Διεθνή

Μιανμάρ: Οι γιατροί απεργούν και με «χαιρετισμό ανυπακοής» αντιδρούν στους πραξικοπηματίες

Μιανμάρ: Οι γιατροί απεργούν και με «χαιρετισμό ανυπακοής» αντιδρούν στους πραξικοπηματίες
Ξεκίκησε το κίνημα αντίστασης στους πραξικοπηματίες στην Μιανμάρ
Σχετικά Άρθρα

Εδραιώνουν παρά την κατακραυγή την εξουσία οι πραξικοπηματίες που ανακοίνωσαν νέο «κυβερνητικό συμβούλιο» στο οποίο συμμετέχουν οκτώ στρατηγοί υπό τον επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, στρατηγό MIn Aung Hleng.
Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε 30 πόλεις της Μιανμάρ ξεκίνησε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα της Δευτέρας που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Aung San Suu Kyi.
Μέσω του νεοσύστατου Κινήματος Πολιτικής Ανυπακοής οι υγειονομικοί κατηγορούν τον στρατό ότι «έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με την πανδημία από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι στη Μιανμάρ.

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής πρωτοεμφανίστηκε στο Facebook και απαγορεύτηκε.

“Ντροπή στον στρατό”, “ οι στρατιωτικοί είναι κλέφτες”, έχουν γράψει διάφοροι χρήστες.
Εξάλλου χθες το βράδυ σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους
Ωστόσο ο φόβος των αντιποίνων είναι ζωντανός στη χώρα η οποία έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα, μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.
Το υπουργείο Πληροφοριών προειδοποίησε ήδη μέσω του Τύπου ότι «κάποιες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης διαδίδουν φήμες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και θα πληρώσουν το τίμημα».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη από το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος της de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Aung San Suu Kyi, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Antonio Guterres έκρινε ότι εάν η 75χρονη «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

ΟΗΕ: Απαράδεκτη η ανατροπή

«Μετά τις εκλογές που θεωρώ ότι εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση», τόνισε ο κ. Guterres .
Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν “τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι έχουν συλληφθεί αδίκως και “ να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel καταδίκασε το πραξικόπημα στην Μιανμάρ, και ζήτησε την απελευθέρωση «όλων όσοι συνελήφθησαν παρανόμως», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απειλεί να επαναφέρει κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης