Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Αβραμόπουλος διεκδικεί, ο Σαμαράς «απειλεί» και η Ντόρα… καραδοκεί – Οι βαρονίες επανήλθαν στη ΝΔ

Ο Αβραμόπουλος διεκδικεί, ο Σαμαράς «απειλεί» και η Ντόρα… καραδοκεί – Οι βαρονίες επανήλθαν στη ΝΔ
Έκδηλη η προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε να δηλώσει παρών και όχι μόνο
Σχετικά Άρθρα

Χώρο και ρόλο διεκδικεί, δημόσια πλέον, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μέσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ήταν άλλη μία έκδηλη προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε να δηλώσει παρών και όχι μόνο. Έθεσε επί τάπητος την δική του ατζέντα στα ελληνοτουρκικά, πήρε θέση για τα εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ και έστειλε τα βέλη του προς αυτούς που διαχειρίζονται την ελληνική διπλωματία.

Προβληματισμός στο Μαξίμου για το Συγκρότημα του Φαλήρου

Αρχικά, να παρατηρήσουμε ότι η συνέντευξη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα από την κρίσιμη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, επίσης. Στελέχη του Μαξίμου σχολίαζαν γιατί γίνονται αυτές οι συνεντεύξεις τώρα και γιατί από ένα Συγκρότημα Τύπου που εκφράζει όχι μόνο τη ΝΔ ιδεολογικά αλλά την νεοφιλελεύθερη και κεντρώα διακυβέρνηση Μητσοτάκη. To Συγκρότημα του Φαλήρου φιλοξενεί, το τελευταίο διάστημα, τις φωνές αμφισβήτησης και εγείρει ερωτηματικά για τις πραγματικές σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποκωδικοποίηση της συνέντευξης Αβραμόπουλου

Ο κ. Αβραμόπουλος, στην συνέντευξή του διαχώρισε τη θέση του από τον Αντώνη Σαμαρά και την λογική της αποφυγής των διερευνητικών επαφών σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διερευνητικών επαφών διότι θα «οδηγήσουν σε συμπεράσματα» άρα και πιο εύκολα σε λύσεις… Βλέπουμε δηλαδή, ότι παίρνει αποστάσεις από την σκληρή στάση Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά αλλά και από την σημερινή ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας υπό τον Νίκο Δένδια. Ουσιαστικά, στέλνει το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι εκείνος μπορεί να χειριστεί τα θέματα της ελληνικής διπλωματίας καλύτερα. Μάλιστα, φτάνει στην άποψη ότι μπορεί να χειριστεί τα ελληνοτουρκικά με τον «φίλο» του Ερντογάν σε μία ρεαλιστική βάση όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού... Παραδέχθηκε, επίσης, ότι συνομιλεί ακόμα με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής σχέσης με το ρόλο του πρώην Επιτρόπου, και για διμερή θέματα… Μέσα σε όλα αυτά, τονίζει και κάτι πολύ ουσιαστικό. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και ότι όλα εξαρτώνται από τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της κάθε χώρας με την Τουρκία. Άρα, ίσως, θα έπρεπε να κινηθεί και η ελληνική διπλωματία στην ίδια βάση;

Πολιτικό ζήτημα η επάνοδος Αβραμόπουλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που η συνέντευξη Αβραμόπουλου δεν δημιούργησε βάση ευθείας αμφισβήτησης της κυβέρνησης Μαξίμου ανησυχούν ότι ο «επιθετικός» χαρακτήρας της είναι προάγγελος πιο συχνών παρεμβάσεων του πρώην Επιτρόπου. Θεωρούν, μάλιστα, ότι από την στιγμή που ανακοίνωσε ξανά ότι θα κατέλθει στην εθνικές εκλογές στην Α' Αθήνας, ο «Αβραμόπουλος ήρθε για να μείνει»… Μικρή λεπτομέρεια. Η Ά Αθήνας στις επόμενες εκλογές, λόγω αλλαγών στο πληθυσμό, θα χάσει τη μία έδρα και από 14 θα έχει 13, άρα αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί μία έδρα για τη Νέα Δημοκρατία. Ένας από τους Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Πλεύρης, Αγγελος Συρίζος αλλά όπως φημολογείται και ο Κυριάκος Πιερακάκης θα χρειαστεί να χάσει την έδρα για να εισέλθει ο «παλιός» της περιφέρειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αυτό, όπως φαίνεται, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να προλάβει το Μέγαρο Μαξίμου

Επανήλθαν δριμύτερες οι βαρονίες στη ΝΔ

Πάντως, η παρέμβαση Αβραμόπουλου συνδυαστικά με την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά εσχάτως και της Ντόρας Μπακογιάννη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργούν την εντύπωση ότι οι «βαρονίες» στη Νέα Δημοκρατία έχουν επανέλθει για τα καλά. Η πλευρά Σαμαρά, μάλιστα, συνέχισε την επιθετική τακτική της απέναντι στο Μαξίμου, αυτή τη φορά μέσω του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουγού Χρύσανθου Λαζαρίδη. Ο τελευταίος σε συνέντευξή του κατακεραύνωσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη –εκ των εξ απορρήτων του Κ. Μητσοτάκη- για το ζήτημα της Χάγης και κυρίως για τη φράση του ότιι «ο Πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται» υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε αρχηγός της ΝΔ με τη στήριξη Σαμαρά. Επίσης, επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη για τα βέλη που εξαπέλυσε σχετικά με τις διερευνητικές επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τέλος, προανήγγειλε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Μαξίμου, για το τελευταίο ζήτημα, έχει κρατήσει μία στάση καθυστέρησης πηγαίνοντας πίσω τις εν λόγω συμφωνίες θεωρώντας ότι εάν έλθουν στη Βουλή θα υπάρξει ρήγμα στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, το ζήτημα για το Μαξίμου ότι σε μία περίοδο που βάλλεται από παντού σε κυβερνητικό επίπεδο (πανδημία, οικονομία), οι βαρονίες της ΝΔ κάνουν την εμφάνισή τους για να ανακόψουν την πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη στο πολιτικό σύστημα. Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα στο BN, οι 3 προαναφερθέντες (Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Ντόρα) αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης