρα

Σενάρια για διάσπαση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κυκλοφορούν στις ΗΠΑ καθώς δεκάδες στελέχη του κόμματος φέρονται να είναι σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος που θα αφήσει οριστικά πίσω του την πολιτική παρακαταθήκη της προεδρίας του Donald Trump και θα κόψει οριστικά τις σχέσεις με τον «τραμπισμό».
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις πρώιμες ακόμα συζητήσεις, περισσότεροι από 120 εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι και πρώην αξιωματούχοι επί της προεδρίας των Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush και Trump είχαν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή 5/2 προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο απόσχισης από τους Ρεπουμπλικάνους και για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα έχει ως βασικές αρχές του «τον ηθικό συντηρητισμό, το σεβασμό στο Σύνταγμα και στο Κράτος Δικαίου».

Το εκλογικό σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει ότι το νέο κεντροδεξιό κόμμα θα κατέβει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πιθανότατα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, είτε με δικούς του υποψήφιους είτε στηρίζοντας άλλους συντηρητικούς υποψήφιους ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, τους Δημοκρατικούς ή τους ανεξάρτητους.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Evan McMullin, ο οποίος ήταν υποψήφιος ως ανεξάρτητος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters πως συνδιοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη με πρώην αξιωματούχους του κόμματος που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη στροφή που έχει πάρει υπό τον Trump το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Όπως αναφέρεται, ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι John Mitnick, γενικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία Trump, Charlie Dent, πρώην γερουσιαστής, Elizabeth Neumann, αναπληρώτρια επικεφαλής προσωπικού στο τμήμα εσωτερικής ασφάλειας υπό την προεδρία Trump και Miles Taylor, αξιωματούχος ασφαλείας επί της προεδρίας Trump.

Ρήγμα

Οι συζητήσεις αυτές είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούν στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικάνου κόμματος, όπου πολλοί βουλευτές, γερουσιαστές, αξιωματούχοι και στελέχη έχουν διχαστεί έντονα για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα.
Η ρητορική Trump σχετικά με την εκλογική νοθεία αλλά και η εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6/1 ήταν αυτές που έκαναν τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος να προσλάβουν διαστάσεις ρήγματος.
Ήδη ο Trump δικάζεται για δεύτερη φορά στη Γερουσία των ΗΠΑ – κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ -, αν και θεωρείται απίθανο πως θα βρεθούν οι 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που απαιτούνται για καταδικαστεί ο Donald Trump.
Αλλά δεν είναι μόνο ο Trump, είναι και αυτοί που τον ακολουθούν.
Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για τη δημιουργία του νέου κόμματος εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο – 8 γερουσιαστές και 139 βουλευτές – ψήφισαν για να εμποδίσουν την εκλογική νίκη του Biden, υπακούοντας έτσι στα κελεύσματα του Trump, λίγο πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ριζοσπαστικοποιείται το Ρεπουμπλικανικό κόμμα

«Μεγάλο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και απειλεί την αμερικανική δημοκρατία.
Το κόμμα πρέπει να επαναδεσμευθεί στην αλήθεια, στη λογική και στα ιδρυτικά ιδεώδη, διαφορετικά, θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι καινούριο» είπε ο McMullin μιλώντας στο Reuters.
Ωστόσο, υποστήριξε ως από όσους συμμετείχαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, μόλις το 40% στηρίζει, προς το παρόν, το σενάριο της διάσπασης των Ρεπουμπλικανών και τη δημιουργία ενός νέου εθνικού, τρίτου κόμματος, υπογραμμίζοντας πως μια άλλη επιλογή είναι η συγκρότηση μιας «πτέρυγας» εντός ή στις παρυφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Πάντως ονόματα για το νέο κόμμα έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως «Κόμμα Ακεραιότητας» ή «Κεντροδεξικό Κόμμα», ενώ εάν αποφασιστεί να δημιουργηθεί μια νέα «τάση» μέσα στο κόμμα, αυτή πιθανότητα θα ονομαστεί «Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι».
Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ενός τρίτου εθνικού κόμματος στις ΗΠΑ θεωρείται μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική εξίσωση, ενώ και το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν έχει δείξει ότι αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν αποτύχει.

Δίκη Trump

Αν και η δίκη του Donald Trump στη Γερουσία έχει αρχίσει, θεωρείται απίθανο πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταδικαστεί για την κατηγορία της υποκίνησης της εξέγερσης και της εισβολής στο Καπιτώλιο.
Για να καταδικαστεί ο Trump απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Γερουσίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει 17 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να ενώσουν τις ψήφους τους με αυτές των 50 Δημοκρατικών έτσι ώστε να καταδικαστεί ο Trump.
Σενάριο που και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί αλλά και ο πρόεδρος Joe Biden θεωρούν απίθανο.
Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πόσοι θα είναι τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που θα μείνουν πιστοί στον Trump και πόσοι θα του γυρίσουν την πλάτη.
Αυτό θα είναι και το πρώτο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Αν και ο Trump έχει μιλήσει για «πατριωτικό κόμμα», αν και υπάρχουν δημοσιεύματα πως και εκείνος έχει μελετήσει διάφορα σενάρια για να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις διάσπασης, ενώ όλες αυτές οι κινήσεις μάλλον αποδίδονται σε εσωτερικά «παιχνίδια» και συσχετισμούς εξουσίας.
Άλλωστε οι τάσεις που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων είναι τέτοιας δυναμικής που η κάθε μια μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια της άλλης, και ενώ το επόμενο στοίχημα είναι οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης