Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η επιδείνωση του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών

Fitch: «Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ η επιδείνωση του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ποιότητα του κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να απασχολήσει πολύ την ΕΚΤ το 2021, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ελάχιστη αύξηση των χρεοκοπιών δανειοληπτών, κόντρα στην πρωτοφανή ύφεση που έφερε ο κορωνοϊός, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch.
Αν και τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά για τις χρεοκοπίες, αυτό συνέβη λόγω της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής στήριξης και ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα είναι εμφανής προσεχώς και ειδικότερα όταν τα μέτρα σταδιακά καταργηθούν, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκάλεσε νέα μέτρα περιορισμού το 4ο τρίμηνο του 2020 και στις αρχές του 2021, τα οποία θα επηρεάσουν περαιτέρω τις οικονομίες της ΕΕ και την πιστωτική ποιότητα πολλών εταιρειών και μεμονωμένων τραπεζών.
Η ΕΚΤ επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα μορατόριουμ δανείων, τα οποία καλύπτουν επί του παρόντος τις οικονομικές δυσκολίες των τραπεζών.
Συνιστά στις τράπεζες να κάνουν διάκριση μεταξύ οφειλετών με προσωρινές ελλείψεις ρευστότητας και εκείνων με βαθύτερα πιστωτικά προβλήματα.
Οι αναστολές δόσεων δανείου έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, εφαρμόζονται μέσω νομοθεσίας ή σε εθελοντική βάση.
Πάνω από το 10% των ακαθάριστων δανείων προς νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες σε 13 χώρες της ΕΕ είχαν ωφεληθεί από μορατόριουμ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Αναμένουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μορατόριουμ θα έχει λήξει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, ιδίως δεδομένου του ανώτατου ορίου εννέα μηνών για την παράταση της μορατόριουμ μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).
Οι τράπεζες που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο πρέπει να ταξινομήσουν τα δάνεια με ανανεωμένες αναστολές πληρωμής άνω των εννέα μηνών σε σωρευτική βάση από τον Μάρτιο του 2020 (Στάδιο 2), ως προγενέστερα, ή ως απίθανο να πληρωθούν (Στάδιο 3).
Περίπου το 85% των δανείων με μορατόριουμ είχαν παραταθεί οι αναστολές πληρωμών έως τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ στα τέλη Ιουνίου 2020.
Από τότε, τα μορατόριουμ έχουν επεκταθεί έως το 2021 σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας (όπου οι τραπεζικές ενώσεις ασκούν πιέσεις για περαιτέρω παράταση) και την Πορτογαλία.
Ορισμένοι τομείς, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και ψυχαγωγία, ενδέχεται να χρειάζονται εκτεταμένη υποστήριξη σε ολόκληρη την ΕΕ.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 20% των δανείων που συμμορφώνονται με τις οδηγίες αναστολής της ΕΒΑ ταξινομήθηκαν ως Στάδιο 2 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις απαιτήσεις των πυλώνων 2 (P2R) και καθοδήγησης (P2G) των τραπεζών σταθερές για το 2021, εκτός εάν οι αλλαγές δικαιολογούνται από εξαιρετικές περιστάσεις, για παράδειγμα για τις τράπεζες που πρόσφατα τέθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της.
Εννέα τραπεζικοί όμιλοι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κάτω από το P2G στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Η ΕΚΤ, όπως και η Fitch, αναμένει ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών φέτος θα είναι μέτρια, λόγω περαιτέρω απομείωσης δανείων και συνεχιζόμενης πίεσης από τα χαμηλά επιτόκια», αναφέρει ο οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης