Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένοι οι Γάλλοι με τη στρατηγική Macron έναντι της πανδημίας - Θα είναι θρίλερ οι προεδρικές εκλογές του 2022;

Οργισμένοι οι Γάλλοι με τη στρατηγική Macron έναντι της πανδημίας - Θα είναι θρίλερ οι προεδρικές εκλογές του 2022;

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία επιβεβαιώνουν την έντονη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τον Macron και προοιωνίζονται δύσκολη εκλογική μάχη τον Απρίλιο 2022

Σχετικά Άρθρα

Για έλλειψη σχεδίου και αντιφατικές απόψεις στο θέμα της πανδημίας επικρίνεται ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron με το εκλογικό σώμα να αντιμετωπίζει με δυσπιστία – στην καλύτερη περίπτωση – τις αντιδράσεις του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις οποίες επισημαίνουν οι Financial Times, ο Macron βλέπει την υποστήριξη των πολιτών στο πρόσωπό του, να υποχωρεί σημαντικά από την αρχή της πανδημίας, σε σχέση με την αντίστοιχη της βασικής αντιπάλου του στις προηγούμενες εκλογές , Marine Le Pen.
Δημοσκόπηση της Harris Interactive καταδεικνύει την υποχώρηση Macron.
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 23% - 24% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο 2022 ενώ η Le Pen με τον Εθνικό Συναγερμό βρίσκεται στο 26% -27%.

Εκλογές - θρίλερ το 2022

Το αξιοσημείωτο είναι, πως σε έναν υποθετικό δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο, ο Macron επικρατεί της Le Pen με διαφορά μόλις τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, 52% - 48% σε σύγκριση με την άνετη νίκη του με 66% - 34% στις εκλογές του 2017.
Άλλες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, είναι λιγότερο δραματικές, με μια νέα έρευνα της Ipsos να δίνει στον Macron ένα προβάδισμα 12% στον δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί σχολιαστές είναι προσεκτικοί για την εξαγωγή πάρα πολλών συμπερασμάτων σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα.
Η αδύναμη διαχείριση της πανδημίας έχει κοστίσει στον Macron και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Σπασμωδικές κινήσεις

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίτο lockdown και επέλεξε αντ 'αυτού να αυξήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Υπάρχει ακόμη μια γαλλική στρατηγική για τον κορωνοϊό;» ρώτησε η Virginie Martin, πολιτική αναλύτρια στο Kedge Business School, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία κατατάχθηκε 73η από τις 98 χώρες στον δείκτη Covid Performance του Lowy Institute βάσει του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των δοκιμών.
«Έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε πάντα μισό βήμα πίσω», τόνισε.
Galllia_BN.jpg

Θυμωμένη η μισή Γαλλία

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως σχεδόν η μισή Γαλλία είναι θυμωμένη με την κυβέρνηση του Macron και την κατάσταση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πόλωση της κοινωνίας δεν έχει μεταφραστεί σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του προέδρου, επειδή οι άνθρωποι είναι οργισμένοι για διαφορετικά και μερικές φορές αντιφατικά πράγματα.
Το πρόβλημα, αναφέρουν οι Financial Times , είναι ότι ο Γάλλος λαός είναι έντονα διχασμένος για την πανδημία, τις επιπτώσεις της ακόμη και τα εμβόλια.

Διχασμένοι οι πολίτες

Πολλοί Γάλλοι πολίτες δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ενώ άλλοι διαμαρτύρονται για τους αργούς ρυθμούς, που παρατηρούνται στη χώρα (μόλις πάνω από δύο δόσεις ανά 100 άτομα μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με πέντε στη Δανία και 15 στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Πολλοί Γάλλοι απορρίπτουν τα lockdowns και τις μάσκες ως παραβιάσεις των ελευθεριών τους ενώ άλλοι ζητούν από την κυβέρνηση να είναι αυστηρότερη.
Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν, πως ολόκληρη πανδημία είναι συνωμοσία.
Ο διχασμός αυτός και η κατακερματισμένη γαλλική δεξιά, αποτελούν όπλο στα χέρια του «αδύναμου» πάντως Macron στο δρόμο της επανεκλογής του, εύκολα ή δύσκολα.

Πάγωσε το πολιτικό σκηνικό

Άλλοι αναλυτές, στηριζόμενοι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, συμφωνούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν επίσης μια «καλή» πρόταση επί του κορωνοϊού, ειδικά το Σοσιαλιστικό και το κεντροδεξιό Les Républicains των οποίων οι ψηφοφόροι δελεάστηκαν μαζικά από το «ούτε δεξιά ούτε αριστερά του Macron» πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι ηγέτες των κομμάτων επεδίωξαν να αυξήσουν τη δύναμή τους εν όψει των εκλογών αλλά η δημόσια προσοχή ήταν επικεντρωμένη στην πανδημία.
«Οι πολίτες λένε ότι κανείς δεν θα έκανε απαραίτητα κάτι καλύτερα από τον Macron - ή χειρότερα», δήλωσε η Chloé Morin, αναλύτρια στο think tank, Fondation Jean-Jaurès.
«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι πρέπει να γίνει ή δεν πρέπει να γίνει. . .
Ο Covid ενήργησε ως τρόπος παγώματος του πολιτικού τοπίου», εξηγεί.
«Οι ριζοσπαστικές θέσεις που κινούνται από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά δεν είναι πάντοτε στην ίδια γραμμή», δήλωσε η Martin.
Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, ο Macron κερδίζει, επειδή δεν… χάνει αλλά πιθανώς το 2022 τα πράγματα να είναι διαφορετικά για έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο, κόντρα και στις επιταγές της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης