Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεταλλάξεις και γ’ κύμα κορωνοϊού σε Αττική απειλούν με νέο καθολικό lockdown

Μεταλλάξεις και γ’ κύμα κορωνοϊού σε Αττική απειλούν με νέο καθολικό lockdown
Έντονος προβληματισμός για την Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ιδιαίτερα ύστερα από τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού που θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική στη Θεσσαλονίκη και ενώ παραμένει άγνωστο το πώς έφτασε στην χώρα το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό.
Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, πραγματοποιούνται σαρωτικές ιχνηλατήσεις στις επαφές του 36χρονου ιερέα που βρέθηκε θετικός στην εν λόγω μετάλλαξη του ιού, τη στιγμή που δεκάδες κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας.
Και ενώ οι μεταλλάξεις αυτές πραγματικά τρομάζουν τους ειδικούς, μια και λόγω του ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος, μπορούν να πυροδοτήσουν ένα εκρηκτικό γ΄κύμα της επιδημίας, από αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φανούν στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και το πώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Υπό αυτά τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, και ενώ αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους η Αττική και οι περιφερειακές ενότητες της Χαλκιδικής, της Ζακύνθου και το Λασιθίου, έχουν τεθεί στο «κόκκινο», από σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν και πάλι τα γυμνάσια και τα λύκεια, (με εξαίρεση τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές) ενώ το λιανεμπόριο έχει επιστρέψει ήδη από το Σάββατο σε ρυθμούς click away και click in shop.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πραγματικά κρίσιμοι και ότι σε αυτούς θα κριθεί το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία και το επόμενο διάστημα.
Πάντως, υπό αυτές τις εξελίξεις, οι ειδικοί δεν αποκλείουν σε περίπτωση που τα κρούσματα αρχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς να επανέλθει και το σενάριο ενός καθολικού lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για την οικονομία όσο και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.
Ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας που επικρατεί στην Ελλάδα για την πορεία της επιδημίας είναι η πρωινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Υγείας, κατά την οποία εκφράστηκε ανησυχία για την Αττική, όπου καθημερινά γίνονται 50 με 80 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (σήμερα οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 547), σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις.

Σύψας: Μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων – Δεν αποκλείεται καθολικό lockdown

Τη θέση ότι μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας αναφερόμενος στον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική και ανθεκτική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας είπε πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι παντού στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown.
«Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο.
Αυτό κάνει και ο ιός αυτός.
Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο.
Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη» είπε ο κ.Σύψας, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.
«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού.
Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, είπε, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις - παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε - ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Προβληματισμός για εμβόλια

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο κ.Σύψας είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.
Επιπλέον, σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις, ο κ.Σύψας είπε πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο κ.Σύψας είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50% τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας.
«Η άνοδος που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Σύψας.

Αυτή την εβδομάδα το αποτύπωμα του λιανεμπορίου

Σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση ο κ.Σύψας υπογράμμισε πως πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα.
«Έτσι κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την βδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου.
Ο ιός μας υπαγορευει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος
Είναι σημαντικό έστω και με χαμηλούς ρυθμούς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν εγκρίσεις και από άλλα δυο εμβόλια και ότι τον Απρίλιο θα έχουμε μαζικές δόσεις εμβολίων καταφέρνοντας μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες.

Θωμαΐδης: Το ιικό φορτίο στην Αττική αυξήθηκε κατά 8 φορές

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτοξευθεί.
«Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Open TV.
Σύμφωνα με τον ίδιο «από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%.
Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα».
Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: «Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική.
Αν πάνω από τους μισούς απ' αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

ΕΟΔΥ: 108 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχουν βρεθεί 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής και όπως είναι φυσικό έχει σημάνει συναγερμός.
Από αυτά τα περισσότερα και συγκεκριμένα τα 80 εντοπίστηκαν στην Αττική 50 εκ των οποίων από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τα 174 (είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες 66) με το πρόβλημα πλέον να είναι μεγάλο δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ταχύτατα και έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.


Συναγερμός για μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης, ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμος Μεταλλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Το πρώτο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε:
«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιο-αφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα.
Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά.
Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών».

Γίνεται ιχνηλάτιση

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε:«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα.
Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται»
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς.
Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.
« Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

Ανοίγουν με μάσκες, αντισηπτικά και τεστ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – Ποια εξαιρούνται

Αρχίζουν και πάλι από σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα μαθήματα σε γυμνάσια κα λύκεια με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, όπως χρήση μάσκας και αντισηπτικών, ενώ θα γίνονται και προληπτικά τεστ.
Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια, τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές, όπου τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Άνοιγμα με μέτρα

Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων.
Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.
Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν.
Σημειώνεται πως είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr).
Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Στο κόκκινο η Αττική

Σε ισχύ είναι από το πεασμένο Σάββατο 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ο οποίος διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα).
Ο χάρτης
καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 05:00 το πρωί.

Επανήλθε το click away

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

«Κοκκίνισαν» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος

Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάχθηκαν από σήμερα Δευτέρα 1/2, από τις 06:00 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .
Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα του Επιπέδου Β:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

xartis-4.jpg

Eπανήλθε ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με τον χάρτη, διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.
Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Στους 5.796 οι νεκροί

Στους 5.796 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (31/1/2021) 484 νέα κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  krousmata.JPG
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52.0% άνδρες.
thanatoi.JPG
Κατά τηνιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 255 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
ilikkies.JPG
exelixi.JPGkrousmata_b.JPG

To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, καταγράφονται 17 νέοι θανάτοι από τη νόσο COVID-19 και συνολικά 5.796 νεκροί στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

epiptosi.JPGdeigmata.JPGdiaspora.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης