Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euler Hermes: Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό της Ευρώπης θα κοστίσουν 90 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2021

Euler Hermes: Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό της Ευρώπης θα κοστίσουν 90 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2021
Τα δεδομένα αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η ύφεση της Ευρωζώνης βαθαίνει και τα lockdown σε πολλές χώρες αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Μάρτιο ή και μετά
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα χαιρέτισε την ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας και προέβλεψε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η ζώνη του ευρώ δεν θα φτάσει σε εκείνα τα επίπεδα μέχρι το 2022.
Μάλιστα, ενώ η διοίκηση του Προέδρου Joe Biden στοχεύει να παράσχει ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ένα πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, οι πρωτεύουσες της ΕΕ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται ποια έργα θα λάβουν χρηματοδότηση από ένα κοινό ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που εμφανίζει η Ευρώπη, την ώρα που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δυσχεραίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Και τα δεδομένα αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η ύφεση της Ευρωζώνης βαθαίνει και τα lockdown σε πολλές χώρες αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Μάρτιο ή και μετά.

Euler Hermes: Πάνω από 5 εβδομάδες υπολείπεται η Ευρώπη στους εμβολιασμούς έναντι των ΗΠΑ

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας έγκειται στο πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε με πολλές φαμφάρες στις 27 Δεκεμβρίου, αλλά από τότε υπήρξε αργή διάθεση και ελλείψεις.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Euler Hermes, τα μέσα ημερήσια ποσοστά εμβολιασμού στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ ανέρχονται στο 0,12% του πληθυσμού - τέσσερις φορές χαμηλότερα από ό,τι στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν δώσει τις πρώτες δόσεις στο 3% περίπου του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 14% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data.
Η Euler Hermes υπολόγισε ότι αυτό αντιπροσώπευε μια καθυστέρηση πέντε εβδομάδων στο μέτωπο εμβολιασμού.
Και εάν συνεχίσει θα κοστίσει περίπου 90 δισ. ευρώ στην παραγωγή φέτος, που ισοδυναμεί με δύο ποσοστιαίες μονάδες απώλειας στην τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ.
"Οι οικονομίες που θα καταφέρουν να ελέγξουν την πανδημία, θα ανταμειφθούν με ισχυρά θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, βελτίωση της κατανάλωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ οι καθυστερήσεις εμβολιασμού θα οδηγήσουν σε μια κρίση με σημαντικό κόστος - οικονομικό και πολιτικό", ανέφερε η Euler Hermes.
G7Vaccinated0402.PNG
Οι δικαιολογίες της Ursula von der Leyen

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen υπερασπίστηκε την προσπάθεια της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, λέγοντας ότι καθυστέρησε τους εμβολιασμούς κατά τρεις έως τέσσερις εβδομάδες λόγω μιας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης.
Είπε ότι τα προβλήματα εφοδιασμού πρέπει να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, αλλά αναγνώρισε ότι η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε πρόκληση.
Εάν η ανάκαμψη της Ευρώπης είναι αργή, ο κίνδυνος είναι θα ότι υποφέρει περισσότερο από μακροπρόθεσμη ζημία στην οικονομία της, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Μεγάλη ανησυχία είναι η μακροχρόνια ανεργία των νέων, η οποία άρχισε να βελτιώνεται μόνο τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008/09.
«Το COVID-19 απειλεί να αναιρέσει την τελευταία δεκαετία της προόδου: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν για να προστατεύσουν τους νέους της Ευρώπης», δήλωσε ο Guntram Wolff του Bruegel.
Το Bruegel εκτιμά ότι η ανεργία στις χώρες της ΕΕ για εργαζομένους ηλικίας 15-24 ετών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε 16,4% από 14,9% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η ανεργία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών μειώθηκε ακόμη και στο 4,8% από 5,1% ένα χρόνο νωρίτερα.
EZGDP0102.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης