Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του ιού

Παγκόσμια ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του ιού
Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι η πιο ανθεκτική και έχει ήδη εξαπλωθεί στην αφρικανική ήπειρο και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής
Σχετικά Άρθρα

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοΐού ο πλανήτης στραφηκε στην έρευνα και την παρασκευή εμβολίων για να φρενάρει την καταστροφική πορεία του ιού.
Ένα χρόνο μετά και ενώ η επιστήμη κατάφερε να βάλει στη φαρέτρα της εμβόλια, η μετάλλαξη του ιού προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις.

Άλλα δύο εμβόλια στην αγορά

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ο κόσμος θα μπορούσε να έχει δύο ακόμη εμβόλια στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, αλλά οι παραλλαγές ιών που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές εμβολίων να αναπτύξουν εμβόλια για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να μας απασχολεί για χρόνια.
Τα εμβόλια που κατασκευάζονται από τη Moderna Inc. και των Pfizer Inc.-BioNTech SE χρησιμοποιούνται ήδη ενώ ακόμη δύο εταιρείες η Johnson & Johnson και η Novavax Inc. βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των ερευνών τους, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για γρήγορη έγκρισή τους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Πιο ανθεκτικές οι μεταλλάξεις σε Αφρική και Βραζιλία

Οι μεταλλάξεις όμως του ιού παρέχουν μερική αντίσταση στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία. Το εμβόλιο της J&J βρέθηκε σε μια δοκιμή τελευταίου σταδίου αποτελεσματικό κατά 72% απέναντι στις μεταλλάξεις στις ΗΠΑ, και μόλις 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Ενώ και το νέο εμβόλιο της Novavax, είναι 89% αποτελεσματικό στη μετάλλαξη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και 49% αποτελεσματικός στη Νότια Αφρική η οποία τείνει να αποδειχθεί ως η χειρότερη.
Τα νέα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε όλες τις μεταλλάξεις.
«Τώρα που έχουμε τα κλινικά αποτελέσματα σε χιλιάδες ανθρώπους μπορεί οι προσδοκίες μας απέναντι στα εμβόλια να διαψευστούν», δήλωσε ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ ζητά δείγματα και στις 50 Πολιτείες

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, Rochelle Walensk, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε πότε υπάρχουν μεταλλάξεις. Οι Αμερικανική κυβέρνηση ζητά πλέον από κάθε πολιτεία να στέλνει τουλάχιστον 750 δείγματα την εβδομάδα, ώστε να προσδιοριστεί ποιες μεταλλάξεις ενδέχεται να εξαπλώνονται σε όλη της χώρα.
«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση σαν να είναι μια διαφορετική παραλλαγή της πανδημίας» τόνισε ο Walensky.
Tόσο η Pfizer όσο και η Moderna - κατασκευαστές των δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί με επείγουσα διαδικασία στις ΗΠΑ - δήλωσαν ότι οι υπάρχουσες λήψεις τους θα πρέπει να παράγουν αρκετά αντισώματα κατά της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής για να κάνουν τα εμβόλια αποτελεσματικά.

Έρευνες για τις μεταλλάξεις

Το εμβόλιο J&J έχει τη δυνατότητα να είναι το επόμενο εγκεκριμένο στις ΗΠΑ. Ο φαρμακευτικός κολοσσός πρόκειται να υποβάλλει αίτημα έγκρισης στο FDA την επόμενη εβδομάδα.
Το εμβόλιο της Novavax, είναι πιθανό να λάβει την πρώτη έγκρισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η εταιρεία συζητά με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ώστε τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που έχει συγκεντρώσει από άλλες χώρες να αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης του εμβολίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stan Erck. Η Novavax εξακολουθεί να στρατολογεί ασθενείς για δοκιμές στις ΗΠΑ και το Μεξικό, δήλωσε ο Erck σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη του ιού στη Νότια Αφρική, γνωστή ως B.1.351, έχει ήδη εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής. Εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα στη Νότια Καρολίνα. Εν τω μεταξύ, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 29 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει εξαπλωθεί σε 29 πολιτείες σε λιγότερο από ένα μήνα και αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα μπορούσε γρήγορα να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης