Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμετακίνητος ο Erdogan για το Κυπριακό: Όχι στο μοντέλο ομοσπονδίας - Μοναδική βιώσιμη επιλογή τα 2 κράτη

Αμετακίνητος ο Erdogan για το Κυπριακό: Όχι στο μοντέλο ομοσπονδίας - Μοναδική βιώσιμη επιλογή τα 2 κράτη
Η τουρκική πλευρά επιμένει στη διχοτόμηση της Κύπρου
Αμετακίνητος ως προς το Κυπριακό παραμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απορρίπτοντας το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας και επιμένοντας στη διχοτόμηση.
«Το μοντέλο δύο κρατών είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή για ειρήνη, σταθερότητα στο νησί» είπε ο Erdogan μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να πέσουν θύματα ενός αδιεξόδου 50 ετών» τόνισε ο ο Τούρκος πρόεδρος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο μοντέλο λύσης υιοθετήθηκε και από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης, το είχε αναφέρει στον ίδιο, αλλά και στον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Mustafa Akinci. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά επικαλείται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μιλήσει και στον ίδιο για επίλυση του κυπριακού με την αναγνώριση δύο κρατών.
Την ίδια θέση φέρεται να είχε διατυπώσει ο Κύπριος Πρόεδρος και με άλλους συνομιλητές του, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε παρανόηση, δηλώνοντας σταθερά προσηλωμένος στην επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η άτυπη Πενταμερής στη Νέα Υόρκη

Πάντως, η επιδίωξη της Άγκυρας μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, αν και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, τουλάχιστον εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωση του απέφυγε να αναφερθεί σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το έκανε όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο κείμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο (UNFICYP).
Ξεκάθαρα αρνητικά στο ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, με τοποθετήσεις του Charles Michel (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και του Josep Borrell (ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης