Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξωστρέφεια και απόδοση στα εμβόλια - Η κυβέρνηση ποντάρει στον τουρισμό του 2021, στο επίκεντρο το Ισραήλ

Εξωστρέφεια και απόδοση στα εμβόλια - Η κυβέρνηση ποντάρει στον τουρισμό του 2021, στο επίκεντρο το Ισραήλ
Το δίπολο Βρετανία - Ισραήλ και ο τουρισμός
Σχετικά Άρθρα

Η εξόρμηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο εξωστρέφειας που θέλει να εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες και συμμερίζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα της πανδημίας.
Με την αβάντα των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και τα παράπονα των επαγγελματιών της εστίασης να είναι η μόνη κρίσιμη «τρύπα» που πρέπει να κλείσει, ο Πρωθυπουργός βγαίνει από την καραντίνα του Μαξίμου και ξεκινάει ένα πρόγραμμα επαφών στην περιφέρεια με σκοπό να ακούσει προβλήματα και να περιφρουρήσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση κλείνει μέτωπα και κερδίζει χρόνο

Οι αποφάσεις που έλαβε πριν φύγει για την Ικαρία ήταν καταλυτικές και αυτό φάνηκε από την συνάντηση που είχε με επαγγελματίες της εστίασης.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ικανοποιητικό πακέτο στήριξης (καλυμμένα ενοίκια, επιδότηση παγίων αναγκών, κούρεμα επιστρεπτέας κ.α) αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν κρύφτηκε και άκουσε την ομάδα αυτή.
Επίσης, όπως είχαμε τονίσει, ο Πρωθυπουργός θα απέφευγε ένα νέο lockdown τύπου Μαρτίου και Νοεμβρίου με κλειστά μαγαζιά και το κύριο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι διατηρήθηκε ανοικτή η αγορά έστω και με περιοριστικά μέτρα.
Παράλληλα, κλείνει και άλλα μέτωπα που πάνε να ανοίξουν όπως αυτό με την στήριξη του Τύπου το οποίο χειρίζεται, πλέον, ο Θόδωρος Λιβάνιος, τρέχοντας παράλληλα και την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι κλείνει μέτωπα τώρα ώστε να έχει καθαρό πολιτικό χρόνο για να σκεφτεί τις πολιτικές του κινήσεις.

Ενδιαφέρον Ελλάδας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο σε μία ασύμμετρη μάχη με το 3ο κύμα του μεταλλαγμένου ιού που θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή, το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα είναι το πιο δύσκολο και το στοίχημα για την κυβέρνηση για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο είναι να επισπεύσει την προμήθεια εμβολίων στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα των εγκρίσεων των νέων εμβολίων. Κυρίως, την ενδιαφέρει το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο έχει μπει σε διαδικασία έγκρισης από τον αμερικάνικο FDA και αναμένεται να έρθει και στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ευρωπαϊκού ΕΜΑ.
Θεωρείται ότι το εμβόλιο της J&J μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της ανοσοποίησης στην Ελλάδα, καθώς είναι εμβόλιο μιας δόσης και δεν χρειάζεται συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Και το κυριότερο, μπορεί να υπάρξει άμεση προμήθεια εμβολίων.

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ανεπάρκεια εμβολίων

Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη σε ανεπάρκεια εμβολίων καθώς στο οπλοστάσιο της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί και το ρωσικό εμβόλιο.
Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ελληνική κυβέρνηση «σνόμπαρε» εξαρχής το εμβόλιο και ειδικότερα τις νύξεις Ρώσων αξιωματούχων για συμπαραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα.
Όλα αυτά, βέβαια, πριν αποδειχτεί η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας υπό την διοίκηση της Ούρσουλας Φον Ντε Λάινεν και το mea culpa της Ε.Ε προκειμένου να φέρει το ρωσικό εμβόλιο ξανά στη συμβουλευτική επιτροπή του ΕΜΑ.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η Ε.Ε ξυπνάει και θα βρει τον τρόπο για την επάρκεια όλων των χωρών της Ε.Ε.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτή τη κούρσα των εμβολιασμών η Ουγγαρία είναι αυτή που την οδηγεί, η μόνη χώρα της Ε.Ε που προμηθεύτηκε πρώτη το ρωσικό εμβόλιο ασκώντας δική της γεωπολιτική στον εμβολιασμό.

Το δίπολο Βρετανία - Ισραήλ και ο τουρισμός

Για την ελληνική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι ο τουρισμός της χώρας.
Πέραν από τους εγχώριους εμβολιασμούς στους οποίους θέλει η κυβέρνηση να αυξήσει το επόμενο διάστημα, υπάρχουν 2 σημαντικά σημεία:
Ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών στην Ελλάδα είναι οι Βρετανοί και οι Ισραηλινοί.
Για καλή μας τύχη, η Αγγλία έχει ξεκινήσει νωρίς και δυναμικά τον εμβολιασμό τους και ήδη συζητούν για διαβατήριο εμβολιασμού. Επίσης, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του και θα κόψει πρώτο την κορδέλα της ανοσίας, όπως φαίνεται.
Μάλιστα, στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Ισραήλ, πέρα από τις αμυντικές συμφωνίες και τα άλλα θέματα των διμερών σχέσεων, θα συζητηθούν και τα θέματα του τουρισμού με το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να είναι ιδιαίτερα αυξημένο να έρθουν σε μία ασφαλή χώρα.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί και η καμπάνια του ΕΟΤ για το 2021.
Φέτος τα πράγματα εξ ορισμού δεν θα είναι όπως το 2020 καθώς η κυβέρνηση θα έχει στο οπλοστάσιό της εμβολιασμούς, περισσότερα rapid test και πιο χαλαρών υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ θα βοηθήσει πολύ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο υιοθετούν σαν σκέψη πλέον και άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία κ.α.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης