Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη - Προετοιμαζόμαστε για το ψηφιακό ευρώ

Lagarde (ΕΚΤ): Ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη - Προετοιμαζόμαστε για το ψηφιακό ευρώ
Για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε η πρόεδρός της Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε η πρόεδρός της Christine Lagarde, η οποία δεσμεύθηκε να παράσχει νομισματική στήριξη στις οικονομίες της Ευρωζώνης εν μέσω των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έχουν παρθεί για την αποτροπή διασποράς της νόσου του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να παράσχουν επιπλέον στήριξη.
«Η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, οι παραλλάξεις του ιού και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αποτελούν σημαντική απειλή για την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ», δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Παραμένει ζωτικής σημασίας η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να συνεχίσουν να λειτουργούν μαζί.
Η δημοσιονομική πολιτική - τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - παραμένει ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης».
Στο ψηφιακό μέτωπο, η αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αλλάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πληρωμής.
Προετοιμαζόμαστε για ένα ψηφιακό ευρώ.
Θα σας παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση την άνοιξη.

Για τους εμβολιασμούς

Ενώ οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η εκκίνηση των εμβολιασμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ «παρέχει το πολυαναμενόμενο φως στο τέλος της σήραγγας».
«Όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και υποχωρήσει η αβεβαιότητα, η ανάκαμψη θα υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και αύξηση της ζήτησης», δήλωσε η Lagarde.
«Εάν θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάκαμψη, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική πέρυσι.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτελέσει τον ρόλο της».

Η ομιλία της Christine Lagarde

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω στη συζήτηση ολομέλειας για το σχέδιο ψηφίσματός σας σχετικά με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ.
Οι περιστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές σε σχέση με την πρώτη μου εμφάνιση εδώ πέρυσι.
Η πανδημία μας αντιμετώπισε μια σοβαρή κρίση.
Η έναρξη των εμβολιασμών παρέχει ελπίδα.
Όμως οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ακόμη τις τρομερές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του ιού και το μέλλον παραμένει αβέβαιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διάλογος μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι απαραίτητος για τη χάραξη ενός δρόμου προς τα εμπρός.
Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι οι απόψεις των ευρωπαίων πολιτών θα ακούγονται.
Τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για εμάς στην ΕΚΤ να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε καλύτερα την εντολή που έχουμε λάβει προς όφελος όλων των Ευρωπαίων.
Αυτός είναι επίσης ο στόχος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της στρατηγικής μας.
Έχω τονίσει επανειλημμένα την επιθυμία μου να ακούω πιο προσεκτικά πολίτες από όλη τη ζώνη του ευρώ.
Γι 'αυτό, είμαι πολύ χαρούμενη που σας ανακοινώνω ότι θα δημοσιεύσουμε τα βασικά ευρήματα από την «πύλη ECB Listens» σήμερα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους σχεδόν 4.000 πολίτες που απάντησαν στη διαβούλευση και μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, την τρέχουσα οικονομική κρίση και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Μαζί με εσάς και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, θα ξεκινήσω ανατρέχοντας στην άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη πέρυσι και πώς ανταποκρίθηκε η ΕΚΤ.
Στη συνέχεια, θα εξετάσω τις προοπτικές αυτού του έτους, προτού συζητήσω ορισμένες από τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία και πώς να διαχειριστούμε τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία.

Δυναμική αντίδραση σε μια άνευ προηγουμένου κρίση

Το 2020 θα θυμόμαστε για την πανδημία, η οποία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ αντέδρασαν γρήγορα, δημιουργικά και αποφασιστικά, και η ΕΚΤ έπαιξε ζωτικό ρόλο.
Η απάντησή μας επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες.
Πρώτον, τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε το πρόγραμμα PEPP με αρχικά κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όμως, κατά τη διάρκεια του έτους, τα στοιχεία έδειξαν μια πιο έντονη επίδραση της πανδημίας στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και μια  παρατεταμένη αδυναμία του πληθωρισμού.
Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα PEPP δύο φορές, πρώτα κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο, και στη συνέχεια κατά άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο, συνολικά δηλαδή έφτασε το ποσό των 1.850 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το PEPP προσαρμόστηκε στην κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) και εξυπηρετεί διπλό σκοπό.
Πρώτον, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα backstop για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της οικονομικής δυναμικής.
Και δεύτερον, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο που υποστηρίζει τη νομισματική μας πολιτική, εξαλείφοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ό,τι αφορά τον στόχο της σταθερότητας των τιμών.
Αυτοί οι δύο κινητήρες έχουν ενεργοποιηθεί με ποικίλη ένταση .
Ο κινητήρας backstop ήταν ο πρώτος που αναφλέχθηκε, εν μέσω οικονομικού πανικού στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Βοήθησε στη διατήρηση της μετάδοσης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλους τους τομείς και χώρες της ζώνης του ευρώ, αποτρέποντας μια βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση.
Ο δεύτερος κινητήρας ανέλαβε όταν οι αγορές τελικά ηρέμησαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τον πληθωρισμό.

TLTROs

Οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης - ή TLTRO - ήταν ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής μας για τη διαχείριση κρίσεων.
Έχουμε χαλαρώσει και προσαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος μας TLTRO III ώστε οι τράπεζες να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό καθιστά τα TLTROs ένα ισχυρό συμπλήρωμα του PEPP, καθώς επικεντρώνονται στις μεταγενέστερες φάσεις της νομισματικής πολιτικής - εκείνες που λειτουργούν μέσω τραπεζών και προσεγγίζουν άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

Επιτρέψτε μου τώρα να στραφώ στις προοπτικές της οικονομίας μας.
Η έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ παρέχει... φως στο τέλος του τούνελ.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, οι μεταλλάξεις και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αποτελούν σημαντική απειλή για την οικονομική δραστηριότητα.
Η παραγωγή παραμένει πολύ κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα και η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία παραμένει υψηλή.
Ωστόσο, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού και η αβεβαιότητα υποχωρήσει, η ανάκαμψη θα υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και ανάκαμψη στη ζήτηση.

Για τον πληθωρισμό

Παρά την απότομη αύξηση τον Ιανουάριο λόγω της συμβολής παραγόντων, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ασθενή ζήτηση.
Ενώ αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν συγκρατημένες λόγω της αδύναμης ζήτησης, των πιέσεων στους μισθούς και της ανατίμησης στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
Σε αυτό το περιβάλλον, μια προσαρμοστική στάση νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητη.
Διασφαλίζει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για να θέσουν την οικονομική ανάκαμψη σε μια αυτοσυντηρούμενη πορεία.
Ταυτόχρονα, και όπως τόνισα πολλές φορές σε αυτό το Κοινοβούλιο, παραμένει ζωτικής σημασίας η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να συνεχίσουν να λειτουργούν μαζί.
Η δημοσιονομική πολιτική - τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - παραμένει ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση - ενώ η δημοσιονομική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να στοχεύει και να επικεντρώνεται στα μέτρα που είναι πιο ευνοϊκά για την οικονομική ανάπτυξη.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της να βγουν από αυτήν την κρίση με ισχυρότερες οικονομικές δομές και υψηλό βαθμό συνοχής.
Είναι σημαντικό τα κονδύλια να εκταμιευθούν γρήγορα και να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών θα συμπληρώνουν τον τραπεζικό δανεισμό και τους δημόσιους πόρους για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης.

Πράσινη ανάπτυξη

Η πρόοδος στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης, για παράδειγμα, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ως συννομοθέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πράσινων και ψηφιακών θεμάτων της Ευρώπης.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για την πολιτική για το κλίμα.
Αλλά δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή έχει μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις.
Διαθέτουμε πράσινα ομόλογα που ανέρχονται στο 3,5% του χαρτοφυλακίου των ιδίων κεφαλαίων μας και σκοπεύουμε να αυξήσουμε αυτό το μερίδιο τα επόμενα χρόνια.

«Προετοιμαζόμαστε για ένα ψηφιακό ευρώ»

Στο ψηφιακό μέτωπο, η αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αλλάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πληρωμής.
Προετοιμαζόμαστε για ένα ψηφιακό ευρώ.
Θα σας παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση την άνοιξη.
Εάν θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάκαμψη, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, που αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης