Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν εναντίον ΗΠΑ: Αρμόδιο το Διεθνές Δικαστήριο (ΟΗΕ) να δικάσει την παραβίαση της συνθήκης φιλίας του 1955

Ιράν εναντίον ΗΠΑ: Αρμόδιο το Διεθνές Δικαστήριο (ΟΗΕ) να δικάσει την παραβίαση της συνθήκης φιλίας του 1955

Το ΔΔ του ΟΗΕ κρίνει ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ για την καταστρατήγηση της «συνθήκης φιλίας» του 1955

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, έκρινε σήμερα 3/2 ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα του Ιράν για ακύρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τις οποίες είχε επαναφέρει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, Abdulkawi Ahmed Yusuf, δήλωσε ότι το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα του Ιράν, απορρίπτοντας έτσι τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απορριφθεί η υπόθεση.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammed Javad Zarif έκανε λόγο για «νέα νίκη» της Τεχεράνης, με ανάρτησή του στο Twitter.
Η Τεχεράνη προσέφυγε εναντίον των ΗΠΑ το 2018, με το σκεπτικό ότι η Ουάσινγκτον παραβίασε τη «συνθήκη φίλιας» που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1955.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, αφού αποσύρθηκε από τη διεθνή συνθήκη του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επέβαλε και πάλι κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, προς μεγάλη απογοήτευση των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Για τις ΗΠΑ το ΔΔ δεν ήταν αρμόδιο

Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το ΔΔ δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το θέμα και κατά συνέπεια θα πρέπει να απορρίψει την προσφυγή.
Επέμεναν επίσης ότι οι κυρώσεις ήταν αναγκαίες επειδή το Ιράν συνιστούσε «μεγάλη απειλή» για τη διεθνή ασφάλεια.
Το ΔΔ ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικείμενό του είναι να αποφαίνεται για τις διαφορές μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμούς.
Η οριστική απόφαση του ΔΔ για την ουσία της υπόθεσης θα χρειαστεί μήνες ή ενδεχομένως και χρόνια για να εκδοθεί.
Με τη συμφωνία του 2015 η Τεχεράνη υποχρεωνόταν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και να επιτρέψει τους ελέγχους από διεθνείς παρατηρητές, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης.
Λόγω της αποχώρησης του Trump από αυτήν τη συμφωνία, το Ιράν επικαλέστηκε τη «συνθήκη φιλίας» του 1955, η οποία είναι παλαιότερη από την ισλαμική επανάσταση του 1979, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του φιλοαμερικανού σάχη και τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης