Διεθνή

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μιανμάρ, συλλήψεις πολιτικών

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μιανμάρ, συλλήψεις πολιτικών
Ο εθνικός στρατός της Μιανμάρ αναφέρει ότι η νίκη του κόμματος Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) ήταν «δόλια και παράνομη»

(upd) Στην κατάληψη της εξουσίας ανατρέποντας τη δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο στρατός στη Μιανμάρ.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης Aung San Suu Kyi
λίγο πριν τη σύλληψη της, κάλεσε το λαό να μην αποδεχθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και να αντιδράσει.
Η έκκληση αυτή φαίνεται πως έγινε πριν από τη σύλληψή της.
«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία.
Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος» ανέφερε η Aung San Suu Kyi, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία.
Σημειώνεται πως ο στρατός κατέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την εξουσία ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της 75χρονης Aung San Suu Kyi.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι καταλαμβάνει την εξουσία, κάνοντας λόγο για αντίδραση στην «απάτη» όπως χαρακτήρισε τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, παραχωρώντας την εξουσία στον επικεφαλής του στρατού Min Aung Hlaing και επιβάλλοντας για έναν χρόνο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα.
Η κατάληψη της εξουσίας από το στρατό έγινε λίγες ώρες πριν συνέλθει το νέο Κοινοβούλιο της Μιανμάρ, όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έπεσαν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη μεγάλη εμπορική πόλη της Γιαγκον, η δημόσια τηλεόραση δεν μετέδιδε πρόγραμμα ενώ χιλιάδες πολίτες έσπευσαν για να μαζέψουν τρόφιμα ενώ άλλοι συνωστίστηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να βγάλουν χρήματα.
Σημειώνεται πως τόσο η Aung San Suu Kyi όσο και ο πρόεδρος της Μιανμάρ και άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης συνελήφθησαν από το στρατό.

Τι αναφέρει ο εθνικός στρατός

Ο εθνικός στρατός αναφέρει ότι η νίκη του κόμματος Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) ήταν «δόλια και παράνομη».
Η Aung San Suu Kyi, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία της Μιανμάρ (NLD), συνελήφθη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Το NLD κέρδισε αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση τον Νοέμβριο, αλλά ο στρατός λέει ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.
Ο στρατός ζήτησε από την κυβέρνηση να αναβάλει τη σύγκληση του κοινοβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Win Myint και ανώτερα πρόσωπα του κόμματος έχουν τεθεί υπό κράτηση νωρίς το πρωί (τοπική ώρα).
Το Reuters λέει ότι το πραξικόπημα πυροδοτήθηκε από μια ολονύκτια επιδρομή:
Ο εκπρόσωπος Τύπου Myo Nyunt είπε στο Reuters τηλεφωνικά ότι ο Suu Kyi, ο Πρόεδρος Win Myint και άλλοι ηγέτες είχαν «συληφθεί» τις πρώτες πρωινές ώρες.
myanmarcoup.jpg
myanmarmapΒΝ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης