Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε lockdown η Αττική από 11/2 έως 28/2, αλλά το άνοιγμα μετατίθεται για μέσα με τέλη Μαρτίου - Όλα τα μέτρα

Σε lockdown η Αττική από 11/2 έως 28/2, αλλά το άνοιγμα μετατίθεται για μέσα με τέλη Μαρτίου - Όλα τα μέτρα
Πιθανότατα θα ακολουθήσουν το μοντέλο της Αττικής Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Σε νέο lockdown, το τρίτο κατά σειρά, εισέρχεται και επίσημα από αύριο Πέμπτη 11/2 η Αττική σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά του ιού, η οποία έχει ήδη αρχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας και να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος και του προσωπικού.
Το νέο lockdown, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσει έως τις 28/2, αν και κανείς δεν περιμένει πως το κλείσιμο θα διαρκέσει μόλις για δύο εβδομάδες, όπως άλλωστε έχει δείξει και η προηγούμενη εμπειρία των lockdown του Μαρτίου και του Νοεμβρίου.
Οι περισσότεροι εκτιμούν πως η κατάσταση, εφόσον τηρηθούν σωστά τα μέτρα και αποτραπούν όλα τα κακώς κείμενα – π.χ. συγχρωτισμοί σε σπίτια, συνωστισμός σε αστικές συγκοινωνίες, κίνηση στους δρόμους – θα ομαλοποιηθεί προς τα μέσα Μαρτίου, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων να πηγαίνει ακόμα και για τα τέλη Μαρτίου.
Και ενώ οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως το κρίσιμο είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα που λαμβάνονται, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11/2, αναφέροντας πως τελικά δεν θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο εντός της Αττικής όσον αφορά την άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
Με την Αττική από αύριο 11/2 να βλέπει να κλείνουν και πάλι σχολεία και λιανεμπόριο, πολλοί εκτιμούν πως είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί και ένα ακόμα lockdown στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα, οι οποίες εδώ και ημέρες βλέπουν και αυτές μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Χαρδαλιάς: Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο

Στην εξειδίκευση των περιοριστικών μέτρων τα οποία θα ισχύσουν από τις 06:00 αύριο το πρωί  στην Αττική, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, ο κ.Χαρδαλιά είπε ότι η περιφερειακή Ενότητα της Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας, μπαίνει από αύριο σε καθεστώς lockdown.
Ισχύουν τα εξής:

 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
 • Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία
 • για σοβαρούς λόγους υγείας
 • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
 • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
 • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
 • για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Σε τηλεκπαίδευση τα σχολεία

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.
Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 11/2 και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

 • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
 • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
 • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% - Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).
Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Έως 9 άτομα στις Εκκλησίες

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Τι ισχύει για αθλητισμό, αρχαιολογικούς χώρους

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα.
Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
4068785654.JPG
2500000.JPG
30548665.JPG
39995855.JPG
3054856867454535325.JPG

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Στο πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως από αύριο Πέμπτη 11/2 καταργείται το click away.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν:

• Καταστήματα τροφίμων
• Φαρμακεία
• Pet Shops
• Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
• Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
• Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
• Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
• Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop

Εν λειτουργία παραμένουν και οι κάτωθι υπηρεσίες:

• Καθαριστήρια
• Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
• ΚΤΕΟ
• Συνεργεία οχημάτων

Το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις Λαϊκές Αγορές τα Pet Shops, τα Καθαριστήρια, τις Υπηρεσίες τηλεφωνίας

• Διάρκεια ισχύος των μέτρων, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν.
Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
• Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπουβεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.
• Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς και τα ανθοπωλεία

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
• Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
• Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
• Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.
• Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
• Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π

Όσον αφορά τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.
Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.


Βατόπουλος: Το lockdown επιβλήθηκε λόγω της δραματικής αύξησης εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τη θέση πως το lockdown στην Αττική επιβλήθηκε λόγω της δραματικής αύξησης εισαγωγών στα νοσοκομεία διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Αυτό ήταν το καινούργιο.
Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα προλαμβάνει πολύ νωρίς» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για τη διάρκεια του lockdown ο κ.Βατόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«Καταρχήν πάμε για 14 ημέρες το lockdown.
Ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε.
Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες» είπε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως «και την Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown, αλλά επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα».
Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στα σχολεία λέγοντας ότι «τεκμηριώθηκε αυτές τις ημέρες ότι έχουμε κάποιες συρροές σε κάποια σχολεία που είναι περισσότερες από παλαιότερα».
«Τα παιδιά εξακολουθούν να κολλάνε δυσκολότερα αλλά εξακολουθούμε να έχουμε συρροές.
Γενικώς υπάρχει η γνώμη ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν.
Από εκεί και πέρα άνοιξαν τα σχολεία και είδαμε αυτό το φαινόμενο» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος.

Παυλάκης (ερευνητής): Να τηρηθεί σωστά το lockdown – Κλειστά σίγουρα για 3 με 4 εβδομάδες τα σχολεία

Να πάρουν σοβαρά και να τηρήσουν σωστά το νέο lockdown στην Αττική κάλεσε τους πολίτες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά 3 με 4 εβδομάδες, σίγουρα».
«Αλλά είμαι λίγο ανακουφισμένος αυτό τον καιρό.
Την προηγούμενη περίοδο στην Ελλάδα συζητούσαμε αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά.
Χαίρομαι που πείστηκαν οι υπεύθυνοι και νομίζω και το κοινό ότι το lockdown είναι αναγκαίο.
Η ανησυχία μου είναι να μην εκφυλιστεί σε lockdown – «μαϊμού».
Τώρα έχουμε χειμώνα, καινούργια στελέχη του ιού.
Τα σχολεία, όπως προβλέπαμε, είναι εστία μετάδοσης.
Δημοσιεύσεις πολλών από εμάς, παγκοσμίως, πάντα λέγαμε ότι ο ιός μολύνει όλες τις ηλικίες, όχι όμως με την ίδια ένταση.
Η διασπορά στα παιδιά οφείλεται και στους μεταλλαγμένους ιούς, και στο συγχρωτισμό του χειμώνα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παυλάκης.

Να ενισχυθεί η τηλεργασία

Ο κ.Παυλάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της τηλεργασίας.
«Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για τηλεργασία, αυτό θα αποσυμφορήσει και τα ΜΜΜ.
Αυτοί που πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους, θα πρέπει να επιταχυνθεί και ο εμβολιασμός τους.
Η μεταφορά του ιού τώρα είναι από τον καθημερινό συγχρωτισμό, από τα σχολεία, από τις μεγάλες παρέες» είπε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως «το δημόσιο πρέπει να εφαρμόσει σε τεράστιο βαθμό την τηλεργασία, και να το δουν σοβαρά και οι εταιρίες, τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες».
«Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να πέσει το ιικό φορτίο.
Λόγω του lockdown – «μαϊμού» δεν ήταν δυνατόν ούτε να μειωθούν τα κρούσματα, ούτε οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Πιο ισχυρό το τρίτο κύμα

«Το τρίτο κύμα είναι πιο ισχυρό, γιατί ξεκινά από υψηλότερο αρχικό σημείο.
Ήδη το Σωτηρία είναι σχεδόν ολόκληρο κατειλημμένο από ασθενείς με κορωνοϊό.
Αν αρχίζουμε από τέτοιο υψηλό σημείο είναι εύκολο να εκτιναχθεί ο ιός μέσα σε λίγες εβδομάδες» τόνισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν εφαρμοστεί το lockdown όπως πρέπει, και βγουν και γρήγορα τα εμβόλια και τα κάνει ο κόσμος, θα δώσει ευκαιρία να πάρουμε ανάσα ώστε να ανοίξουν σιγά σιγά τα μαγαζιά το Πάσχα, σε καλύτερες συνθήκες».
«Με την καραντίνα και εφαρμόζοντας τα εμβόλια βάζουμε φράγμα στον ιό γιατί κόβουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους», κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Εκκλήσεις ειδικών για lockdown σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για να αντέξει το ΕΣΥ

Να επιβληθεί lockdown σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προκειμένου να καταφέρει το ΕΣΥ να αντέξει και το γ’ κύμα κορωνοϊού ζητούν ειδικοί και επιστήμονες της Υγείας.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα ενώ αντίστοιχη σύσταση έκανε και για τη Θεσσαλονίκη ο Ν. Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Όπως είπε η κα.Παγώνη, στην Αττική, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72%.
«Δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.
Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων.
Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης.

Τουλάχιστον 15 ημέρες

Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κα.Παγώνη τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει.
Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.
Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Για την Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

Στους 6.017 οι νεκροί

Στους 6.017 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 9/2 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.061 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
Οι 200 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 1.176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.534 (58,7%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xsa.jpg


 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης