Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spahn (Γερμανία): Πιθανή η συμφωνία της ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για εμβόλια

Spahn (Γερμανία): Πιθανή η συμφωνία της ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για εμβόλια
Αν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία παρασκευάζονται, μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Οι ελλείψεις εμβολίων και η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την αδυναμία των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca να προμηθεύσουν την Ευρώπη με τον απαραίτητο αριθμό δόσεων οδηγεί τη Γερμανία στο να βλέπει θετικά την έγκριση ακόμη και του ρωσικού και κινεζικού εμβολίου.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Yens Spahn άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στην Ευρώπη ρωσικά και κινεζικά εμβόλια για την Covid-19.

Απαιτείται η έγκριση του ΕΜΑ

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Spahn, που παραγγέλνει ήδη εμβόλια για το 2022 για τη Γερμανία, τόνισε ότι δεν βλέπει κανένα εμπόδιο στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του κινεζικού Sinopharm, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Αν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία παρασκευάζονται, μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να διαθέσει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτρέποντας έτσι τον εμβολιασμό κάπου 50 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. Ο Spahn εξέφρασε την ελπίδα ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο φέτος κ ότι δεν θα υπάρξει «δεύτερη επέτειος του ιού μ’ αυτή τη μορφή».

Σοβαρές οι ελλείψεις μετά τον Απρίλιο

Κι όλα αυτά λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η Γερμανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις στα εμβόλια μέχρι τον Απρίλιο και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε εδάφη της σε τρίτες χώρες. Δυτικά ΜΜΕ επικαλούμενα ειδικούς έχουν διατυπώσει ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, επειδή δεν ολοκλήρωσαν όλες τις απαιτούμενες δοκιμές προτού λάβουν έγκριση κυκλοφορίας στις χώρες τους. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές στην Ουγγαρία άναψαν το πράσινο φως τόσο στο κινεζικό Sinopharm όσο και στο ρωσικό Sputnik V -κίνηση που η ΕΕ χαρακτήρισε ακατάλληλη, αλλά όχι παράνομη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης