Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικές πηγές: Ο Raab δήλωσε έτοιμος να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα - Σύμπτωση απόψεων για Κυπριακό

Διπλωματικές πηγές: Ο Raab δήλωσε έτοιμος να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα - Σύμπτωση απόψεων για Κυπριακό
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του, Dominic Raab
Σχετικά Άρθρα
Για σύμπτωση απόψεων Ελλάδας και Βρετανίας για το Κυπριακό αλλά για την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση διαφορών κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τη συνάντηση, στο Λονδίνο, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Βρετανό ομόλογο του, Dominic Raab.
Μάλιστα, ο Raab εμφανίστηκε πρόθυμος να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε.
Αντιθέτως, τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητα του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη.
Συμφώνησε απόλυτα με τον Έλληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, "στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ", όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Raab επανέλαβε, δίχως περιστροφές, ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης Πενταμερούς, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις αρχές Μαρτίου.
Από πλευράς του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύσφιξη διμερών σχέσεων

Εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ενώ συγκρατείται η βούληση της βρετανικής πλευράς να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωσή τους στην μετά-Brexit εποχή.
Από πλευράς του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας τη συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός μίας συμφωνίας πλαίσιο, υπό το συντονιστικό ρόλο των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Raab αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα.
Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.
Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης