Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Το πακέτο Biden δεν αυξάνει τους οικονομικούς κινδύνους στις ΗΠΑ

Oxford Economics: Το πακέτο Biden δεν αυξάνει τους οικονομικούς κινδύνους στις ΗΠΑ
Γιατί το πακέτο Biden δεν απειλεί την αμερικανική οικονομία

Στο γιατί το πακέτο Biden δεν απειλεί την αμερικανική οικονομία απαντά η Oxford Economics.
Μερικοί εξέχοντες οικονομολόγοι υποστήριξαν πρόσφατα ότι, ενώ η χρηματοδότηση είναι σημαντική αφού απαιτείται κάποια ώθηση, το πακέτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και μείωση του δημοσιονομικού χώρου.
Η Oxford Economics διαφωνεί για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, αυτός δεν θα ξεπεράσει το 2%, καθώς πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση κινούνταν στο βιώσιμο 3%.
Η δυναμική του διαρθρωτικού πληθωρισμού πριν από την Covid, οι παρατεταμένες ελλείψεις από πλευράς ζήτησης, η ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάνει την Oxford Economics να πιστέψει ότι ο πληθωρισμός δεν θα βγει εκτός ελέγχου.

Δεύτερον, ενώ η αμερικανική οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την Covid και το πραγματικό ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δυνητική παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναμένουμε από αρκετούς τομείς να παραμείνουν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους για το άμεσο μέλλον.
Το έλλειμμα 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας είναι μια απεικόνιση του παρατεταμένου χάσματος ζήτησης.
Ακόμη και με την πρόβλεψή της για αύξηση 6,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2021, η Oxford Economics δεν προβλέπει σημαντικές μισθολογικές πιέσεις που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Τρίτον, ενώ αναγνωρίζουμε ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ανησυχία είναι υπερβολική.
Οι υψηλότερες αποδόσεις του ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου και η μέτρια πίεση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων απηχούν ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά δεν ισοδυναμούν με αστάθεια.

Τέταρτον, η ιδέα ότι η προώθηση ενός σχεδίου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο είναι επίσης αμφίβολη.
Το τρέχον χαμηλό κόστος του χρέους και το γεγονός ότι το προτεινόμενο σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας εκ μέρους του Biden προσανατολίζεται στην προσφορά θα πρέπει να διαλύσουν τους όποιους φόβους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης