Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι ΗΠΑ διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Τούρκος ΥΠΕΣ: Οι ΗΠΑ διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016
Επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΣ στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 (για το οποίο η Άγκυρα έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Fethullah Gulen), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.
Ο Soylu δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Gulen την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα".
Ο Τούρκος πολιτικός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.
"Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου.
Το FETO το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους", είπε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Gulen που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Άγκυρας.
Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Gulen και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.
Η καταστολή από τις τουρκικές αρχές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων για τον πρωτοφανή διορισμό ανθρώπου του Recep Tayyip Erdogan στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ανησύχησε τόσο την Ουάσινγκτον, όσο και ο ΟΗΕ, καθώς και η ομοφοβική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων.
Ο Soylu χαρακτήρισε "διεστραμμένους ΛΟΑΤ" κάποιους από τους διαδηλωτές και ο Erdogan δήλωσε χθες: ΛΟΑΤ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης