Διεθνή

Ο Erdogan αποσύρει τα αυτοκίνητα της VW από την κυβέρνηση, επειδή ακύρωσε επένδυση στην Τουρκία

Ο Erdogan αποσύρει τα αυτοκίνητα της VW από την κυβέρνηση, επειδή ακύρωσε επένδυση στην Τουρκία
Ο Erdogan μποϊκοτάρει εκδικητικά τη Volkswagen

Η τουρκική κυβέρνηση θα αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sözcü».
Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κίνηση αποτελεί αντίδραση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην απόφαση της VW να μην επενδύσει στη χώρα.
Η VW αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb κοντά στην τουρκική πόλη Manisa.
Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.
Τα επενδυτικά σχέδια της VW ήταν επίμαχα στη Γερμανία λόγω των δημοκρατικών ελλειμμάτων στην Τουρκία.
Το κρίσιμο γεγονός (για την ακύρωση της επένδυσης) ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε ακόμη και «εισβολή».
Μετά από αυτό το γεγονός η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία.
Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορωνοϊού να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για την λήψη της απόφασης.
Η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών αντέδρασε με αγανάκτηση:
«Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν πολιτικά αυτήν την επένδυση στην Τουρκία.
Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης.
Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της», δήλωσε.
Στο παρελθόν, ο πρόεδρος Erdogan συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του εργοστασίου της Volkswagen (VW).
Με το μποϊκοτάζ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο γερμανικός όμιλος χάνει μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα στόλο άνω των 115.000 οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης