Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινό άρθρο Macron, Merkel, Michel, von der Leyen, Guterres: Ο κόσμος μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδιος… μη φοβηθείτε

Κοινό άρθρο Macron, Merkel, Michel, von der Leyen, Guterres: Ο κόσμος μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδιος… μη φοβηθείτε

Την ανάγκη για φιλόδοξες αποφάσεις τόνισαν σε κοινό τους άρθρο οι 6 ηγέτες

Να μην φοβηθεί ο κόσμος το μετα-πανδημικό status quo.

Πρέπει να το αγκαλιάσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία και τις διαθέσιμες ευκαιρίες για να γίνει ο κόσμος καλύτερος στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.
Αυτό αναφέρουν σε κοινό τους άρθρο έξι ηγέτες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Macky Sall, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συνέγραψαν για την αναγκαιότητα της διεθνούς συνεργασίας.

Στα βήματα της «Διακήρυξη της Χιλιετίας»

Τον Σεπτέμβριο του 2000, 189 χώρες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Χιλιετίας», διαμορφώνοντας τις αρχές της διεθνούς συνεργασίας για μια νέα εποχή προόδου προς τους κοινούς στόχους.
Αναδυόμενοι από τον Ψυχρό Πόλεμο, ήμασταν σίγουροι για την ικανότητά μας να οικοδομήσουμε μια πολυμερή τάξη, ικανή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: πείνα και ακραία φτώχεια, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ασθένειες, οικονομικά σοκ και πρόληψη συγκρούσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν και πάλι σε μια φιλόδοξη ατζέντα για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων: την ατζέντα του ΟΗΕ του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι ανισότητες παραμένουν

Ο κόσμος μας έχει βιώσει, με διαφορετικές τάσεις, αυξημένη ευημερία παγκοσμίως, ωστόσο οι ανισότητες παραμένουν ή αυξάνονται.
Οι Δημοκρατίες έχουν επεκταθεί ταυτόχρονα με την αναβίωση του εθνικισμού και του προστατευτισμού.
Τις τελευταίες δεκαετίες, δύο μεγάλες κρίσεις έχουν διαταράξει τις κοινωνίες μας και έχουν αποδυναμώσει τα κοινά πλαίσια πολιτικής μας, προκαλώντας αμφιβολίες για την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τα σοκ, να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες τους και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Μας έχουν επίσης υπενθυμίσει πόσο αλληλεξαρτώμαστε.

Ανάγκη για φιλόδοξες αποφάσεις

Οι πιο σοβαρές κρίσεις απαιτούν τις πιο φιλόδοξες αποφάσεις για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.
Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της συναίνεσης για μια διεθνή τάξη βασισμένη στην πολυμέρεια και το κράτος δικαίου μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού.
Με αυτό το πνεύμα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε, με και εντός των Ηνωμένων Εθνών, περιφερειακούς οργανισμούς, διεθνή φόρα όπως τα G7 και G20, και ad hoc συνασπισμούς για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον.

Η κρίση του Covid 19

Η υγεία είναι η πρώτη έκτακτη ανάγκη.
Η κρίση COVID-19 είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της παγκόσμιας αλληλεγγύης.
Μας υπενθύμισε ένα προφανές γεγονός: μπροστά σε μια πανδημία, η αλυσίδα ασφάλειας της υγείας μας είναι τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας.
Ο COVID-19 οπουδήποτε αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους και τις οικονομίες.
Η πανδημία απαιτεί μια ισχυρή συντονισμένη διεθνή αντίδραση για γρήγορη πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια, αναγνωρίζοντας την εκτεταμένη ανοσοποίηση ως παγκόσμιο κοινό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσιτό για όλους .

Η πρωτοβουλία ACT

Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε πλήρως τη μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα Access to COVID-19 Tools (ACT), που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους εταίρους της G20 τον Απρίλιο.
Για να επιτύχει την αποστολή του, ο ACT-Accelerator χρειάζεται επειγόντως ευρύτερες πολιτικές και οικονομική υποστήριξη.
Προωθούμε επίσης την ελεύθερη ροή δεδομένων μεταξύ εταίρων και την εθελοντική αδειοδότηση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε επίσης μια ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της απάντησής μας για να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα αυτής της πανδημίας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη.
Ο ΠΟΥ έχει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι επίσης περιβαλλοντική.
Πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο, πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο βιώσιμες.
Στις αρχές του 2021, χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι πιθανό να έχουν αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για την ουδετερότητα του άνθρακα.
Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πόλεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει τώρα να ενταχθούν στον παγκόσμιο συνασπισμό για τη μείωση των εκπομπών CO2 στο μηδέν, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - και να αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια και πολιτικές.

Η οικονομική κρίση

Η πανδημία προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική κρίση στον κόσμο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ανάκαμψη μιας ισχυρής και σταθερής παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα.
Πράγματι, η τρέχουσα κρίση απειλεί να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει εδώ και δύο δεκαετίες στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας των φύλων.
Οι ανισότητες απειλούν τις Δημοκρατίες μας υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή.
Χωρίς αμφιβολία, η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής συνεργασία βοήθησαν δισεκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Αλλά σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου εξακολουθεί να αγωνίζεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες του.
Και σε πολλές χώρες, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει καταστεί μη βιώσιμο, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν ίσες ευκαιρίες και πολλοί άνθρωποι πρέπει να καθησυχαστούν για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης.

Ελεύθερο εμπόριο

Καθώς βοηθούμε τις οικονομίες μας να ξεπεράσουν τη χειρότερη ύφεση από το 1945, παραμένει βασική προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε το ελεύθερο εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες ως μια σημαντική μηχανή αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
Πρέπει, επομένως, να ενισχύσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του διεθνούς εμπορίου για την οικονομική ανάκαμψή μας.

Οφέλη χωρίς αποκλεισμούς

Ταυτόχρονα, η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας καθώς και των κοινωνικών προτύπων πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των οικονομικών μας μοντέλων, διασφαλίζοντας παράλληλα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καινοτομία.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη φτάνει σε όλους.
Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Αφρική, αναπτύσσοντας και προχωρώντας πέρα από τις υπάρχουσες συνεργασίες, όπως το Σύμφωνο G20 με την Αφρική και η κοινή προσπάθειά του με το Παρίσι Club στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους.
Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε περαιτέρω αυτές τις χώρες στη μείωση του χρέους τους και να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση για τις οικονομίες τους, χρησιμοποιώντας το πλήρες πεδίο των διεθνών χρηματοοικονομικών μέσων όπως το αποθεματικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDRs).

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Οι τεχνολογίες υπήρξαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την πρόοδο και την ένταξη, συμβάλλοντας στο άνοιγμα και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών, των οικονομιών και των κρατών, αποδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός - και περισσότερες από τις μισές γυναίκες και κορίτσια του κόσμου - παραμένουν εκτός σύνδεσης και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη τους.
Επιπλέον, η σημαντική ισχύς των νέων τεχνολογιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που να περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, να εξαπλώσει το μίσος ή να διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και να εμπλέξουμε τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματική ρύθμιση του Διαδικτύου προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, δωρεάν και ανοιχτό ψηφιακό περιβάλλον, όπου η ροή δεδομένων σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον είναι εγγυημένη.
Τα οφέλη πρέπει να συγκεντρώνονται ειδικά στους πιο μειονεκτούντες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των φορολογικών προκλήσεων της ψηφιοποίησης της οικονομίας και της καταπολέμησης του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού.

Ο ρόλος της παιδείας

Τέλος, η κρίση στην υγεία διέκοψε την εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών και μαθητών.
Πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση ότι θα παρέχουμε εκπαίδευση για όλους και θα εξοπλίσουμε την επόμενη γενιά με βασικές δεξιότητες, καθώς και κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, ανοχής και αποδοχής του πλουραλισμού και σεβασμού της ελευθερίας της συνείδησης.
Τα παιδιά και οι νέοι είναι το μέλλον μας και η εκπαίδευσή τους είναι το κλειδί.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η πολυμέρεια δεν είναι απλώς μια άλλη διπλωματική τεχνική.
Διαμορφώνει μια παγκόσμια τάξη και είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος οργάνωσης διεθνών σχέσεων με βάση τη συνεργασία, το κράτος δικαίου, τη συλλογική δράση και τις κοινές αρχές.
Αντί να υποτιμούμε τους πολιτισμούς και τις αξίες μεταξύ μας, πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο περιεκτική πολυμέρεια, σεβόμενοι τις διαφορές μας όσο και τις κοινές μας αξίες που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο…

Ο κόσμος μετά το COVID-19 δεν θα είναι ο ίδιος ξανά.
Ας χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά φόρουμ και ευκαιρίες, όπως το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, για να εργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με ένα σαφές όραμα.
Καλούμε πολιτικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς και ηγέτες σκέψης να συνεισφέρουν σε αυτήν την παγκόσμια συνομιλία.
Στο Φόρουμ για την Ειρήνη του Παρισιού στις 12 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο Γάλλος πρόεδρος Macron και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες ξεκίνησαν μια παγκόσμια συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας συναίνεσης για τον κόσμο μετά το COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης