Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1/2 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές - Ανησυχία για Αττική

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1/2 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια  – Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές - Ανησυχία για Αττική

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1/2 τα Γυμνάσια σε όλη τη χώρα - Κλειστά τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές - Στο τραπέζι ακόμη και το ολικό lockdown, αν χρειαστεί

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αντίστροφη μέτρηση για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, μετά από μία διακοπή δυόμιση μηνών, ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους.
Ωστόσο, στις "κόκκινες" περιοχές, όπως η Αττική, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και στα λύκεια τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλε-εκπαίδευση.
Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως «αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown», ενώ χαρακτηρίζουν δύσκολο μήνα τον Φεβρουάριο.
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, καθώς κάνουν λόγο για τρίτο κύμα τον Απρίλιο, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν επέκταση των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο, καθώς οι επόμενοι δύο μήνες χαρακτηρίζονται επιδημιολογικά ασταθείς.

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας μετά την ανίχνευση στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά από ανίχνευση στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.
Η μετάβασή τους στη συμπρωτεύουσα κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ακόμη και ολικό lockdown αν χρειαστεί - Ανησυχία για Αττική

"Όλα  είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown", προειδοποίησε ο υπουργός Ανάτπυξης και Επενδύσεων,  'Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι"μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει".
Σημειώνεται ότι η ανοδική τροχιά της πανδημίας στη χώρα μας επανέφερε από το Σάββατο 30/1 τον χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο COVID-19,  ενώ και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την αυξητική πορεία των λοιμώξεων.
Ο χάρτης που διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές, αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Έτσι, στην Αττική, όπως και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, πλέον τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop.
Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανά την ελληνική επικράτεια.
Καταγράφηκαν έως και 50% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για την Αττική, αφού εκτιμάται ότι υπάρχουν 2.800 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο και η πληρότητα απλών κλινών κορωνοϊού ανέρχεται στο 43% και στο 61% η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID.
Ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία πανελλαδικά σταθεροποιήθηκε ή έδειξε μια μικρή αύξηση, εντούτοις ο αριθμός διαγνώσεων στην Αττική αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα αγγίζοντας ποσοστό του 50% σε αύξηση.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Τον Απρίλιο το τρίτο κύμα στην Αττική

Τον Απρίλιο περιμένει να δει το τρίτο κύμα στην Αττική, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, κάνοντας λόγο για περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.
Υπογράμμισε ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, προσθέτοντας ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή.
Κατά τον ίδιο, οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ.
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και υπάρχει θέμα συνολικής διασπορά, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να είναι αποτελεσματικοί.

Σύψας: Μέτρα μέχρι τον Μάρτιο

Μέτρα μέχρι τον Μάρτιο 2021 προανήγγειλε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας χαρακτηρίζοντας ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δύο μήνες.
Σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών, είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα ληφθούν αποφάσεις.
«Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα.»
Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία.
Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή.», τόνισε.
«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη.
Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς.», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των σχολείων, υπογράμμισε πως σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια.
Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.
Είπε ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα.
Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια.»

Γεωργιάδης: Μόνο «ακορντεόν» τα μέτρα - Όλα  είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης .
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τα μέτρα που λαμβάνονται τύπου «ακορντεόν», δηλαδή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, «κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα».
Για το χρονικό ορίζοντα , σημείωσε πως «αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν.
Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα».

Στο τραπέζι όλα τα μέτρα

Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.
Όπως είπε «την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown».

Για λιανεμπόριο

Απολύτως σωστή, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, ήταν η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Μιλώντας για τον τζίρο που έγινε στην αγορά, σημείωσε πως «σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες.
Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα»
Ακόμη, για τον συνωστισμό στις ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και το σενάριο να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους. Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια».

Για Αττική

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σχολίασε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων» .
Συμπλήρωσε πως «η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».
Εξηγώντας γιατί το lockdown στην Αττική δεν ξεκινά από τις 18:00 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι είναι στις «κόκκινες» περιοχές, ο υπουργός αφού σημείωσε πως «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας», είπε ότι «έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής.
Δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό, και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Επιτρέψαμε την παράδοση εντός, στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away».
Πρόσθεσε πως «το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά στη δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις, αλλά και στο θέμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «με εκπλήσσει η έκπληξή σας για το ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που λειτουργεί χωρίς ακορντεόν αυτή τη στιγμή; Το 2020 είχαμε πάνω από 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Είναι αδύνατον να αδικηθεί κάποιος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, γιατί δεν παρεμβαίνει άνθρωπος σε αυτό. Υπολογίζεται μέσω υπολογιστή και ενός αλγορίθμου, αν περάσει ο λογιστής σωστά τα στοιχεία. Ο χάρακας είναι ίδιος για όλους».
«Πούλησα για πρώτη φορά βιβλία σε πάγκο στα 15 μου. Έκτοτε έχω πάντα δική μου επιχείρηση. Στήριξη στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη από όση έχει δοθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει υπάρξει», συμπλήρωσε.

Το δίωρο και για το click in shop

Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που παρουσίασε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega -όπου ήταν επίσης καλεσμένος, ανέφερε ότι «το Ηράκλειο είναι κίτρινο, αλλά αν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, μπορεί να γίνει και κόκκινο. Να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους. Δεν κάνουμε πλάκα, πολεμάμε μια αρρώστια. Δεν είναι χαριτωμένη η εικόνα, αλλά τρομερά εκνευριστική, γιατί μπορεί να με αναγκάσει σε 15 ημέρες να κλείσω τα μαγαζιά στην Κρήτη».
Για τα νέα μέτρα ο υπουργός υπογράμμισε πως «αν κάνετε σύγκριση της Ερμού χθες, με το περασμένο Σάββατο, θα δείτε ότι δεν είχε καμία σχέση. Η κίνηση στα καταστήματα στην Αττική εχτές ήταν η μισή. Άρα τα μέτρα που λάβαμε, μείωσαν την κινητικότητα στο μισό. Με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, και έχει περιθώριο δύο ωρών».
Εξηγώντας γιατί δεν έχει μπει «κόφτης» στα μηνύματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε φτιάξει πλατφόρμα, δουλεύουμε προληπτικά, που θα μπορούσες να στέλνεις μήνυμα και να σου έρχεται χρονόμετρο, να πατάς το link και να τίθεται σε λειτουργία. Όμως, ένα 15% του πληθυσμού δεν έχει κινητό με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για αυτό δεν εφαρμόστηκε αυτό, και το έχουμε αφήσει σαν τελευταία λύση».

Μάρτιο ή και αργότερα η εστίαση

Για την εστίαση, o κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα», τονίζοντας παράλληλα «Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».
Υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος, και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη. Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ενίσχυση για την εστίαση. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης».


Κικίλιας: Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος

Δύσκολος θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολιασμών, λέγοντας ότι Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος είναι οι 3 μήνες που θα μπουν στο φουλ οι μηχανές για τον εμβολιασμό.
Πρόσθεσε ότι έχουμε 3 εμβόλια στη διάθεση μας, αλλά και ότι το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει έρθει μέχρι τις 10 Φεβρουάριου.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει μέχρι σήμερα περίπου 270 χιλιάδες εμβολιασμοί, προσθέτοντας ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμα μεγαλύτερος.

Ανοσία

Αναφορικά με την ανοσία του πληθυσμού, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως αν εμβολιαστούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, πρώτα ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και από εκεί και πέρα το σύνολο του πληθυσμού, μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία.
«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.


Τα νέα μέτρα

Μετά την επιδημιολογική αύξηση που παρατηρήθηκε, από το Σάββατο 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το πρωί (Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021), αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Επανήλθε το click away

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ανοίγουν τα γυμνάσια, κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα 1/2 θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.
Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.Σημειώνεται ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα συνεχίσουν να λειτουργούν δια ζώσης σε όλη την επικράτεια.
«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.
Τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές οι ομάδες των μαθητών.Επιπλέον, αναμένεται να είναι σχολαστικοί οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..
Επίσης, οι σχολικές γιορτές θα γίνονται με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ενώ σε λειτουργία είναι και η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr).
Στο μεταξύ, οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική.
Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλιακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.
xartis-4.jpg

Eπανήλθε ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19


Επανήλθε από το Σάββατο 30/1 στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.
Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.
Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων


1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:


1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» επίπεδο Β και τι μέτρα ισχύουν  από 30 Ιανουαρίου


Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, βρίσκονται οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, ισχύουν τα εξής μέτρα:

  1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  2. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
  3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
  4. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

ΕΟΔΥ: Στους 5.779 οι νεκροί (30/1)

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (30/1/2021) 795 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.473, εκ των οποίων 52.0% άνδρες.
krousmata.JPG
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.936 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.939 (63.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
thanatoi.JPG
Στους 257 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
krousmata_2.JPG
Τέλος, καταγράφονται 15 νέοι θάνατοι από τη νόσο Covid και συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 5.779 εκ των οποίων 3397 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ilikies.JPG
diaspora.JPG
exelixi.JPG

epiptosi.JPG
deigmata.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης