Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Elon Musk (Tesla) φέρνει δορυφορικό internet σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και… απειλεί με 10 Gbps

O Elon Musk (Tesla) φέρνει δορυφορικό internet σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και… απειλεί με 10 Gbps
Η χαλαρότητα των εταιριών τηλεπικοινωνιών και η μεγάλη απειλή των 10 Gbps
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, μέσω της Space X έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να φέρει ευρυζωνικό ίντερνετ μέσω δορυφόρου στην Ελλάδα.
Μάλιστα εκπρόσωποί του ήλθαν σε επαφή σε την ΕΕΤΤ και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη σχετική αδειοδότηση.
Η κίνηση του Elon Musk να παράσχει μια υπηρεσία στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διχασμό στους αναλυτές της αγοράς ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζεται αδιάφορα από τις εγχώριες εταιρίες τηλεπικοινωνιών.
Γιατί μπορεί το ευρυζωνικό δορυφορικό δίκτυο να εξασφαλίζει υψηλές ταχύτητες σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή είναι και ακριβότερο από τα πακέτα που διαθέτουν οι εταιρίες με βάση την εμπειρία άλλων χωρών.

Το μείζον ερώτημα

Έτσι το ερώτημα που τίθεται αν και εφ όσον διατεθεί εμπορικά το προϊόν στην Ελλάδα είναι θα έχει αγοραστικό κοινό.
Στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών μιλώντας στο bankingnews αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν είναι Αριζόνα με αχανείς εκτάσεις.
Η κάλυψη του πληθυσμού και μάλιστα με ικανοποιητικές ταχύτητες είναι υψηλή και το ερώτημα είναι σε ποιους θα απευθύνεται αυτό το προϊόν δεδομένου ότι είναι και ακριβότερο».
Βέβαια ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εμπορική πολιτική στην Ελλάδα καθώς προς το παρόν είναι γνωστές μόνο οι τιμές σε άλλες χώρες.
Στην Αγγλία για παράδειγμα το μηνιαίο πάγιο είναι περί τα 100 ευρώ στις ΗΠΑ 99 δολάρια, ενώ ο χρήστης θα πρέπει να πληρώσει και τον εξοπλισμό που κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ.
Η ταχύτητα download είναι της τάξεως των 100 Mbps η οποία ναι μεν είναι ικανοποιητική αλλά όχι ανταγωνιστική τουλάχιστον για πάνω από 50% του ελληνικού πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε ταχύτητες από 50 έως και 200 Mbs.

Η μελλοντική απειλή

Ωστόσο η SpaceX στοχεύει να προσφέρει ταχύτητες για το διαδίκτυο που να φτάνουν τα 10Gbps μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου και αν το πετύχει σύντομα τότε θα βρεθεί μπροστά από όλες τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών τινάζοντας στον αέρα τον ανταγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ προκειμένου να παρέχει γρήγορο ίντερνετ μέσω δορυφόρου έχει δημιουργήσει ένα «μπουκέτο» 1.000 και πλέον δορυφόρων σε χαμηλό ύψος γύρω από τη Γη ενώ στόχος είναι οι 12.000 δορυφόροι ώστε να καλύπτεται κάθε σημείο της γης.
Εφ όσον επιτευχθούν οι στόχοι των 12.000 δορυφόρων και της ταχύτητας 10 Gbps είναι δεδομένο πως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ανά τον πλανήτη δεν θα αρχίσουν να αισθάνονται καλά καθώς μακροπρόθεσμα το κόστος της εταιρίας του Elon Musk θα έχει τάση υποχώρησης ενώ οι ίδιες θα αναγκαστούν να κάνουν νέες μεγάλες επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της Ελλάδας εντός του 2021 η Space X έχει προγραμματίσει τη διάθεση υπηρεσιών της σε Αυστρία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Ισπανία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης