Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα θα κυριαρχήσει έναντι της αμερικανικής οικονομίας πριν το 2028

tags :
Η Κίνα θα κυριαρχήσει έναντι της αμερικανικής οικονομίας πριν το 2028
Η Κίνα ευνοήθηκε από την πανδημία σε σχέση με τις ΗΠΑ

H Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναδυθεί ως η κυρίαρχη οικονομία του κόσμου, λίγα χρόνια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν, λόγω της πανδημίας της Covid-19, ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν) το 2020 συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε 20,93 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όρους δολαρίου, με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση της κυβέρνησης. Αντίθετα, η Κίνα δήλωσε ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 2,3% πέρυσι σε 101,6 τρισεκατομμύρια yuan.
Αυτό είναι περίπου 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία 6,9 yuan ανά δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information, στοιχείο που θέτει την οικονομία της Κίνας μόλις 6,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πίσω από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τα 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η Κίνα ευνοήθηκε από την πανδημία σε σχέση με τις ΗΠΑ

«Αυτή (η απόκλιση στην ανάπτυξη) είναι σύμφωνη με την άποψή μας ότι η πανδημία ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ σε σύγκριση με την οικονομία της Κίνας», δήλωσε ο Rob Subbaraman της Nomura, σε email του την Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι σε λογικές προβλέψεις ανάπτυξης, το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας σε όρους USD θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2028.»
Για τους οικονομολόγους που ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της Κίνας, πέρυσι, προήλθε από τις παραδοσιακές βιομηχανίες, και όχι από την αυξημένη εγχώρια κατανάλωση.
Καθώς η ζήτηση στο εξωτερικό για μάσκες προσώπου και άλλα ιατρικά προστατευτικά εργαλεία αυξήθηκε, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 3,6% (σε δολάρια ΗΠΑ) το 2020, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% την ίδια περίοδο.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 317 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από 296 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, παρόλο που οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν αυτό το πλεόνασμα
Εάν το κινεζικό νόμισμα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπου 6 yuan ανά δολάριο ΗΠΑ, η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ δύο χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο - δηλαδή το 2026 - δήλωσε ο Subbaraman.
Το yuan άρχισε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δύο χρόνια.

Μείωση στην εγχώρια κατανάλωση της Κίνας

Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατανάλωση της Κίνας δεν ανέκαμψε τόσο γρήγορα όσο η υπόλοιπη οικονομία.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 3,9% το 2020, ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ορόσημο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ο Bruce Pang, επικεφαλής μακροοικονομικών και στρατηγικών ερευνών στο China Renaissance, αναμένει ότι ο κορονοϊός θα επιτρέψει στην Κίνα να προσπεράσει τις ΗΠΑ τρία έως πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «πραγματικό ορόσημο» θα είναι όταν η Κίνα θα μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Με περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο πληθυσμό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε σε περίπου 11.000 δολάρια το 2020, ενώ το αντίστοιχο των ΗΠΑ ήταν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο στα 63.200 δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης