Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ - «Οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω»

Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ - «Οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω»
Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Η ΕΕ καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα 2/2 εξ ονόματος των κρατών-μελών ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell.
Ειδικότερα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Josep Borrell, αναφέρει ότι "είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια να ανατραπεί βίαια η βούληση του λαού της Μιανμάρ.
Μέσα από την υψηλή προσέλευση, ο λαός της Μιανμάρ εξέφρασε την έντονη πίστη του στη δημοκρατική διαδικασία στις γενικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2020.
Οι εκλογές σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.
Κάθε ισχυρισμός περί παρατυπιών ψήφου πρέπει να διευθετηθεί εντός των κατάλληλων νομικών και διοικητικών οδών.
Η ανατροπή της επιλογής του λαού της Μιανμάρ με τη βία είναι παράνομη, κατά των αρχών της δημοκρατίας και οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω".
Σημειώνει επιπλέον ότι "η ΕΕ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της μη στρατιωτικής και δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ, της ειρηνευτικής διαδικασίας και της εθνικής συμφιλίωσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξής της".
"Καλούμε τον στρατό να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τον Πρόεδρο, την Πρωθυπουργό και όλους εκείνους που έχουν συλληφθεί, να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκαταστήσει τις τηλεπικοινωνίες και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου", προειδοποιεί η ΕΕ.
"Τους καλούμε επίσης να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσουν την πολιτική κυβέρνηση, να ανοίξουν το νεοεκλεγένο κοινοβούλιο και να προχωρήσουν στους επόμενους διορισμούς του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και της νέας κυβέρνησης", σημειώνει.
"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον διάλογο με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν λύση στην κατάσταση με καλή πίστη και να επιστρέψουν στη συνταγματική τάξη", αναφέρει.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η ασφάλεια των πολιτών τόσο της Μιανμάρ όσο και των κρατών μελών της θα διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή και θα εξετάσει όλες τις επιλογές που διαθέτει για να εξασφαλίσει την επικράτηση της δημοκρατίας", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης