Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς μεταθέτουν την ανάκαμψη για το γ΄ τρίμηνο του 2021

Oxford Economics: Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς μεταθέτουν την ανάκαμψη για το γ΄ τρίμηνο του 2021
Τα μεταλλαγμένα στελέχη του Covid-19 και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών

Οι δύο κίνδυνοι που θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την επιστροφή των κρατών στην ευημερία είναι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των εμβολιασμών καθώς και το εάν οι νέες μεταλλάξεις του Covid-19 αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα εμβόλια επισημαίνει report της Oxford Economics που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο καθώς τα ευρωπαικά κράτη υστερούν σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού τους με στόχο την ανοσοποίηση του πληθυσμού, επιβραδύνοντας την προσπάθειά τους να ελέγξουν την υγειονομική κρίση και να επιτρέψουν στην κανονικότητα.
Έτσι, τεκμαίρεται ότι οι εμβολιασμοί θα παραμείνουν περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων παραμένουν υψηλά ενώ οι κίνδυνοι απο τις μεταλλάξεις είναι άγνωστοι ως προς το εύρος τους.
Η συνθήκη αυτή, σε συνδυασμό με το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων όσον αφορά τις περισσότερο μολυσματικές νέες μεταλλάξεις του Covid-19, αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά την επιστροφή την κανονικότητα.

Τουριστικά έσοδα

Αναμένεται σχετική επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τον καλοκαιρινό τουρισμό φέτος σε σύγκριση με το 2020 (αν και σε χαμηλότερα επίπεδα εν σχέσει προς το 2019) καθώς το 50% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, θα έχει εμβολιαστεί έως του πρώτους δύο μήνες του θέρους.
Ετσι η πορεία ανάκαμψης αναμένεται να κορυφωθεί στο γ’ τρίμηνο προτού αρχίσει μία επιστροφή στην κανονικότητα από το δ’ τρίμηνο και μετά.
Ωστόσο, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι πιθανό να είναι μεταξύ των τελευταίων που θα αρθούν και έτσι δεν προβλέπεται εκτόξευση των ταξιδιωτικών εσόδων για χώρες που εξαρτώνται από αυτά όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Περιφέρεια

Αυτό σημαίνει πως, παρά τα επίπεδα ανοσοποίησης μέσω των μαζικών εμβολιασμών και χαλάρωσης των περιορισμών, η ανάκαμψη σε χώρες που βασίζονται έντονα στον διεθνή τουρισμό - όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα - ενδέχεται να υστερήσουν σε σχέση με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης.
Συνολικά πάντως, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα εμβολιασμού δεν θα είναι επαρκή για την επίτευξη του εκτιμώμενου κατώτατου ορίου τουλάχιστον, πριν από το τέλος του γ’ τριμήνου, κάτι που 

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τη μελέτη της Oxford Economics, οι κίνδυνοι εντοπίζονται στα προβλήματα στο μέτωπο του εφοδιασμού των εμβολίων όσον αφορά την παραγωγή τους απο τις φαρμακοβιομηχανίες σε επαρκείς ποσότητες και εγκαίρως, διάφορα πιθανά ζητήματα υλικοτεχνικής υφής που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές των εμβολίων κ.α. που αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και εν τέλει η άρνηση μερίδας του πληθυσμού να εμβολιστεί όπως καταγράφεται σε ορισμένες χώρες.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω τη διαδικασίας ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της παραγωγικότητας των οικονομιών, η ενίσχυση των παραγωγικών διαδικασιών και η επιταχυνση των διαδικασιών ανοσοποίησης των γενικών πληθυσμών θα έφερναν συντομότερα την οικονομική ανάκαμψη.
Συνολικά, οι εν λόγω κίνδυνοι χαρακτηρίζονται ισορροπημένοι από τους μελετητές.

Τα σενάρια για την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων
OX1.PNG

Οι αβεβαιότητες

Ο οίκος, όπως προσθέτει, βλέπει και επιπλέον αβεβαιότητες όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.
Μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επανεμφάνιση  των κρουσμάτων με καταστροφικές συνέπειες
Και η επικέντρωση μόνο στους εμβολιασμούς όσον αφορά στην επιστροφή στην οικονομική ανακαμψη, είναι παραπλανητική, επειδή η κατανάλωση δεν θα εκτοξευθεί άμεσα με την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς είτε οι πολίτες θα είναι διστακτικοί λόγω αβεβαιότητας είτε θα προτιμούν να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους με σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τη διαμόρφωση της ζήτησης/

Παράγοντες

Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι ένα απαραίτητο βήμα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, η οποία με τη σειρά της είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ουσιαστική και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη, καταλήγει η Oxford Economics.

H πορεία των εμβλιαστικών προγραμμάτων σε Ευρωζώνη και Βρετανία
OX2.PNG
Ποσοστό του πληθυσμού που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί
OX3.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης