Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατροπή σκηνικού: Οι Αμερικανοί «βλέπουν» εξομάλυνση με Τουρκία για τους S-400

Ανατροπή σκηνικού: Οι Αμερικανοί «βλέπουν» εξομάλυνση με Τουρκία για τους S-400
«Ελπίζουμε ότι το ζήτημα του S-400 θα διευθετηθεί» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, David Satterfield
Σχετικά Άρθρα

Εξομάλυνση «βλέπουν» τώρα οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, με το ζήτημα των S-400, για το οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις, να μην υπάρχει πλέον στο… τραπέζι.
Ειδικότερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως το ζήτημα με το πυραυλικό σύστημα μπορεί να επιλυθεί.
«Ελπίζουμε ότι το ζήτημα του S-400 θα διευθετηθεί.
Αλλά, αν αυτό δεν συμβεί, θα εστιάσουμε σε άλλους τομείς συνεργασίας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις τις οποίες έχουμε επιβάλει» δήλωσε ο David Satterfield.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος.
Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έθεσε την Τουρκία εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35 stealth.
Η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-35B (σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης), τα οποία προόριζε για επιχειρήσεις στο πλοίο Anadolu, ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου του 2019 ακύρωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Η περίπτωση της Halkbank

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει επανειλημμένα μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα της τεχνικής συμβατότητας, το οποίο δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.
Αναφερόμενος στην υπόθεση που αφορούσε την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, ο Αμερικανός επιτετραμμένος δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προσθέτοντας:
«Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, η οποία είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διευθέτησή του».

Οικονομικές σχέσεις

Σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Satterfield δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσεις άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έναν τρέχοντα διμερή όγκο συναλλαγών άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 1.700 αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα, απασχολώντας πάνω από 75.000 ανθρώπους.
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρέσβης υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει έναν εμπορικό στόχο ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος, βέβαια, είναι αρκετά φιλόδοξος λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες διμερείς εμπορικές συναλλαγές.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με τον Satterfield, τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Τουρκία, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, με την τουρκική λίρα να ενισχύεται.
Η αύξηση των επιτοκίων υπό τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) και η υπόσχεση της κυβέρνησης για μια νέα, πιο φιλική προς την αγορά εποχή έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι η γείτων θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, θα ενισχύσει τη νομισματική της αξιοπιστία και θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της.

Για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου…

Αναφερόμενος στην πρόσφατη παρατήρηση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Süleyman Soylu, σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και εκείνους που την υποστήριξαν «δείχνοντας» τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «ανησυχεί για παρατηρήσεις υψηλά ιστάμενων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης τέτοιου είδους».
«Αυτές είναι αβάσιμες αξιώσεις.
Δεν είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις συμμάχου και στρατηγικού εταίρου» είπε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με το κουρδικό YPG, αυτή δεν έχει αλλάξει.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία» είπε ο Satterfield.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης