Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η άλλη άποψη – Τι υποστηρίζει κορυφαίος τραπεζίτης για την ζημία του ΤΧΣ των 44 δισ ευρώ στις τράπεζες;

Η άλλη άποψη – Τι υποστηρίζει κορυφαίος τραπεζίτης για την ζημία του ΤΧΣ των 44 δισ ευρώ στις τράπεζες;
Με βάση την ανάλυση κορυφαίου τραπεζίτη από την μια έχουμε την ζημία του ΤΧΣ αλλά από την άλλη η ζημία αυτή μεταφράστηκε σε κέρδος για κάποιους άλλους.
Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή ανάλυση του bankingnews για το πώς χάθηκαν σχεδόν 44 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας παρουσίασε την δική του προσέγγιση στο θέμα.
Ο τραπεζίτης ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως για την σοβαρότητα και αξιοπιστία του μας ανέλυσε μια άλλη εκδοχή την οποία και παρουσιάζουμε καθώς την βρήκαμε ενδιαφέρουσα, παρ΄ ότι δεν την υιοθετήσαμε στην δική μας ανάλυση.
Η ανάλυση του bankingnews είχε τίτλο «Μετά από ζημία 44 δισ. από τις τράπεζες, μήπως ήρθε η ώρα να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, στο ΤΧΣ;»

Η άλλη άποψη

«Υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση στο επιχείρημα περί ζημίας 44 δισεκ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς συμμετείχε στις 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις του παρελθόντος.
Κάποιος έχασε και λογιστικά έχει χάσει το ΤΧΣ αλλά κάποιος κέρδισε, καθώς τα χρήματα του κέρδους παραμένουν στην Ελλάδα.
Ποιοι κέρδισαν;

  • Από την μια πλευρά κέρδισε το ελληνικό δημόσιο το οποίο μέσω του PSI+ καρπώθηκε το όφελος από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Το 2012 οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 36 με 38 δισεκ. ελληνικά ομόλογα τα οποία υπέστησαν haircut δηλαδή κούρεμα.
Οι τράπεζες υπέστησαν μια συντριπτική ζημία αλλά κάποιος κέρδισε και αυτός που κέρδισε ήταν το ελληνικό δημόσιο.
(σημείωση ΒΝ: Με βάση αυτή την ανάλυση το δημόσιο κέρδισε περίπου 28 δισεκ. από τις ελληνικές τράπεζες).

  • Από την άλλη πλευρά συνέβη κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου καθώς οι συνεπείς δανειολήπτες χρηματοδότησαν τους ασυνεπείς δανειολήπτες μέσω των σωρευμένων προβλέψεων των τραπεζών που κάποια στιγμή έφθασαν τα 45-48 δισεκ. ευρώ για να μειωθούν εν συνεχεία με τις τιτλοποιήσεις.

Οι συνεπείς δανειολήπτες επωμίστηκαν την μεγάλη ζημία στην πράξη απέναντι στους ασυνεπείς, οπότε οι ασυνεπείς κέρδισαν το σκέλος των δανείων που δεν πλήρωσαν στις τράπεζες.
Στην εξίσωση πρέπει να λάβουμε υπόψη και την απώλεια των ιδιωτών μετόχων που ήταν συντριπτική και στις τρεις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Με βάση την ανάλυση του κορυφαίου τραπεζίτη από την μια έχουμε την ζημία του ΤΧΣ αλλά από την άλλη η ζημία αυτή μεταφράστηκε σε κέρδος για κάποιους άλλους.
Το ελληνικό δημόσιο μέσω του PSI+
Τους ασυνεπείς δανειολήπτες που ενώ πήραν δάνεια δεν τα πλήρωσαν εξέλιξη που κατέληξε στην μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ελληνική ιστορία.

Ομολογούμε βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ανάλυση και την παρουσιάζουμε ώστε να καταγραφεί και αυτή η άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης