Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Έχουν ξεμείνει από οικονομικά όπλα οι ΗΠΑ - Ανησυχούν οι αγορές

Rabobank: Έχουν ξεμείνει από οικονομικά όπλα οι ΗΠΑ - Ανησυχούν οι αγορές
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις αγορές, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις αγορές σε σχέση με το τι πρόκειται να πράξει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με την οικονομία, με τους αρμοδίους, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, να έχουν ξεμείνει από εργαλεία.
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προέκρινε την ανάγκη για λήψη νέας δημοσιονομικής ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, προκρίνοντας την ανάγκη να περάσει το νέο πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στον αντίποδα, υπάρχουν δυνάμεις τόσο στην πλευρά της συμπολίτευσης, δηλαδή στους Δημοκρατικούς, όσο και στους Ρεπουμπλικανούς που θεωρούν πως το πακέτο Biden παραείναι μεγάλο.
Σε κάθε περίπτωση, προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την ανεργία, ενώ παράλληλα δεν αναμένεται ανάκαμψη της απασχόλησης στα επίπεδα προ κορωνοϊού, πριν από την παρέλευση διετίας, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Αμερικανική οικονομία

Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.
Θα αλλάξει το πακέτο Biden τις ισορροπίες;
Η Yellen δήλωσε ότι χωρίς πακέτο στήριξης η οικονομία θα δυσκολευτεί να αποκατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η «πλήρης απασχόληση» είναι ο στόχος των δημοσίων δαπανών που χρηματοδοτούνται από τις κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της νέας νομισματικής θεωρίας.
Βέβαια, η Yellen παραδέχτηκε ότι το δημοσιονομικό νομοσχέδιο δεν θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας, γιατί περιλαμβάνει επιδόματα και μεταβιβαστικές πληρωμές, που, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, υπάρχει η ελπίδα ότι θα τονώσει τη ζήτηση.
Όμως, πόσο μπορεί να ωφεληθεί η αμερικανική οικονομία αν όλη αυτή η ρευστότητα κατευθυνθεί σε εισαγόμενα αγαθά.
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βοηθήσει την εργασία.

Πληθωρισμός

Είναι σημαντικό για τις αγορές να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, όπως άλλωστε ευαγγελίζεται η νέα νομισματική θεωρία.
Η Yellen δήλωσε ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις.
«Ωστόσο, έχω περάσει έτη επί ετών πολεμώντας τον πληθωρισμό και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουμε».
Βέβαια, σύμφωνα με τη Rabobank, τα εργαλεία στα οποία αναφέρθηκε η Yellen δεν υπάρχουν – εκτός αν εννοεί αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και μείωση των δαπανών, πολιτικές που θα βυθίσουν την οικονομία σε νέο σπιράλ ύφεσης.
Επομένως, οι αγορές πρέπει να αποφασίσουν εάν άλλο ένα πακέτο στήριξης, απουσία διαρθρωτικών μέτρων, είναι αρκετό για να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ πίσω σε «πλήρη απασχόληση»

Τι κάνει η Fed

Εάν κάποιος θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει, καλό είναι να επενδύσει σε ομόλογα βραχείας λήξης και σε duration, καθώς ξ Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) τελεί σε αναμονή.
Ενδεχομένως να μην υπάρχει η επιθυμία το δολάριο να είναι τόσο χαμηλά, ωστόσο εάν δεν υπάρχει έλεγχος της καμπύλης απόδοσης η οικονομία των ΗΠΑ θα κινδυνεύσει.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Biden φαίνεται αποφασισμένος οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν οικονομικά την Κίνα – είτε μέσω της Wall Street είτε μέσω της Main Street.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κατακρίνουν την Κίνα για «τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ωστόσο, οι Global Times της Κίνας υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.
Οι αγορές θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη όλα αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης