Πολιτική

Τσακαλώτος: Κλειδί για το μέλλον οι δημόσιες επενδύσεις - Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για την Υγεία

Τσακαλώτος: Κλειδί για το μέλλον οι δημόσιες επενδύσεις - Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για την Υγεία
Τσακαλώτος: Οι δημόσιες επενδύσεις εξασφαλίζουν το μέλλον

Ο κόσμος επανεξετάζει τις προτεραιότητες του, και η κοινωνία επανανοηματοδοτεί το τι είναι σημαντικό και τι όχι, ανέφερε σε σχόλιό του για την πανδημία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών.
Τόνισε πως γίνεται εμφανές ότι εκείνοι και εκείνες που δουλεύουν στην υγεία προσφέρουν σημαντικότερες υπηρεσίες από όσους εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σημείωσε όμως ότι η ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει ουσιαστικά την υγεία και αυτό είναι φανερό για παράδειγμα από την έλλειψη σχεδίου και στήριξης στην πρωτοβάθμια υγεία.
Προσέθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει και στηνπαιδεία, όπου την στιγμή που ο σχεδιασμός της ΕΕ είναι να αυξηθούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση νομοθετεί με στόχο να τους μειώσει.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στο επιχείρημα του κ. Σκυλακάκη ότι τα ποσά που δαπανάμε τώρα το παίρνουμε από τις επόμενες γενιές.
"Κάτι δεν έχει καταλάβει η ΝΔ.
Αυτό ισχύει αν και μόνο αν είμαστε σε πλήρη απασχόληση.
Γιατί με ανεργία και ανεκμετάλλευτους πόρους, οι δημόσιες επενδύσεις εξασφαλίζουν το μέλλον γιατί ενισχύουν την ανάπτυξη περιορίζοντας την ύφεση".
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε στη συνέχεια τι κάνει η χώρα και αν παρεμβαίνει στις Ευρωπαϊκές συζητήσεις που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Για την δημοσιονομική πολιτική τόνισε ότι εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας έχει ανοίξει η συζήτηση ενάντια στο φρένο ελλείμματος και ότι την ίδια στιγμή ανοίγει η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Θα επιστρέψουν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και τη λιτότητα και αν όχι τι προτείνει η κυβέρνηση ως ευρωπαϊκή πολιτική;
Συγχρόνως υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση σε σχέση με τις δαπάνες που θα προκύψουν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αν θα υπάρχουν νεοφιλελεύθεροι περιορισμοί όπως στο παρελθόν ή θα δοθεί μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στη διαχείριση των κονδυλίων.
Και στις δύο συζητήσεις δεν ξέρουμε αν και πως συμμετέχει η κυβέρνηση.
Και αυτάέχουν σχέση με το νομοσχέδιο και τη χρήση του ΠΔΕ.
Από ότι φαίνεται και εδώ η ΝΔ δεν θα κάνει καμία ρήξη με το παρελθόν.
Δεν θα πάει σε ένα συνολικό σχέδιο με αναπτυξιακές προτεραιότητες αλλά για να διευκολύνει το "έργο" της θα κάνει συμφωνίες με επιχειρηματίες που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες για το ποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν.
Στο ζήτημα της Aegean, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε τι όροι και κριτήρια μπαίνουν στις επιχειρήσεις που ενισχύονται με κρατικό χρήμα.
Έφερε το παράδειγμα του Trump που δεν έβαλε κανένα κριτήριο και οι επιχειρήσεις έκαναν σωρεία αντιαναπτυξιακών επιλογών (συγχωνεύσεις, εξαγορές, μπόνους).
Και έκλεισε λέγοντας ότι περιμένουμε στην Ολομέλεια να δούμε ποιες είναι οι επιλογές της ΝΔ σε αυτά τα ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης