Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στην εντατική ο τουρισμός στην Αττική - Στο 55% του 2019 η αεροπορική κίνηση φέτος

tags :
Στην εντατική ο τουρισμός στην Αττική - Στο 55% του 2019 η αεροπορική κίνηση φέτος

του Χάρη Ντιγριντάκη

Διασωληνωμένα και το 2021 παραμένουν τα ξενοδοχεία της Αττικής, Η αποσολύνωση τους δεν προβλέπεται πριν το Σεπτέμβριο του 2021 μήνας που θεωρείται παραδοσιακά καλός για τον τουρισμό στην πρωτεύουσα, Με πληρότητα που δεν ξεπέρασε το 37% για τα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν στην Αττική ολοκληρώθηκε το 2020 ως απόρροια της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουtourismtoday, περίπου το 40% των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται στην Αττική λειτούργησε το 2020, με αρκετούς επιχειρηματίες, ωστόσο, να αναγκάζονται να κλείσουν τα καταλύματά τους μέσα στη χρονιά, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της ανύπαρκτης ζήτησης.
Μάλιστα, όπως εξηγεί , γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Ευγένιος Βασιλικός «αν κάνουμε την αναγωγή σε όλο το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής, η πληρότητα στα ξενοδοχεία για το 2020 αγγίζει οριακά το 10%».
Σε επίπεδα χαμηλότερα των πληροτήτων κινήθηκαν τα έσοδα των ξενοδοχείων στην ελληνική πρωτεύουσα, με δεδομένο ότι οι τιμές των δωματίων ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2019.

Η πρόβλεψη για το 2021

Σχολιάζοντας δε το 2021, ο Ευγένιος Βασιλικός επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις αυτή τη χρονική περίοδο. «Επιδημιολογικά αλλάζουν τόσο γρήγορα τα δεδομένα που δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει αβεβαιότητα και για τη νέα σεζόν. Βλέπω να επαναλαμβάνεται το 2020, ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα είναι λίγο καλύτερα φέτος», λέει χαρακτηριστικά. «Έχω την αίσθηση ότι τα resorts θα καταφέρουν να καταγράψουν μια κινητικότητα, έστω κι αν θα έχουν μικρότερη σεζόν. Τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν ούτε συνέδρια, ούτε ιατρικός τουρισμός, δεν υπάρχει το επαγγελματικό ταξίδι. Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μια απόδραση σε μεγάλο αστικό κέντρο», προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ακόμη και οι κρατήσεις που έχουν μεταφερθεί από πέρυσι για φέτος είναι «στον αέρα», αφού είναι πολύ πιθανό κάποιοι τουρίστες να διστάσουν να ταξιδέψουν και να αναγκαστούν στο τέλος της χρονιάς οι ξενοδόχοι να καταβάλουν τα ποσά των vouchers.

Τι θα κρίνει τη σεζόν

Ρόλο-κλειδί για την πορεία της φετινής σεζόν θα διαδραματίσουν οι εμβολιασμοί, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ. «Οι εμβολιασμοί θα δημιουργήσουν μια διαφορετική ασφάλεια, ωστόσο δεν κινείται γρήγορα το θέμα των εμβολιασμών αυτή τη στιγμή. Στο καλύτερο σενάριο εκτιμάμε ότι η επανεκκίνηση θα γίνει τον Ιούνιο», λέει ο Ευγένιος Βασιλικός, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από μέτρα μακροχρόνιου ορίζοντα προκειμένου να ανακτήσει τη δυναμική του.
«Πρέπει να δώσουμε έμφαση όχι μόνο στα άμεσα μέτρα, αλλά σε αυτά με μακροχρόνιο χαρακτήρα. Ζητάμε επιδότηση εργασίας», προσθέτει. «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα υπάρξουν λουκέτα. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα», καταλήγει.

GBR Consulting

Τα υψηλά επίπεδα νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, η διάδοση των μεταλλάξεων του ιού (Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία), η επέκταση των lockdowns σε πολλές χώρες, η αργή έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca και την Pfizer διαμορφώνουν, σημειώνει η GBR Consulting ένα εξαιρετικά αβέβαιο 2021, ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν υψηλό επίπεδο εξάρτησης από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία τον Ιανουάριο ήταν μειωμένη σε ποσοστό 64% σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τάση που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Ακόμη και ο Απρίλιος αναμένεται να σημειώσει πολύ κακή απόδοση, σύμφωνα με το Eurocontrol, με την περίοδο του Πάσχα να είναι το μοναδικό διάστημα που ενδεχομένως θα παρατηρηθεί κάποια ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πτήσεων προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 25 – 30% μιας «κανονικής» χρονιάς.

Τα δύο σενάρια

Με βάση, μάλιστα, το πρώτο σενάριο του Eurocontrol, θεωρείται ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα βελτιωθεί μετά τον Μάρτιο και ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα έχουν εμβολιαστεί (παρά τις καθυστερήσεις), κάτι που θα διευκολύνει τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια κατά το δεύτερο τρίμηνο και συνεπώς τα μη απαραίτητα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο προσιτά κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο. Στο σενάριο αυτό τα επίπεδα κυκλοφορίας θα είναι τον Ιούνιο του 2021 στο -55% του 2019.
Βάσει του πρώτου σεναρίου, η αεροπορική κίνηση θα διαμορφωθεί (σ.σ.: έχει διαμορφωθεί για τον Ιανουάριο) σε σχέση με το 2019 ως εξής:
Ιανουάριος: -64%
Φεβρουάριος: -72%
Μάρτιος: -72%
Απρίλιος: -68%
Μάιος: -61%
Ιούνιος: -55%
Στο δεύτερο, δυσμενέστερο, σενάριο, το οποίο το Eurocontrol δεν θεωρεί μακριά από την πραγματικότητα, αναμένεται βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης από το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πολλά κράτη ενδέχεται να επιλέξουν να μην χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενδεχόμενο που θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση και οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των αεροπορικών ταξιδιών μέχρι τη θερινή περίοδο.
Βάσει του δεύτερου σεναρίου, η αεροπορική κίνηση θα διαμορφωθεί (σ.σ.: έχει διαμορφωθεί για τον Ιανουάριο) σε σχέση με το 2019 ως εξής:
Ιανουάριος: -64%
Φεβρουάριος: -74%
Μάρτιος: -77%
Απρίλιος: -78%
Μάιος: -75%
Ιούνιος: -70%

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης