Διεθνή

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών - Διογκώνεται το κίνημα ανυπακοής μετά το πραξικόπημα

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις πολιτικών - Διογκώνεται το κίνημα ανυπακοής μετά το πραξικόπημα
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  για να διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την κυβέρνηση της ηγέτιδας της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi
Πολλές εκατοντάδες καθηγητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πανεπιστήμιο Νταγκόν στη Ρανγκούν, στην πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος.

Οι διαδηλωτές έκαναν τον χαιρετισμό των τριών δακτύλων, μια κίνηση αντίστασης την οποία χρησιμοποιούν φιλοδημοκρατικά κινήματα κυρίως αυτό στην Ταϊλάνδη, και τραγουδώντας ένα τραγούδι που έγινε δημοφιλές στη διάρκεια της εξέγερσης του 1988, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό, αλλά και το σύνθημα «Ζήτω η μητέρα Σου».
Εργαζόμενοι σε πολλά υπουργείο επίσης έχουν κηρύξει απεργία στην πρωτεύουσα, Ναϊπιντάου, φορώντας ένα κόκκινο περιβραχιόνιο, το χρώμα του κόμματος της Aung San Suu Kyi, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).
Δικηγόροι και γιατροί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους, για τρίτο βράδυ, ενώ άλλοι χτυπούσαν κατσαρολικά «για να διώξουν τους δαίμονες», δηλαδή τους στρατιωτικούς.

Δεκάδες συλλήψεις

Οι στρατηγοί, οι οποίοι έθεσαν αιφνιδιαστικά τέρμα στην εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ, συνεχίζουν τις συλλήψεις παρά τις διεθνείς καταδίκες.
Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη της Aung San Suu Kyi, η ο ποία εξακολουθεί να κρατείται σε άγνωστο μέρος, σχεδόν 150 πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων, μια ΜΚΟ με έδρα τη Ρανγκούν.
Ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας έχει εμφανιστεί μέσω του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη Μιανμάρ.
Τόσο το Facebook όσο και το WhatsApp έχουν μπλοκαριστεί.
Αρκετοί στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα του ίντερνετ, ενώ το Twitter, που παραμένει σε λειτουργία, κατέγραψε αύξηση των χρηστών του, ενώ το πρώτο hashtag στη χώρα ήταν το #ΚίνημαΠολιτικήςΑνυπακοής, με το #ΔικαιοσύνηΓιαΤηΜιανμάρ να ακολουθεί.
Οι πραξικοπηματίες έχουν και οπαδούς τους, πολλοί από τους οποίους πραγματοποίησαν συγκέντρωση τη Ναϊπιντάου.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα γεγονότα στη Μιανμάρ παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden κάλεσε τους πραξικοπηματίες στρατηγούς «να παραδώσουν την εξουσία», ενώ η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» εναντίον κάποιων εξ αυτών.
Αντίθετα ο ΟΗΕ έριξε τους τόνους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία» και ζητεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων, όμως δεν καταδικάζει ρητά το πραξικόπημα.
Η Κίνα και η Ρωσία ήταν αντίθετες σε μια τέτοια διατύπωση, σύμφωνα με διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Το Πεκίνο παραμένει ο βασικός υποστηρικτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ, όπου είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία εναντίον του στρατού της χώρας στη διάρκεια των διώξεων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης