Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προαναγγελίες συμβάσεων σε αναστολή από τον Φεβρουάριο - Από τις 4/2 οι πληρωμές των 534 ευρώ και το Δώρο Χριστουγέννων

Προαναγγελίες συμβάσεων σε αναστολή από τον Φεβρουάριο - Από τις 4/2 οι πληρωμές των 534 ευρώ και το Δώρο Χριστουγέννων
Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτό το σχτικό αίτημα της ΓΣΕΕ για προαναγγελία συμβάσεων, καθότι υπήρχαν καταγγελίες για περιπτώσεις «επιτήδειων» εργοδοτών
Σχετικά Άρθρα

Επανέρχεται από τον μήνα Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις, ενώ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης (534) για τις συμβάσεις που έχουν ανασταλεί τον Ιανουάριο
Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν η αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω αναστολών, ενώ παράλληλα θα πιστωθεί η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για όσους εντάχθηκαν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" το Δεκέμβριο (σ.σ. δηλώσεις έως 31 Ιανουαρίου) και το Δώρο Χριστουγέννων, όπως αναλογεί για το μήνα Δεκέμβριο 2020 για τους εργαζομένους που είχαν ενταχθεί στην "Συν-Εργασία".
Τέλος θα πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.
Ειδικά όσον αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου, επισημαίνεται ότι η διαδικασία δήλωσης εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτό το σχτικό αίτημα της ΓΣΕΕ για προαναγγελία συμβάσεων, καθότι υπήρχαν καταγγελίες για περιπτώσεις «επιτήδειων» εργοδοτών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και ενώ απασχολούν το προσωπικό ολόκληρο το μήνα κανονικά, στο τέλος του μήνα το δηλώνουν σαν να βρισκόταν σε αναστολή.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.
  2. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
  3. Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.


Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo/com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης