Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Ας μην γυρεύουμε σωτήρες στο εξωτερικό

Γ. Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Ας μην γυρεύουμε σωτήρες στο εξωτερικό
Η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ζητήματα κυριαρχίας, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό NTV της Τουρκίας παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το 2003 οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα. «Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των διερευνητικών επαφών - γι 'αυτό άλλωστε τις αποκαλούμε διερευνητικές επαφές - ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πιθανή επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας είτε διμερώς είτε, εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνοντας στο δικαστήριο της Χάγης», είπε.
Συμπλήρωσε πως η κάθε πλευρά προσέρχεται με τις απόψεις της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να γίνει διάλογος.

«Η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ζητήματα κυριαρχίας»

«Από την εμπειρία μου καταφέραμε να περιορίσουμε το ζήτημα σε κάτι πολύ σαφές και φτάσαμε πολύ κοντά σε μια ελάχιστη συμφωνία για το τι πρέπει να επιλυθεί. Και θέλω να είμαι αρκετά ξεκάθαρος, γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ, για παράδειγμα ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «είναι προσβλητικό ή μη ρεαλιστικό να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί ποτέ να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ. Όπως και η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να διαπραγματευτεί ένα τμήμα της επικράτειάς της. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, ζητήματα τα οποία δεν αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης και να επικεντρωθούμε σε ό,τι μπορούμε να επιλύσουμε. Για παράδειγμα, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ένα θέμα που είναι σημαντικό να επιλυθεί και έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε μια θετική έκβαση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτές τις συζητήσεις». Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη: «Μια ανταλλαγή απόψεων όπου αναφέρονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είπατε. Η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική πλευρά λέει όχι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία πιθανότατα αυτό θα είναι ζήτημα για το διεθνές δικαστήριο. Για αυτό μιλάμε για τη Χάγη».
Επίσης επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο να δούμε θέματα «χαμηλής πολιτικής, όπως η συνεργασία στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις αλλά και κοινές δράσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή».
Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό λέγοντας πώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
 
«Ας μην γυρεύουμε σωτήρες από το εξωτερικό»

Μιλώντας για τον Joe Biden και την αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για «πολύ σημαντική αλλαγή», ενώ για τον Donald Trump υπογραμμίζει πως υπονόμευσε τη δημοκρατία, το soft power που έχουν οι ΗΠΑ, προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι δεν χρειαζόμαστε συνεργασία σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα.
«Ας μην γυρεύουμε σωτήρες από το εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου. «Ας μην αναζητούμε κάποιον μεσσία που θα έρθει να μας σώσει και να λύσει τα προβλήματα μας. Από την εμπειρία μου, όταν Έλληνες και Τούρκοι μιλάμε ειλικρινά, είτε έχουμε διαφορές είτε συμφωνούμε, μπορούμε να βρούμε διεξόδους στα προβλήματα. Ο Ελληνικός λαός και ο Τουρκικός λαός, έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Ας αντιμετωπίσουμε μόνοι τα προβλήματα μας με σεβασμό ο ένας τον άλλον, χωρίς απειλές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης